12.03. – Dogodilo se na današnji dan – Izvršen je atentat na Zorana Đinđića premijera Srbije, koji je ubijen ispred zgrade Vlade republike Srbije. Mahatma Gandhi počeo kampanju građanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave. Rođen Mustafa Kemal Ataturk, osnivač turske republike

Klis
Klis

641. – Kineska princeza Ven Čeng udala se za vladara Tibeta, na osnovu čega je kasnije Kina polagala pravo na suverenitet nad tom južnom planinskom provincijom.

1365. – Osnovan univerzitet u Beču.

1507. – Kao najamnik kralja od Navare poginuo je italijanski general Cesare Borgia, zbačeni vojvoda od Romagne, vanbračni sin pape Aleksandra Šestog. Pošto je 1492. izabran za poglavara rimokatoličke crkve, Aleksandar Šesti ga je postavio za nadbiskupa Venecije, potom za kardinala, ali je Cesare napustio visoki sveštenički čin oženivši se sestrom kralja od Navare. Uz pomoć francuskih trupa i očevu podršku, poslije tri vojna pohoda od 1499. do 1502. slomio je otpor feudalnih dinasta italijanske pokrajine Romagne. U djelu “Vladalac” Niccolò Machiavelli ga je veličao, tvrdeći da samo vladar s takvom bezobzirnošću može da ujedini Italiju. Poslije smrti Aleksandra Šestog 1502. Cesare je morao da napusti Romagnu, uhapšen je, ali je pobjegao i našao utočište kod kralja od Navare.

Sun Yat Sen
Sun Yat Sen

1537. – Nakon ogorčene bitke, tvrđava Klis pala je u ruke Osmanlija, koji su smaknuli kapetana Petra Kružića.

1832. – Rođen je engleski kapetan Charles Cunningham Boycott, protiv koga je 1880, dok je upravljao jednim engleskim lendlordstvom u Irskoj, primijenjen nenasilni otpor odbijanjem saradnje. Takav vid otpora je kasnije nazvan – prema njegovom prezimenu – bojkot.

1848. – U Beču su izbile velike studentske demonstracije protiv policijsko-apsolutističkog režima kancelara Klemensa Metternicha i ubrzo je planula revolucija koja je potresla temelje Austrije.

1854. – Velika Britanija i Francuska su u Krimskom ratu priskočile u pomoć Otomanskom carstvu, zaključivši s njim savez protiv Rusije.

1878. – Rođen je bosanskohercegovački pjesnik Musa Ćazim Ćatić.

1881. – Rođen Mustafa Kemal Ataturk, turski vojni zapovjednik, narodni vođa i osnivač turske republike, te njezin prvi predsjednik.

1894. – Počela prodaja Coca-Cole u bocama, u trgovini slatkišima u Vicksburgu u Mississippiju. Godine 1915. dizajnirana je revolucionarna boca koja podsjeća na obline ženskog tijela i čije će verzije postati legendarne.

Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi

1914. -Umro američki inženjer George Westinghouse, pronalazač zračne kočnice za lokomotive i tramvaje. Razvio je i sistem željezničkih signala i izgradio je turbine za hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima.

1922. – Rođen je američki književnik Jack Kerouac. Najčešće teme njegovih romana su seks, droga, misticizam, brzina, kult uživanja i traženje Boga. Djela: romani “Na putu”, “Podzemljaši”, “Doktor Saks”, “Magi Kasidi”, “Anđeli pustoši”, “Bog Sar”, “Satira u Parizu”, knjige pjesama “Meksiko Siti bluz”, himna – “Bože, moli se za mene”, “Razbacane pjesme”, putopis “Usamljeni putnik”, filozofski traktat “Svete knjige zlatne vječnosti”.

1925. – Umro je kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, otac moderne Kine i njen prvi predsjednik od 1911. do 1912. Revolucionarnu borbu za rušenje monarhije i demokratsku republiku počeo je 1894, a 1905. je osnovao Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Pod rukovodstvom Suna i Savezne lige 1911. je izbila buržoaska revolucija kojom je zbačena kineska mandžurska dinastiju Chin. Za predsjednika Južne Kine, koja je postala nezavisna republika, izabran je 1917. Prvi kongres Kuomintanga 1924. je prihvatio Sunova programska načela: za nacionalno oslobođenje je potreban savez sa SSSR-om, demokratija nije mogućna bez saradnje s komunistima i blagostanje naroda je nezamislivo bez poboljšanja života najbrojnijih slojeva – radnika i seljaka. Poslije njegove smrti tu politiku je napustilo vođstvo Kuomintanga koje je preuzelo desno krilo Čang Kaj Šeka.

Njemačke trupe ušle su u Austriju
Njemačke trupe ušle su u Austriju

1930. – Vođa borbe za nezavisnost Indije Mahatma Gandhi otpočeo je kampanju građanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave i njene namjere da uspostavi monopol u proizvodnji soli.

1935. – Umro Mihajlo Pupin, srpski naučnik, izumitelj, profesor na Univerzitetu Columbia i počasni konzul Srbije u SAD-u. Dobitnik je i Pulitzerove nagrade 1924. godine za autobiografsko djelo “S pašnjaka do znanstvenika”.

1938. – Njemačke trupe ušle su u Austriju, a Adolf Hitler je dva dana potom objavio da je Austrija postala dio Trećeg rajha, što su zapadne sile posmatrale skrštenih ruku, nastojeći da na svaki način izbjegnu rat s nacistima.

1940. – Poslije poraza u “zimskom ratu”, započetom sovjetskom invazijom krajem 1939, Finska je potpisala mirovni ugovor kojim se odrekla Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje.

Charlie Parker
Charlie Parker

1947. – Predsjednik SAD Harry Truman u Kongresu je proklamovao doktrinu o pomoći zemljama “ugroženim od komunizma” (“Trumanova doktrina”). Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

1955. – Umro je Charlie Parker, američki jazz saksofonist i kompozitor. Parker se smatra jednim od najbitnijih jazz muzičara s imenima kao što su Louis Armstrong i Duke Ellington. Parker je imao jednu od glavnih uloga u razvijanju bebopa, forme jazz muzike okarakterizirane brzim tempom, virtuoznim tehnikama i improvizaciji baziranoj na harmonijskog strukturi. Parkerov inovativni pristup melodiji, ritmu i harmoniji imao je veliki utjecaj na njegove savremenike. Nekoliko Parkerovih pjesama postalo je standardima jazz muzike, uključujući “Billie’s Bounce”, “Anthropology”, “Ornithology” i “Confirmation”.

1956. – Rođen je Steve Harris, basista i frontmen grupe Iron Maiden.

1962. – Rođen je jugoslavenski muzičar Dražen Ričl, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sarajevske grupe Crvena jabuka.

Yehudi Menuhin
Yehudi Menuhin

1966. – Parlament Indonezije lišio Ahmeda Sukarna svih zvanja, uključujući titulu predsjednika Indonezije, a general Suharto je postao vršilac dužnosti šefa države.

1971. – Premijer Hafez al Asad referendumom izabran za predsjednika Sirije.

1978. – Partije ljevice, prvi put u istoriji Francuske, dobile su apsolutnu većinu u prvom krugu parlamentarnih izbora.

1984. – U Velikoj Britaniji je počeo generalni štrajk rudara.

1988. – Vlada Južne Afrike zabranila je opozicionu grupu koju je predvodio anglikanski nadbiskup Dezmond Tutu, uz tvrdnju da je ona “prijetnja javnoj bezbjednosti”.

1991. – Sjednica Vrhovne komande OS SFRJ, vojni vrh JNA na čelu s Saveznim ministrom odbrane Veljkom Kadijevićem predlaže uvođenje vanrednog stanja na teritoriji SFRJ.

Afganistan, Buda
Afganistan, Buda

1999. – Poljska, Češka i Mađarska postale su prve članice bivšeg Varšavskog pakta koje su se pridružile NATO paktu.

1999. – Umro je američki violinista Yehudi Menuhin, jedan od najvećih violinista 20. vijeka. Počeo je da svira u petoj godini i svjetsku karijeru je napravio već kao “čudo od djeteta” – njegovu interpretaciju “Violinskog koncerta” Felixa Mendelssohna, kojom se u sedmoj godini predstavio publici na koncertu u San Francisku, muzička kritika je ocijenila kao senzacionalnu. Osnovao je 1963. “Školu Jehudi Menjuhina” za muzički nadarenu djecu.

2001. – U akciji uništavanja neislamskih kulturnih spomenika talibanske vlasti u Afganistanu uništile su dva najveća kipa Bude u svijetu, stara nekoliko hiljada godina.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

2003. – Izvršen je atentat na Zorana Đinđića premijera Srbije, koji je ubijen ispred zgrade Vlade republike Srbije. Ovom ubistvu prethodilo je nekoliko neuspjelih pokušaja atentata. Za vrijeme njegovog mandata počeo proces demokratizacije društva i ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

2011. – Eksplodirao je reaktor u japanskoj nuklearki Fukushima, dan nakon razarajućeg potresa.

2015. – Umro je engleski pisac naučne fantastike Terry Pratchett.

Posted by on 2020-03-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login