08.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja. Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je Zagreb od nacifašističke okupacije i označila kraj NDH.

Henry Dunant
Henry Dunant

1429. – Pobjedom francuske vojske nad Englezima završena opsada Orleansa u Stogodišnjem ratu.

1794. – U Parizu je po nalogu Revolucionarnog suda giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoine Lavoisier, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.

1828. – U Švicarskoj je rođen Henry Dunant, osnivač Crvenog krsta/križa (1863.) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901.

1852. – Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.

1873. – Umro je engleski filozof i ekonomista John Stuart Mill, jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici (“O slobodi”, “Principi političke ekonomije”, “Utilitarizam”, “Sistem logike”).

John Stuart Mill
John Stuart Mill

1880. – Umro je francuski pisac Gustave Flaubert, autor romana “Madame Bovary” zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala (“Sentimentalno vaspitanje”, “Salamba”, “Iskušenje svetog Antonija”).

1884. – Rođen je američki državnik Harry Truman, 33. predsjednik SAD (1945-53). Predsjednik je postao poslije smrti Franklina Roosevelta. Uveo je doktrinu (Trumanova doktrina) o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama “ugroženim” ljevičarskim pokretima.

1903. – Na Tahitiju je umro francuski postimpresionistički slikar Paul Gauguin “Materinstvo”, “Bijeli konj”, “Plemkinja”).

1921. – U Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

1933. – Mahatma Gandhi započeo je 21-dnevni post u znak protesta protiv britanske vlasti u Indiji.

1944. – Sovjetske jedinice u Drugom svjetskom ratu oslobodile Sevastopolj, izbacivši Nijemce iz te strateški važne crnomorske luke na poluostrvu Krim.

1945. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu oslobodile cijelu teritoriju Čehoslovačke.

pobuna Indijanaca
pobuna Indijanaca

1945. – Francuska je vojska poubijala hiljade alžirskih civila u pokolju u Setifu.

1945. – Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je Zagreb od nacifašističke okupacije i označila kraj tzv. NDH.

1949. – Stvorena je Savezna Republika Njemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

1946. – Rođen je bosanskohercegovački glumac i režiser Borislav Stjepanović.

1973. – U Južnoj Dakoti, u SAD, okončana je pobuna Indijanaca koji su 10 sedmica u opsadi držali malo prerijsko naselje.

Josip Broz Tito, sahrana
Josip Broz Tito, sahrana

1980. – U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

1984. – Olimpijski komitet Sovjetskog saveza je odlučio da bojkotuje Olimpijske igre u Los Angelesu, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.

1999. – Kod Lipljana na Kosovu pronađeno tijelo Fehmija Aganija. Ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, bio je najbliži saradnik lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

1999. – U avio udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD-a i Kine i uslijedili su masovni protesti u Kini.

Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi

1999. – Umro britanski filmski glumac Dirk Bogarde, poznat po ulogama “Smrt u Veneciji”, “Žrtva” i “Sluga”.

2001. – Papa Ivan Pavao Drugi okončao svoju historijsku posjetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju je napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

2003. – U američkom Senatu jednoglasno usvojen prijedlog o proširenju NATO-a za sedam bivših istočnoevropskih komunističkih zemalja (Letonija, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Bugarska i Rumunija).

2003. – Marokanski kralj Muhamed je povodom rođenja svog sina, nasljednika, oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u historiji ove zemlje.

2006. – Raspravno vijeće Haškog suda osudilo bivšeg komandanta Hrvatskog vijeća odbrane Ivicu Rajića na 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene u selu Stupni Do u oktobru 1993. godine.

oslobođen Zagreb
oslobođen Zagreb

2009. – Branimir Glavaš, prvooptuženi u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora. Dan nakon izricanja presude Glavaš je iz Hrvatske pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Januara 2015. Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

Posted by on 2021-05-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login