10.08. – Dogodilo se na današnji dan – Pariz je oslobođen od njemačke okupacije. Japan u Drugom svjetskom ratu ponudio saveznicima predaju.Greenwich
Greenwich

955. – Vojska njemačkog cara Ota I potukla je Mađare u bici kod Lechfelda, otklonivši opasnost mađarske invazije.

1675. – Na osnovu naloga engleskog kralja Charlesa položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Greenwich, preko kojeg prelazi nulti meridijan. Opservatorija je izgrađena radi izučavanja položaja zvijezda, što je bilo posebno značajno za navigaciju. Za prvog kraljevskog astronoma i šefa opservatorije postavljen je John Flamsteed.

1792. – U Francuskoj ukinuta monarhija i zbačen kralj Luj Šesnaesti, pošto je prethodno istog dana hiljade građana Pariza upalo u palatu Tiljerije i masakriralo kraljevsku švajcarsku gardu.

1810. – U Torinu rođen italijanski državnik Camillo Benso Cavour. Kao premijer Pijemonta (1852) pod Vitorijom Emanuelom II modernizovao je vojvodstvo i bio ključna ličnost u pokretu za ujedinjenje Italije pod savojskom dinastijom

1842. – U Velikoj Britaniji ženama i dječacima mlađim od 10 godina zakonom zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.

1846. – U Washingtonu osnovan centar za naučna istraživanja Smithsonian Institution. Ta, danas najveća ustanova te vrste u svijetu, ustanovljena je po oporuci britanskog naučnika Jamesa Smithsona koji je umro 1829.

1904. – Rođen je bosanskohercegovački pjesnik Nikola Šop.

1904. – Ruska flota pretrpjela je u rusko-japanskom ratu teške gubitke u borbi s japanskim ratnim brodovima pri pokušaju da se probije iz blokirane luke Port Arthur.

Pariz 1944
Pariz 1944

1913. – U Bukureštu je potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podijeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila južnu Dobrudžu.

1914. – Francuska je, na početku Prvog svjetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1920. – U Sèvresu, predgrađu Pariza, potpisan je poslije Prvog svjetskog rata mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj, čija Skupština je odbila da ga ratifikuje.

1944. – Pariz je oslobođen od njemačke okupacije.

1945. – Japan u Drugom svjetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži prijesto.

Sputnik 5
Sputnik 5

1960. – Sovjeti su lansirali Sputnik 5, u kojem su bili psi Belka i Strelka, 40-ak više miševa, 2 štakora te različite vrste biljaka.

1990. – Šefovi arapskih država većinom glasova (12 “za”, osam “protiv”) osudili iračku okupaciju Kuvajta, a istog dana irački predsjednik Sadam Husein pozvao muslimane da otpočnu “džihad” (sveti rat) protiv stranih trupa i korumpiranih arapskih vođa.

1964. – Papa Pavle VI donio je svoju prvu encikliku o pomirenju sa ostalim kršćanskim crkvama, nekršćanskim vjerskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1994. – Spisateljica Taslima Nasrin, suočena sa prijetnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbjegla u Švedsku.

1998.  Princ Al-Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, jednog od najbogatijih ljudi svijeta, proglašen je nasljednikom prijestola.

Taslima Nasrin
Taslima Nasrin

1999. – Islamski gerilci proglasili rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na sveti rat (džihad) za oslobođenje od ruske vlasti.

2001. – Pripadnici SFOR-a u Bana Luci su uhapsili pukovnika Vojske RS-a Vidoja Blagojevića. Osuđen je na 18 godina zatvora za počinjeni genocid u Srebrenici u julu 1995. nad Bošnjacima.

2001. – U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički voz južno od Luande, ubijeno je 250 ljudi. To je bio jedan od najkrvavijih incidenata u građanskom ratu u Angoli.

2003. –  Uz pomoć specijalne veze između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice, vjenčali se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda i Jekaterina Dmitrijeva, koja je bila u svemirskom centru u Houstonu. To je prvo svemirsko vjenčanje u historiji čovječanstva.

2004. – Libija pristala da isplati 35 miliona dolara kao kompenzaciju porodicama oko 160 žrtava neameričkog porijekla koje su poginule u bombaškom napadu na noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.

Nagasaki, fotograf Joe O'Donnell
Nagasaki, fotograf Joe O’Donnell

2007. – Umro je američki fotograf Joe O’Donnell (85), poznat po fotografijama Hirošime i Nagasakija nakon eksplozija atomskih bombi 1945. godine.

2008. – Umro Isaac Hayes, američki soul muzičar, producent, dobitnik Oscara.

2013. – Umro je jugoslavenski pisac Mirko Kovač.Posted by on 2020-08-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login