10.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Berlinu, ispred Reichstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga (Marxa, Brechta, Freuda, Einsteina…), najavljujući na taj način “novo razdoblje u istoriji njemačke kulture”

1497. – Talijanski moreplovac Amerigo Vespucci krenuo je na prvo putovanje u Novi svijet, koji će dobiti njegovo ime.

1503. – Na svom četvrtom putovanju Kolumbo je pristao na Kajmanska ostrva i dao im ime Las Tortugas (kornjače) zato što je naišao na brojne morske kornjače na ovim karipskim ostrvima.

1655. – Britanci su od Španije preuzeli Jamajku koja je pod španskom vlašću bila 161 godinu.

1857. – Izbio je Indijski ustanak 1857. protiv britanske vlasti, koji je nakon godinu dana ratovanja ugušen u krvi.

1865. – Trupe Unije zarobile su u Američkom građanskom ratu predsjednika Konfederacije Jeffersona Davisa.

1869. – Dovršena je transkontinentalna pruga koja je povezala istočnu i zapadnu obalu SAD-a.

1871. – Francuska i Njemačka potpisale sporazum u Frankfurtu kojim su Alzas i Loren ustupljeni novom Njemačkom carstvu.

1876. – Rođen je slovenski književnik Ivan Cankar. Djelovao je u razdoblju moderne i, po mišljenu mnogih, najbolji je slovenski pisac svih vremena. Svoja djela objavljivao je, između ostalih, i u književnom časopisu “Zora” iz Mostara.

1933. – U Berlinu, ispred Reichstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga (Marxa, Freuda, Brechta, Einsteina…), najavljujući na taj način “novo razdoblje u istoriji njemačke kulture”.

1940. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka bez objave rata napada Belgiju, Holandiju i Luksemburg.

1940. – Winston Churchill je postao britanski premijer, pošto je Neville Chamberlain), potpisnik Minhenskog sporazuma, podneo ostavku.

1941. – Hitlerov zamjenik Rudolf Hess spustio se padobranom u Škotsku sa namjerom da počne mirovne pregovore. Uhapšen je i do kraja rata je bio u britanskom zatvoru. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen je za ratne zločine na doživotnu robiju.

1945. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu zauzele su Prag; Saveznici su preuzeli Rangun od Japanaca.

1957. – Rođen je basista benda Sex Pistols – Sid Vicious.

1979. – Umro je jugoslovenski kipar Antun Augustinčić.

1979. – Umrla Ita Rina, najpoznatija jugoslovenska filmska glumica između dva svjetska rata, koja je slavu stekla filmom “Erotikon”. Ušla je u svjetsku enciklopediju filma.

1988. – SAD su stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom je Izrael osuđen za invaziju na jug Libana.

1994. – Nelson Mandela izabran je za predsjednika Južne Afrike.

2001. – Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch donio odluku o osnivanju Fondacije Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje.

2002. – Umro Yves Robert, francuski glumac i reditelj, koji je najveći domet ostvario filmovima “Visoki plavi čovjek s jednom crnom cipelom” i “Rat dugmadima”.

2005. – U Berlinu u Njemačkoj, otvoren je Memorijalni centar u spomen šest miliona stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

2006. – Za predsjednika Italije, jedanaestog poslije Drugog svjetskog rata, izabran je Giorgio Napolitano i on je prvi bivši komunista na toj funkciji.

2006. – Umrla kolumbijska pjevačica SoraYa, jedna od prvih koja je pisala i snimala pjesme i na engleskom i španskom.

2010. – Umrla Lena Horne, jazz-pjevačica koja je probila međurasne barijere i postala jedna od prvih crnkinja slavnih u Hollywoodu i Broadwayju.

2010. – Umro Frank Frazetta, jedan od strip-velikana našeg doba. Njegove ilustracije knjiga o Conanu postavile su nove standarde u crtežima stripa, osobito u fantasy žanru.

Posted by on 2024-05-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login