11.07. – Dogodilo se na današnji dan – Nakon osvajanja grada, Vojska Republike Srpske započela genocid u Srebrenici. U nekoliko je dana pobijeno preko 8.000 stanovnika grada i okolice

Stjepan Radić
Stjepan Radić

1533. – Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju 1533. poništio kenterberjski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj je 1534. osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1690. – U bici kod Bojna, u Slavnoj revoluciji, engleski kralj Villiam III Oranski pobijedio je katoličke snage Jamesa II. Ovaj dan protestanti u Sjevernoj Irskoj obilježavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom.

1811. – Italijanski naučnik Amedeo Avogadro objavio je teoriju o molekularnom sastavu plinova (Avogadrov zakon).

1871. – U Martinskoj Vesi kraj Siska rođen hrvatski političar i pisac Stjepan Radić. Bio je osnivač i dugogodišnji lider Hrvatske seljačke stranke. Umro od rana zadobijenih u atentatu u Skupštini u Beogradu 20. juna 1928, koji je izvršio radikalski poslanik Puniša Račić

1876. – U crnogorsko-turskom ratu (1876-78) Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobijedili osmanlijsku vojsku.

Alfred Dreyfus
Alfred Dreyfus

1882. – Gušeći arapsku pobunu u Egiptu, britanske trupe napale Aleksandriju, a zatim zauzele Kairo i svu zemlju. Potom je na međunarodnoj konferenciji utvrđen sporazum o bezbjednosti Sueckog kanala, za Veliku Britaniju izuzetno značajnog plovnog puta zbog britanskih kolonija u Aziji, pa su od tada Britanci, zajedno sa Francuzima, nadzirali kanal, čime je Egipat potpao pod punu zavisnost od velikih sila. Egipat je tek 1956. preuzeo kontrolu nad Sueckim kanalom.

1921. – Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1935. – Umro je francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Dreyfus, koji je 1894. optužen da je Njemačkoj odavao vojne tajne i osuđen na doživotnu robiju, samo na osnovu sumnji i izjava grafoloških stručnjaka. Poslat je u jedan od najgorih zatvora u svijetu, u Francuskoj Gvajani. U njegovu odbranu ustao je poznati pisac Emil Zola, koji je pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror” objavio otvoreno pismo predsjedniku Republike. Tek u julu 1906. kapetan Drajfus je rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

1960. – Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Chombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

Mehmed – Meša Selimović
Mehmed – Meša Selimović

1979. – Američka svemirska stanica „Skylab“, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

1982. – Umro je bosanskohercegovački književnik Mehmed Meša Selimović. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji, u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz ustaškog logora 1943. otišao je u partizane. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor „Bosna-filma„ i glavni urednik „Svjetlosti“ (“Derviš i smrt“, „Tvrđava“, „Sjećanja“).

1989. – Umro engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Laurence Olivier, jedan od najboljih tumača likova Williama Shakespearea, prvi glumac kojem je dodijeljena plemićka titula.

1992. – U Sarajevu umro jedan od najvećih bh. filmskih režisera Hajrudin Šiba Krvavac. Autor je 70 dokumentarnih i pet igranih filmova.

Srebrenica

1995. – Nakon osvajanja grada, Vojska Republike Srpske je započela genocid u Srebrenici: u nekoliko je dana pobijeno preko 8.000 stanovnika grada i okolice. Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je  snage VRS 11. jula 1995. godine. U januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid. Europski parlament je u 2009. godine proglasio 11. juli kao “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”.

1995. – U Francuskoj je umro Gojko Nikoliš, ljekar, narodni heroj, španski borac.

1996. – Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne potjernice.

2001. – U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

Hajrudin Šiba Krvavac
Hajrudin Šiba Krvavac

2007. – Pakistanske snage sigurnosti protjerale su naoružane vjerske ekstremiste iz Crvene džamije (Lal Masdžid) u Islamabadu, okončavši tako osam dana dugu opsadu i ulične sukobe u kojima je poginulo više od 80 ljudi.

2008. – Umro poznati američki kardiolog i jedan od najpoznatijih svjetskih hirurga 20. vijeka Michael DeBakey, koji je prvi izveo mnoge hirurške zahvate, poput ugrađivanja bajpasa. Tokom sedam decenija duge karijere uveo je nove hirurške metode liječenja i začetnik je moderne kardiološke hirurgije.

2008. – Španski poslanici izrazili su podršku posebnim pravima velikih majmuna (na život i slobodu). Riječ je o prvom poznatom slučaju da neko nacionalno zakonodavstvo takva prava dodeljuje životinjama.

2009. – Umro je bosanskohercegovački glumac Žan Marolt. Od 1992. godine bio je stalni član Kamernog teatra 55 i imao je zapažene uloge u brojnim predstavama, TV serijama i filmovima.

Posted by on 2021-07-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login