11.04. – Dogodilo se na današnji dan – U Skoplju je rođen Branimir Johnny Štulić, osnivač muzičkog sastava Azra. Umro francuski pisac Jacques Prévert, nazvan “pjesnikom Pariza”.

1241. – Mongoli su pod vodstvom Batu Kana i Subutaja skršili mađarsku vojsku kralja Béle IV.

1713. – Potpisan je Utrechtski mir Francuske, Britanije, Holandije, kraljevine Pijemont, Portugalije, Pruske i Španije, kojim je okončan rat za špansko nasljeđe. Španija je primorana da Britaniji ustupi Gibraltar, Austriji preda Belgiju, Milano i južnu Italiju, a Pijemontu sredozemno ostrvo Sardiniju. Takođe je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

1755. – Rođen je engleski hirurg i paleontolog James Parkinson, koji je otkrio i opisao nervnu bolest ekstrapiramidalnog sistema, nazvanu prema njegovom prezimenu. Prvi je opisao apendicitis (zapaljenje slijepog crijeva), objavio je više radova iz medicine i paleontološko djelo “Organski ostaci ranijeg svijeta”.

1772. – Rođen je španski pisac Manuel José Quintana, sljedbenik klasike i pisac slobodoumne poezije. Bio je sekretar pobunjeničkog pokreta za nezavisnost u vrijeme vladavine Španijom Napoleona Prvog od 1808. do 1814. Djela: poetska – “Oda Španiji”, “Oda Padilji”, “Oda štampariji”, drame “Pelajo”, “Vojvoda od Visea”, istorijsko djelo “Životi slavnih Španaca”, kritika “Pravila drame”.

1814. – Francuski car Napoleon Prvi abdicirao poslije poraza u Rusiji, pada Pariza i izgubljenih bitaka kod Lajpciga i Tuluza, poslije čega je prognan na sredozemno ostrvo Elba.

1894. – Uganda je postala britanski protektorat.

1899. – SAD su od Španije preuzele Filipine.

1919. – Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sjedištem u Ženevi.

1939. – Pod pritiskom saveznice – nacističke Njemačke – Mađarska je istupila iz Društva naroda.

1945. – Američka vojska u Drugom svjetskom ratu oslobodila je nacistički koncentracioni logor Buchenwald.

1945. – U Moskvi je u Drugom svjetskom ratu Josip Broz potpisao ugovor o prijateljstvu, uzajamnoj pomoći i saradnji Jugoslavije i SSSR. Bila je to prva njegova službena posjeta jednoj savezničkoj zemlji poslije formiranja privremene vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i međunarodnog priznanja nove Jugoslavije.

1948. – Počela je izgradnja novog naselja na lijevoj obali Save – Novog Beograda.

1952. – Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo je Nacionalni revolucionarni pokret.

1953. – U Skoplju je rođen Branimir Johnny Štulić, osnivač muzičkog sastava Azra. Štulić je jedna od najkontroverznijh ličnosti u domaćem rocku uopšte. Njegove pjesme još otpočetka su imale dvojaki učinak na publiku, tekstove dalekih metafora mnogi nisu razumjeli. Drugi su bili poraženi neposrednošću muzike, energije i poetike, čovjeka koji je uhvaćene djeliće gradskoga očaja ponovo povezivao u stvaran svijet svojih pjesama, dajući ga u širokom registru tonova, od straha i bijesa do delikatne ljubavi. Stvorivši bend koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rock-scene, Štulić je isti raspustio i 1984. godine otišao u Holandiju, gdje i danas živi. Diskografija: Azra, 1980; Sunčana strana ulice, 1981; Filigranski pločnici 1982; Kad fazani lete, 1983; Krivo srastanje, 1984; It Ain’t Like in the Movies at All, 1986; Između krajnosti, 1987; te kompilacije i snimci uživo. Knjige: Filigranski pločnici, Big Bang, Smijurija u mjerama, Smijurijada: potpuno izdanje ljetopisa, Aleksandrijada: priča o Makedoncu Aleksandru Velikom, Azra – Pjevane pjesme…

1961. – Pred izraelskim sudom u Jeruzalemu počelo je suđenje austrijskom nacisti Adolf Eichmannu, šefu odjeljenja u Gestapou za uništenje Jevreja i za njemačke logore u Drugom svjetskom ratu.

1977. – Umro je francuski pisac Jacques Prévert, nazvan “pjesnikom Pariza”. Počeo je pisati pod utjecajem nadrealista, ali je vremenom izgradio originalan izraz jednostavne i sažete forme. Njegovu poeziju karakteriše revolt, mladalački cinizam, ismijevanje autoriteta. Napisao je više poetskih scenarija, možda najljepših u francuskoj kinematografiji, za filmove režisera Marcela Carnéa “Obala u magli”, “Hotel Sjever”, “Dan se rađa”, “Ljubavnici iz Verone”, “Djeca raja”, “Vrata noći”. Djela: zbirke pjesama “Riječi”, “Veliki proljećni bal”, “Kiša i lijepo vrijeme”.

1979. – Tanzanijske trupe umarširale su uz podršku ugandskih grupa otpora u drugom Ugandsko-tanzanijskom ratu u glavni grad Ugande Kampalu i natjerale diktatora Idi Amina na bijeg u Saudijsku Arabiju.

1985. – Umro je albanski diktator Enver Hodža, šef vladajuće Partije rada Albanije od 1948. Između dva svjetska rata bio je sekretar kraljevskog poslanstva Albanije u Briselu. Jedan je od osnivača Komunističke partije Albanije 1941. Podržavao je politiku Informbiroa od 1948. do 1956. i diktatorsku koncepciju Josifa Staljina, čak i poslije 20. kongresa Komunističke partije SSSR, na kojem su osuđeni Staljinovi metodi. Kasnije je postao privrženik Pekinga, ali se razišao i s kineskim komunistima, potpuno izolujući zemlju. Izgradio je primitivni, autoritaran sistem, zasnovan na represiji i fizičkim eliminacijama neistomišljenika, ali i saradnika u koje je posumnjao da bi mogli da ugroze njegovu ličnu vlast. Bio je glasnogovornik velikoalbanskih teritorijalnih pretenzija prema Jugoslaviji.

1990. – Vlada Angole saglasila se da u Portugalu otpočne mirovne razgovore s pobunjeničkim pokretom UNITA.

1991 – Vijeće sigurnosti UN proglasio je kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu odštetu zbog invazije Kuvajta avgusta 1990. i da će neutralisati oružje za masovno uništavanje.

1995. – UN smijenile komandanta ruskih “plavih šljemova” u Sremsko-baranjskoj oblasti general-majora Aleksandra Pereljakina, optuženog za podršku Srbima.

1999. – Indija uspješno isprobala raketu dugog dometa tipa “agni”, koja može da nosi i nuklearne projektile.

2002. – Zvanično je osnovan Međunarodni sud za ratne zločine pri UN-u. Više od 60 zemalja potpisalo je Rimski sporazum iz 1998. kojim je sud osnovan.

2002. – Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije i haški optuženik Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine SRJ.

2003. – Pripadnici SFOR-a u Tuzli uhapsili Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, i izručili ga Tribunalu u Haagu, pred kojim je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima u istočnoj Bosni, od početka rata do 1993. godine. Osuđen je 30. juna 2006. na dvije godine zatvora, ali je dvije godine kasnije Apelaciono vijeće preinačilo tu presudu i oslobodilo ga krivice. Ponovo je uhapšen 10. juna 2015. u Bernu u Švajcarskoj po potjernici Srbije i izručen 26. juna BiH. Drugostepeno vijeće Suda BiH izreklo je 30. novembra 2018. oslobađajuću presudu Oriću.

2006. – Italijanska policija uhapsila je šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bjekstvu. Provencano (73), najtraženiji čovjek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubistava, uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mjesta Korleone, proslavljenog u Coppolinom filmu “Kum”.

2012. – Umro je Ahmed Ben Bella, simbol globalnog anti-kolonijalnog pokreta i prvi predsjednik Alžira poslije sticanja nezavisnosti od Francuske.

Posted by on 2024-04-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login