08.06. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Muhamed, osnivač Islama i bio posljednji Božiji poslanik po Islamu. Rođen njemački kompozitor i muzički pisac Robert Schumann. Novi Zeland prvi u svijetu zabranio nuklearne aktivnosti

632. – Umro je Muhamed, osnivač Islama i bio posljednji Božiji poslanik po Islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru.  On je ujedinio cijelo Arapsko poluostrvo u jednu političku zajednicu i osigurao da njegovo učenje, praksa i Kur’an, za koji muslimani vjeruju da je prenijet njemu od Boga, čine osnovu islamske vjere. Brojni vjernici i danas posjećuju njegov grob (kabur) te mu tako odaju počast.

1809. – Umro je engleski političar i pisac Thomas Paine, otac američke nezavisnosti. Otišao je u Ameriku 1774. i u narednih desetak godina je objavio niz spisa, uključujući “Zdrav razum” i “Krizu”, kojima je podsticao borbu američkih kolonista protiv britanske kolonijalne uprave. Po povratku u Englesku početkom devedestih godina 18. vijeka objavio je djelo “Prava čovjeka”, kao odgovor na osporavanje Francuske revolucije. Progonjen, sklonio se u Francusku i postao član Konventa. Jedva je izbjegao giljotinu zato što se usprotivio pogubljenju francuskog kralja Luja Šesnaestog. U SAD se vratio 1802, ali je postao nepopularan zbog opozicije prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu.

1810. – Rođen njemački kompozitor i muzički pisac Robert Schumann, jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma. Glavna su mu djela klavirske kompozicije i solo pjesme, a majstor je produhovljene romantičke pjesme ugođaja, čiji je prototip “Mjesečina”. 1843. Felix Mendelssohn ga angažira za nastavnika klavira i kompozicije na novoosnovanom konzervatoriju u Leipzigu. Od 1850. do 1853. Schumann djeluje kao gradski muzički direktor u Düsseldorfu. Od velikih ličnosti, osobito je utjecao na Brahmsa.

1869. – Rođen je američki arhitekta Frank Lloyd Wright. Prvi je u SAD upotrijebio armirani beton i industrijski građevinski materijal.

1871. – Austrougarski car Franz Josef I objavio je odluku o ukidanju Vojne krajine koja je provedena 1873. godine. Krajina je predstavljala austrijski granični pojas prema Turskoj, nakon uspostavljanja dvojne Austro-Ugarske monarhije (1867), kada je uvedena opšta vojna obaveza, izgubila je vojni značaj.

1883. – Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881. Tunis je stekao nezavisnost 1956.

1886. – U Mostaru rođen Abdurezak Hifzi Bjelavac, bosanski književnik i novinar. U periodu između dva svjetska rata je uređivao časopise Novi vijek i Behar. Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu bh. muslimana. Umro je u Zagrebu 25. februara 1972.

1876. – Umrla je francuska književnica George Sand, preteča feminizma, autorka sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča (“Indijana”, “Lelija”, “Đavolja bara”, “Majstori trubači”, “Povijest mog života”). Ostavila je i obimnu prepisku i memoare.

1883. – Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881.

1916. – Rođen je engleski biohemičar Francis Harry Compton Crick, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. Razjasnio je strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju nasljednih osobina.

1921. – Rođen je indonezijski diktator Suharto, jedan od najvećih masovnih ubica u svjetskoj istoriji, koji je preuzeo vlast poslije neuspjelog državnog udara u septembru 1965, za šta je optužena Komunistička partija Indonezije. U krvavim masovnim represalijama armije, izvedenim uz blagoslov SAD, kojima je rukovodio kao ministar-komandant kopnenih snaga s veoma širokim ovlašćenjima, pobijeno je oko 700.000 ljudi. U martu 1966. primorao je prvog predsjednika Indonezije Ahmeda Sukarna – optuženog za popustljivost prema komunistima – da izvršnu vlast prenese na vojni vrh, a u februaru 1967. Sukarno je formalno prenio sva ovlašćenja Suhartu, koji je postao vršilac dužnosti šefa države. Parlament pod dominacijom armije u oktobru 1967. proglasio ga je premijerom, a u martu 1968. je inaugurisan za predsjednika Indonezije. Tokom vladavine do maja 1998. – kad je prinuđen na ostavku pod pritiskom studentskih demonstracija i nemira u kojima je poginulo više od 500 ljudi – vladao je autokratski i stvorio je sistem u kojem su cvjetali korupcija i nepotizam. Procijenjeno je da je s članovima najuže porodice nagomilao bogatstvo od 40 milijardi dolara.

1937. – U Beogradu održane antifašističke demonstracije radnika i studenata povodom dolaska šefa njemačke diplomatije Konstantina von Neuratha, tokom kojih je policija uhapsila mnoge demonstrante. Neurath je posjetio Mađarsku, Jugoslaviju i Bugarsku da bi ojačao njemački uticaj i zbližio Jugoslaviju i Mađarsku radi izolovanja Čehoslovačke.

1941. – Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi spriječile osnivanje baza Sila osovine. U borbama s trupama francuskog kvislinga Henrija Philippea Pétaina iz stroja je izbačeno 4.600 Britanaca, ali je odbrana Sueckog kanala pomjerena za oko 400 kilometara na sjever.

1942. – Japanske podmornice u Drugom svjetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sydney.

1944. – Predsjednik britanske vlade Winston Churchill u Drugom svjetskom ratu zatražio od vlade SAD da pristane na podjelu interesnih sfera na Balkanu – Bugarska i Rumunija bile su prepuštene “sovjetskoj nadležnosti”, a Jugoslavija “ravnopravno podijeljena” na sovjetsku i britansku “zonu uticaja”.

1965. – Armija SAD u Južnom Vijetnamu dobila ovlaštenje da preduzima ofanzivne operacije.

1973. – Fašistički diktator Španije generalisimus Francisco Franco predao premijerski položaj admiralu Luisu Carreru Blancou, zadržavši funkciju šefa države, pošto je prethodno sam vladao 34 godine.

1968. – Uhapšen je James Earl Ray, optužen za ubojstvo Martina Luthera Kinga mlađeg.

1986. – Uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svjetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar UN-a Kurt Waldheim izabran je za predsjednika Austrije.

1987. – Novi Zeland prvi u svijetu zabranio nuklearne aktivnosti.

1993. – U svom pariskom stanu ubijen je Rene Bousquet, šef francuske policije za vrijeme nacističke okupacije zemlje u Drugom svjetskom ratu.

1995. – Grupa američkih marinaca uspješno okončala akciju spasavanja kapetana Scotta O’Gradya, čiji je avion F16 šest dana ranije u sjeverozapadnoj Bosni oborila VRS.

1996. – U Splitu uhapšen bosanski Hrvat Zlatko Aleksovski, osumnjičen za ratne zločine u Lašvanskoj dolini. Njega je Haški sud osudio na dvije i po godine zatvora, a na slobodi je od 1999.

2001. – Briselski sud proglasio je krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dvije opatice, zbog zločina počinjenih u Ruandi. Vijeće ministara Ruande saopštio je krajem 2000. da je u toj zemlji 1994. ubijeno više od milion ljudi.

2006. – Francuskinja Raphaela le Gouvello je prva osoba koja je prešla Indijski okean na dasci. Ona je provela 60 dana na specijalno dizajniranoj dasci, dugačkoj sedam metara.

2008. – Umro je pjevač romske muzike Šaban Bajramović.

2015. – Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana dobila je 40,7 posto glasova na parlamentarnim izborima. S obzirom da nije osvojila apsolutnu većinu vladajuća stranka je prinuđena da, prvi put u svojoj vladavini od 2002. godine, formira koalicionu vladu.

Posted by on 2023-06-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login