08.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja. Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je Zagreb od nacifašističke okupacije i označila kraj NDH.

1429. – Pobjedom francuske vojske nad Englezima završena opsada Orleansa u Stogodišnjem ratu.

1794. – U Parizu je po nalogu Revolucionarnog suda giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoine Lavoisier, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.

1828. – U Švicarskoj je rođen Henry Dunant, osnivač Crvenog krsta/križa (1863.) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901.

1852. – Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.

1873. – Umro je engleski filozof i ekonomista John Stuart Mill, jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici (“O slobodi”, “Principi političke ekonomije”, “Utilitarizam”, “Sistem logike”).

1880. – Umro je francuski pisac Gustave Flaubert, autor romana “Madame Bovary” zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala (“Sentimentalno vaspitanje”, “Salamba”, “Iskušenje svetog Antonija”).

1884. – Rođen je američki državnik Harry Truman, 33. predsjednik SAD (1945-53). Predsjednik je postao poslije smrti Franklina Roosevelta. Uveo je doktrinu (Trumanova doktrina) o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama “ugroženim” ljevičarskim pokretima.

1903. – Na Tahitiju je umro francuski postimpresionistički slikar Paul Gauguin “Materinstvo”, “Bijeli konj”, “Plemkinja”).

1921. – U Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

1933. – Mahatma Gandhi započeo je 21-dnevni post u znak protesta protiv britanske vlasti u Indiji.

1944. – Sovjetske jedinice u Drugom svjetskom ratu oslobodile Sevastopolj, izbacivši Nijemce iz te strateški važne crnomorske luke na poluostrvu Krim.

1945. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu oslobodile cijelu teritoriju Čehoslovačke.

1945. – Francuska je vojska poubijala hiljade alžirskih civila u pokolju u Setifu.

1945. – Narodnooslobodilačka vojska oslobodila je Zagreb od nacifašističke okupacije i označila kraj tzv. NDH.

1949. – Stvorena je Savezna Republika Njemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

1946. – Rođen je bosanskohercegovački glumac i režiser Borislav Stjepanović.

1973. – U Južnoj Dakoti, u SAD, okončana je pobuna Indijanaca koji su 10 sedmica u opsadi držali malo prerijsko naselje.

1980. – U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

1984. – Olimpijski komitet Sovjetskog saveza je odlučio da bojkotuje Olimpijske igre u Los Angelesu, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.

1999. – Kod Lipljana na Kosovu pronađeno tijelo Fehmija Aganija. Ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, bio je najbliži saradnik lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

1999. – U avio udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD-a i Kine i uslijedili su masovni protesti u Kini.

1999. – Umro britanski filmski glumac Dirk Bogarde, poznat po ulogama “Smrt u Veneciji”, “Žrtva” i “Sluga”.

2001. – Papa Ivan Pavao Drugi okončao svoju historijsku posjetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju je napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

2003. – U američkom Senatu jednoglasno usvojen prijedlog o proširenju NATO-a za sedam bivših istočnoevropskih komunističkih zemalja (Letonija, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Bugarska i Rumunija).

2003. – Marokanski kralj Muhamed je povodom rođenja svog sina, nasljednika, oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u historiji ove zemlje.

2006. – Raspravno vijeće Haškog suda osudilo bivšeg komandanta Hrvatskog vijeća odbrane Ivicu Rajića na 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene u selu Stupni Do u oktobru 1993. godine.

2009. – Branimir Glavaš, prvooptuženi u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora. Dan nakon izricanja presude Glavaš je iz Hrvatske pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Januara 2015. Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

Posted by on 2024-05-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login