09.08. – Dogodilo se na današnji dan – Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki u Drugom svjetskom ratu, pri čemu je poginulo 70-90.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posljedica radijacije. U bitci kod Farsala Cezar je nanio odlučan poraz Pompeju.

Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula
Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula

48. pne. – U bitci kod Farsala Cezar je nanio odlučan poraz Pompeju, koji je pobjegao u Egipat. I pored te pobjede, Kserks nije uspio da pokori Grke, već je pored još nekih manjih uspjeha morao da se povuče iz Grčke.

378. – U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočnorimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima.

480. pne. – Bitka kod Termopila, u kojoj je perzijska vojska pod vodstvom kralja Kserksa pobijedila vojsku spartanskog kralja Leonide.

1792. – U Parizu vođe jakobinaca stvorile ustaničku komunu koja je sutradan organizovala marš na kraljevsku palatu u Tiljeriju, masakrirala kraljevu švajcarsku gardu i svrgla kralja Luja Šesnaestog.

1842. – SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade.

1849. – Austrija i Rusija srušile mađarsku republiku.

1912. – Rođen je slovenski kompozitor filmske muzike Bojan Adamič.

1942. – Tokom kampanje “Napustite Indiju” (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandhija i njegovih 50 sljedbenika.

Nagasaki
Nagasaki

1945. – Na trećem zasjedanju u Beogradu AVNOJ je proglašen za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije. Istog dana usvojen je i zakon o biračkim spiskovima i donesena odredba o pravu glasa žena i omladine starije od 18 godina.

1945. – Razvijen prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata – dokumentarac “Jasenovac”. Potresno svjedočanstvo o zločinima ustaša u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu režirali su Gustav Gavrin i Kosta Hlavati, koji su napisali i scenario. Nečuvene strahote, kojima su bili izloženi zatočeni Srbi, Jevreji i Romi, rekonstruisane su pomoću fotografija pronađenih u zapljenjenim njemačkim i hrvatskim arhivama i kod pojedinaca.

1945. – Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki, pri čemu je poginulo 70-90.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posljedica radijacije. Japan je kapitulirao 15. augusta, čime je rat okončan. Bombardiranje je odobrio predsjednik SAD-a Harry S. Truman, a izvelo ga je Ratno vazduhoplovstvo SAD-a.

1954. – Kao odgovor na prijetnje SSSR-a i Istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i SFRJ zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o uzajamnoj političkoj suradnji i pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslavenskih odnosa poslije 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikad nije otkazan.

Hermann Hesse
Hermann Hesse

1962. – Umro je njemački književnik Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, jedan od najznačajnijih književnika 20. vijeka. Napisao je dosta pjesama, od kojih su neke antologijske vrijednosti, a osnovna tema proze je nesklad između kontemplacije i čulnosti. Opredjeljenje za autentičnu ličnost, za radikalan bunt protiv normi i konvencija moderne tehnokratske civilizacije, učinilo ga je šezdesetih godina 20. vijeka idolom omladine na Zapadu. Djela: romani “Peter Kamencind”, “Pod točkom”, “Gertruda”, “Roshalda”, “Demijan”, “Sidarta”, “Stepski vuk”, “Igra staklenim perlama”, “Narcis”, “Zlatousti”.

1963. – Rođena je američka pjevačica i glumica Whitney Houston.

1965. – Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Commonwealtha poslije otcjepljenja od Malezije.

1969. – Glumica Sharon Tate, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijene u njenoj kući na Beverly Hillsu.

Watergate Richard Nixon
Watergate Richard Nixon

1974. – Richard Nixon podnio ostavku na mjesto predsjednika SAD. Istoga dana, dotadašnji potpredjednik Gerald Ford polaže zakletvu i postaje 38. predsjednik SAD-a.

1975. – Umro ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svjetske muzike 20. vijeka.

1992. – U mjestu Kruševo, južno od Mostara, u oružanom sukobu bojovnika HOS-a i HVO-a, poginulo devet pripadnika HOS-a, među kojima i zapovjednik HOS-a, general-bojnik Blaž Kraljević.

1999. –  Vinko Martinović Štela, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima, izručen Haagu. Osuđen na 18 godina zatvora.

1999. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin ukazom smijenio predsjednika vlade Sergeja Stepašina, kojeg je nepuna tri mjeseca ranije postavio na to mjesto i za novog šefa ruske vlade imenovao Vladimira Putina.

Whitney Houston
Whitney Houston

2000. – U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

2004. – Terry Nichols osuđen u Americi na 161 doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Cityju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

2008. – Umro palestinski pjesnik Mahmoud Darwish, najpriznatiji palestinski pjesnik, čija je poezija prevođena na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda, kritikujući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

Posted by on 2021-08-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login