08.08. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je meksički revolucionar Emiliano Zapata, koji se borio se protiv diktatora Joséa de la Cruza i predsjednika Venustiana Carranze. Rođen je američki glumac Dustin Hoffman. Osnovan Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima.Emiliano Zapata
Emiliano Zapata

117. – Umro rimski imperator Marko Ulpije Trajan, posljednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine, od 98, Rimsko carstvo najviše proširilo teritorije, historičari procijenili da je u njemu tada živjelo oko 70 miliona stanovnika.

843. – Franački vladari car Lotar I, kralj Ludvig Njemački i kralj Karlo II Ćelavi u Verdenu sklopili ugovor kojim je Franačka država podijeljena na zapadni i srednji dio, kasnije Francuska, i istočni, kasnije Njemačka.

847. – U Verdunu su franački vladari – car Lotar I., kralj Ludvig Njemački i kralj Karlo II Ćelavi, sklopili ugovor o podjeli franačke države na tri dijela: zapadni, srednji i istočni dio.

1217. – Okrunjen je prvi srpski kralj, Stefan Nemanjić “Prvovjenčani”.

1609. – Pred članovima Senata u Veneciji, Galileo Galilei predstavio je svoj teleskop.

1843. – Južna Afrika je postala britanska kolonija.

1879. – Rođen je meksički revolucionar Emiliano Zapata. Borio se protiv diktatora Joséa de la Cruza Porfiria Díaza, kasnije protiv predsjednika Venustiana Carranze. Objavio je 1911. “Aljaski programkojim je zemlja data seljacima – akt koji je snažno odjeknuo u Meksiku i zemljama Latinske Amerike. Carranza je uz podršku SAD razbio revolucionarne snage i organizovao klopku u kojoj je Zapata u aprilu 1919. izrešetan mecima.

The Graduate Dustin Hoffman
The Graduate Dustin Hoffman

1919. – Engleska priznaje nezavisnost Afganistana.

1919. – U Torre Annunziati kod Napulja rođen italijanski filmski producent Dino de Laurentiis. Doprinio svjetskom uspjehu italijanske kinematografije poslije Drugog svjetskog rata. Dobitnik Oscara za filmove “Gorki pirinač” i “Ulica”

1937. – Rođen je američki glumac Dustin Hoffman, izuzetan tumač uloga senzibilnih, neurotičnih ljudi u potrazi za identitetom, dobitnik nagrade “Oskar” za uloge u filmovima “Kramer protiv Kramera” i “Kišni čovjek”. Njegovu glumu takođe odlikuje specifičan smisao za humor. Ostali filmovi: “Diplomac”, “Ponoćni kauboj”, “Veliki mali čovjek”, “Psi od slame”, “Maratonac”, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Leni”, “Tutsi”, “Kuka”, “Poludjeli grad”.

1940. – Njemačko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo koncentrisane napade na britanske gadove.

1943. – Rođen je makedonska romska muzičarka Esma Redžepova.

Esma Redžepova
Esma Redžepova

1945. – Londonskim sporazumom Velike Britanije, SSSR-a, SAD-a i Francuske, kojem se kasnije priključilo 19 zemalja, osnovan Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima, na osnovu kojeg je vođen Nirnberški proces.

1963. – U spektakularnoj “velikoj pljački voza” grupa britanskih kriminalaca upala u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika “pljačke stoljeća” uhapšeno je i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera, Ronnie Biggs, uspio je da pobjegne iz zatvora i sa plijenom otputuje u Brazil, gdje je živio do maja 2001, kada se sam predao Scotland Yardu.

1967. – Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije, Singapura, Tajlanda i Filipina u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije ASEAN (Udruženje zemalja jugoistočne Azije), kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam.

Watergate Richard Nixon
Watergate, Richard Nixon

1974. – Predsjednik SAD Richard Nixon izjavio da će podnijeti ostavku zbog optužbi da je umiješan u aferu “Watergate.” Ostavku je podnio sutradan, postavši prvi američki predsjednik prinuđen na takav korak.

1988. – Sovjetske trupe počele povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.

1990. – Irak, sedam dana poslije okupacije Kuvajta, saopštio da je anektirao tu susjednu zemlju kao svoju 19. provinciju, a istog dana predsjednik SAD George Bush poslao vojna pojačanja u Saudijsku Arabiju u okviru priprema za napad na Irak.

1993. –  Snage VRS na Bjelašnici srušile TV toranj, a na Malom i Velikom polju na Igmanu porušile i zapalile sve olimpijske objekte.

1994. – Lideri Jordana i Izraela otvorili prvi drumski granični prelaz između te dvije bliskoistočne zemlje, učvrstivši okončanje 46-godišnjeg neprijateljstva.

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

2000. – EU proširila listu sa imenima osoba bliskim vlastima u Beogradu kojima se zabranjuje ulazak na teritoriju zemalja njenih članica.

2000. – Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio Muzej holokausta u Washingtonu i izvinio se za zločine koje su pripadnici hrvatskog naroda počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

2005. – U Argentini uhapšen Milan Lukić, pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u okolini Višegrada i izručen Sudu u Haagu. Lukić u Beogradu u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina 1992. Haški tribunal osudio ga je 2009. na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog brata Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

2011. – Umrla je australijanka Nancy Wake jedna od najodlikovanijih savezničkih špijunki iz Drugog svjetskog rata, koja se proslavila u francuskom Pokretu otpora, a među gestapovcima je bila poznata pod šifrovanim imenom “Bijeli miš”. Zbog svoje uloge u tom pokretu dobila je najveće francusko vojno odlikovanje Legiju časti, ali i odlikovanja SAD, Britanije i Australije.

Željko Kopanja
Željko Kopanja

2016. – Umro Željko Kopanja, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske. Zbog tekstova o ratnim zločinima srpskih paravojnih snaga u BiH dobijao je prijetnje smrću. U eksploziji bombe pod automobilom 22. oktobra 1999. ostao je invalid.Posted by on 2020-08-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login