08. 12. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen pjevač grupe The doors Jim Morrison, ubijen muzičar i lider benda The Beatles John Lennon, umro legendarni bosanskohercegovački košarkaš Mirza Delibašić…

65. p. n. e. – Rođen rimski pisac Flak Kvint Horacije, koji se više nego ijedan grčki ili rimski pjesnik odlikovao raznovrsnošću stihova i strofa. Njegov trezveni klasicizam, hladne ironične opservacije, artificijelnost i strogi moralni zahtjevi, usklađeni sa estetskom savršenošću pjesme, imali su ogroman uticaj na rimsko, ranohrišćansko i evropsko pjesništvo. Djela: “Epode”, “Satire”, “Ode”, “Pisma”.

1638. – Umro je pisac iz Dubrovnika Ivan Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima za slobodu i borbu Slovena protiv Osmanlija. Pisao je mitološke drame i romantične tragikomedije. U najznačajnijem djelu – epu “Osman” – opjevao je Hoćimsku bitku i Osmanovu smrt 1621, videći u tome predznak propasti Otomanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena. U mladosti je pisao melodrame, pastorale i lirske pjesme, koje su najvećim dijelom izgubljene. Ostala djela: pastorala “Dubravka”, spjev “Suze sina razmetnoga”, “Arijadna”.

1854. – Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1863. – Britanski bokser Tom King je postao prvi svjetski šampion u teškoj kategoriji pobjedom nad Amerikancem Johnom Hunnantom.

1903. – Umro je engleski filozof i sociolog Herbert Spencer, koji je nastojao da sistematizuje sve oblasti iskustva na osnovu pojmova razvitka, prilagođavanja i progresa i smatrao da je osnovni zadatak filozofije da otkriva zakone važeće za sve oblasti društvene i prirodne zbilje. Prije Charlesa Darwina je počeo da razvija evolucionistička shvatanja. Poznat je po organskoj teoriji društva i biologizovanju društvenih pojava. Djela: “Sistem sintetičke filozofije”, “Uvod u studije sociologije”, “Faktori organske evolucije”, “Klasifikacija nauka”, “Autobiografija”.

1925. – Objavljena knjiga Adolfa Hitlera Mein Kampf, u kojoj je izložena koncepcija “Novog poretka” i rasne supremacije Nijemaca. U knjizi  se kombiniraju elementi autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta, koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.

1941. – Dan nakon napada na Pearl Harbour SAD su proglasile rat Japanu. Isti dan, rat Japanu proglasila je i Kina. Japanci započeli invaziju na Hong Kong.

1943. – Rođen je Jim Morrison, pjevač, legendarni lider benda The Doors. Kao dijete, 1947. svjedoči saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku, te je bio uvjeren da je duša mrtvog indijanca ušla u njega, te da ga vodi kroz život. U januaru 1964. odlazi u južnu Kaliforniju i započinje studirati kinematografiju na UCLA-u, koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturista Raya Manzareka s kojim osnova grupu The doors. Za šest godina, koliko su postojali, grupa je objavila šest studijskih albuma i ostavila nezaboravni trag svojim mnogobrojnim i često kontroverznim koncertnim nastupima kojima su učvrstili legendu o Jimu Morrisonu.  Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu “The Unknown Soldier”. Legendarni američki pjevač, pisac i pjesnik Jim Morrison ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih ličnosti u istoriji rock muzike, dok su pjesme grupe “The Doors” decenijama nakon njihovog raspada i dalje podjednako slušane

1949. – Generalna skupština UN zatražila je od svjetskih sila da priznaju nezavisnost Kine poslije bjekstva
Chiang Kai-sheka na Tajvan.

1954. – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik, na čelu sa piscem Ivom Andrićem. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora i da su oba pisma, ćirilica i latinica, ravnopravna.

1955. – Prihvaćena je zastava Europske unije od Vijeća Europe.

1966. – Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u svemiru potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1974. – Grci su na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.

1980. – Ubijen je John Lennon muzičar, pjevač, kompozitor i gitarist jednog od najpopularnijih muzičkih sastava 20. vijeka, The Beatlesa. Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark David Chapman, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor. Chapman je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno sa grupom obožavalaca. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografirao trenutak kada je davao autogram svom ubojici Chapmanu. Na prvu vijest o ubistvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubojstvu Johna Lennona. Lennon je imao veliki utjecaj u razvoj rock muzike i doista je muzička ikona 20. vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije u proteklim decenijama.

1991. – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič, potpisali su u Minsku Bjeloveški sporazum o formiranju Zajednice nezavisnih država. Time je prestao postojati Sovjetski savez.

1995. – U Londonu je počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovano Vijeće za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Carl Bildt (Karl Bilt) imenovan je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

1999. – Ruski predsjednik Boris Jeljcin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisali sporazum o ujedinjenju dvije države u konfederaciju.

2000. – U Ottawi održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.

2001. – Umro je Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda. Blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa. Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao as izvan serije i postao član žirija za izbor sportiste. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji. Sa ekipom Bosne bio je i vicešampion svijeta i prvak Evrope. Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”.

2001. – Umrla Frances Elizabeth Schneider Holberton (84), jedna od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-ih programirala je revolucionarni ENIAC digitalni kompjuter za američku vojsku, a kasnije je učestvovala u kreiranju kompjuterskog jezika COBOL i FORTRAN.

2005. – Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svijetu.

2003. – U Grunwaldu u Njemačkoj umro Hans Hotter, austrijski operski pjevač njemačkog porijekla, koji se proslavio u operama Richarda Wagnera, posebno ulogama u “Ring Cycle” i “Parsifal”.

2003. – Umro kubanski pijanista Ruben Gonzales, koji se proslavio nastupajući sa grupom Buena Vista Social Club.

2015. – U Grčku je od početka godine morem stiglo 720.000 izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Iraka. Obalska straža Grčke i istočnog regiona spasila je više od 93.000 izbjeglica koje su brodovima stigle iz Turske, dok su se u prvih 10 meseci 2015. godine 1.032 osobe utopile.

2018. – Preminula je Ljudmila Aleksejeva, pionirka u zaštiti ljudskih prava u SSSR i Rusiji. Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka protestovala je zbog tretmana sovjetskih političkih zatvorenika i zahtjevala njihovo oslobađanje. Osnovala je najstariju rusku organizaciju za zaštitu ljudskih prava Moskovsku helsinšku grupu.

Posted by on 2023-12-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login