11.08. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je Jan Palach, student historije i političke ekonomije koji je nakon invazije Varšavskoga pakta na Čehoslovačku 1969. godine usred Praga sam sebe zapalio i tako postao simbolom suvremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu. Svijet napustio američki glumac Robin Williams. Potpuno pomračenje Sunca vidjelo se u dijelovima Evrope

Christiaan Eijkman
Christiaan Eijkman

1456. – Umro ugarski vojskovođa Janoš Hunyadi. Kao erdeljski vojvoda uspješno je ratovao protiv Osmanlija, a 1456. doprinio je razbijanju opsade Beograda. Neposredno poslije toga umro je od kuge u Zemunu.

1712. – U Švicarskoj okončan građanski rat potpisivanjem ugovora u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima.

1858. – Rođen holandski ljekar Christiaan Eijkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.

1863. – Uspostavljen protektorat Francuske u Kambodži.

1919. – U Lenoxu u Massachusettsu  umro američki industrijalac škotskog porijekla Andrew Carnegie, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD-u i Velikoj Britaniji

1934. – Otvoren je federalni zatvor na ostrvu Alcatraz u Kaliforniji.

Jan Palach
Jan Palach

1934. – Rođen je jugoslovenski i srbijanski glumac Danilo Bata Stojković.

1935. – U Njemačkoj su počele nacističke akcije “čišćenja” jevrejskog i slovenskog stanovništva. Već u septembru 1935. u Reichstagu (parlament) je donesen i poseban zakon o tome, a tokom Drugog svjetskog rata milioni nedužnih Jevreja, Slovena, Roma i drugih naroda ubijeno je u koncentracionim logorima širom Evrope.

1948. – Rođen je Jan Palach, student historije i političke ekonomije na Karlovom univerzitetu u Pragu. Nakon invazije pet zemalja Varšavskoga pakta na Čehoslovačku (1968.), Palach je 16. januara 1969. usred Praga sam sebe zapalio i tako postao simbolom suvremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu. Pogreb Jana Palacha se pretvorio u opći protest protiv tadašnje političke situacije u kojem se nalazila Čehoslovačka.

1952. – Princ Husein proglašen je za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prijestola zbog senilnosti.

Los Angeles, nemiri 1965
Los Angeles, nemiri 1965

1954. – Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma, poslije nepunih osam godina, prestao rat oslobodilačkih pokreta Vijetnamaca, Laošana i Kambodžanaca protiv francuskih kolonijalnih trupa, ali su Francuska i SAD u Vijeću sigurnosti UN vetom spriječile prijem Sjevernog i Južnog Vijetnama u svjetsku organizaciju. Na osnovu ranije sklopljenih sporazuma u Ženevi priznata je nezavisnost svih država u Indokini, čime je okončana skoro stogodišnja francuska kolonijalna uprava.

1960. – Afrička država Čad stekla nezavisnost od Francuske.

1965. – U Los Angelesu dogodili su se najteži rasni nemiri u SAD od 1943. u kojima je ubijeno 35, a ranjeno 800 ljudi.

1966. -– Sporazumom potpisanim u Jakarti okončana su trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

 pomračenje Sunca 1999
pomračenje Sunca 1999

1969. – Predsjednik Zambije Kenneth Kaunda nacionalizovao je rudnike bakra, ključnu privrednu djelatnost koja je donosila više od 50 posto nacionalnog prihoda.

1972. – Posljednja američka vojna kopnena jedinica napušta Južni Vijetnam.

1990. – Partija slobodnih demokrata (FDP) zapadnonjemačkog ministra inostranih poslova Hans-Dietricha Genschera ujedinila se sa istočnonjemačkim liberalima, formirajući prvu svenjemačku političku partiju od podjele Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

1996. – Umro češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronym Kubelik koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbjeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški proljetni muzički festival.

1999. – Potpuno pomračenje Sunca vidjelo se u dijelovima Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Andraš Tamaš
Andraš Tamaš

2000. – Banka Japana je prvi put za 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila vladin zahtjev da povećanje odgodi.

2000. – Mađarski zarobljenik iz Drugog svjetskog rata Andraš Tamaš (András Toma) (75), koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

2001. – Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po drugi put osvojila titulu evropskog prvaka, pobijedivši u finalu Evropskog prvenstva Njemačku rezultatom 3:1 u setovima.

2003. – NATO preuzima komandu nad mirovnim snagama u Afganistanu. To je prva intervencija izvan Evrope u 54-godišnjoj istoriji NATO-a.

2003. – Pod pritiskom SAD-a predsjednik Liberije Charles Taylor podnio ostavku i napustio zemlju, zatraživši azil u Nigeriji.

Robin Williams, kao Patch Adams
Robin Williams, kao Patch Adams

2006. – U tajfunu Saomai, najsnažnijem koji je pogodio Kinu, poginulo 436 osoba.

2014 – Robin Williams, američki glumac izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Oscara za epizodnu ulogu u filmu Good Will Hunting iz 1997, nagradjen s pet Zlatnih globusa i dva Emija. Poznat je i po filmovima Dead Poets Society, Patch Adams, Mrs. Doubtfire, Good Morning, Vietnam…

Posted by on 2020-08-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login