11.05. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. vijeka. Umro jedan od najvećih muzičara 20. vijeka, reggae autor i pjevač Bob Marley.

330. – Posvećen novi glavni grad Rimskog carstva – Konstantinopol, po svom utemeljitelju, caru Konstantinu, a kao novi Rim, ili drugi Rim; kasnije Carigrad, danas Istanbul u Turskoj.

1812. – Britanskog premijera Spencera Percevala ubio je John Bellingham na putu do Vestminsterske palače. To je do sada jedini uspješni atentat na jednog britanskog premijera.

1824. – Britanske snage preuzele su Rangun u Burmi.

1867. – Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1888. – Rođen američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pjesma “White Christmas” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1896. – Rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

1904. – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. vijeka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”. Dalí je u historiji zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama, te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu.

1933. – Rođen je jugoslovenski glumac Zoran Radmilović.

1949. – Sijam je promenio ime u Tajland.

1949. – Izrael je primljen u UN.

1960. – Mosad je u Buenos Airesu uhvatio nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna i prebacio ga u Izrael, gdje ga je izraelski sud osudio na smrtnu kaznu.

1968. – U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Georges Pompidou učinio je ustupke studentskim zahtjevima.

1981. – Umro je popularni reggae autor i pjevač Bob Marley. Dostigao je ugled jednog od najvećih muzičara 20. vijeka i kreirao čitav muzički pravac koji će ga nadživjeti – reggae. Snimio je album “Exodus” koji će dugo poslije njegove smrti biti odabran za najbolji u 20. vijeku. Bio je više od muzičara.  Uspio je postati politički guru, religijski propovjednik, dekolonizirao je popularnu muziku i prvi unutar muzičke industrije razbio monopol anglosaksonskog sjevera, otvorivši vrata za “world music”. Postao je karizmatskom figurom poput Jima Morrisona ili Chea, a njegove slike nalaze se širom tamnoputog juga, od Indije do Afrike, kao znak identiteta marginalnih, trećesvjetskih. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio muziku crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim stanicama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj muzici, čak i kad je osvojio slušateljstvo Zapada.  Svojom muzikom nastojao je širiti poruke ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, a pjevao je o dokidanju represije.

1988. – U Moskvi je umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrian Russell, “Kim” Philby, jedan od najuspješnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992. – Zbog umješanosti jugoslovenske vojske u rat u Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova EZ donijeli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OEBS-u.

1997. –  Superkompjuter kompanije IBM “Deep blue” pobijedio je svjetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000. – Indija dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena je djevojčica.

2002. – Umro Joe Joseph Bonanno, poznat pod imenom Joe Banana, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu pet porodica koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2004. – Umro Phil Gersh, jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvijezde, uključujući Humphreyja Bogarta, Davida Nivena i Jamesa Masona.

2006. – Umro Floyd Patterson, nekadašnji svjetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21. godini nokautirao Archija Moora i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.

Posted by on 2024-05-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login