12.08. – Dogodilo se na današnji dan – Vođa Mađarske revolucije Lajoš Košut primoran da napusti zemlju. Umro Thomas Mann, njemački književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. U Barencovom moru potonula ruska nuklearna podmornica Kursk. Umro američki filmski i pozorišni glumac Henry Fonda

1450. – Englezi u Stogodišnjem ratu predali Francuzima lučki grad Cherbourg, čime je francuski kralj Charles VII završio osvajanje Normandije.

1827. – Umro je engleski književnik, slikar i grafičar William Blake, pjesnik intuicije i mašte.

1848. – Umro engleski inženjer i pronalazač George Stephenson. Razvio je i unaprijedio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva rocket vukla je 1825. prvi putnički voz u svijetu na pruzi Stockton – Darlington. U Newcastleu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva.

1849. – Vođa Mađarske revolucije Lajoš Košut primoran da napusti zemlju pošto su jake austrijske i ruske snage, poslije višemjesečnih borbi, slomile otpor revolucionarne armije i ugušile revoluciju u Mađarskoj. Mađarski ustanak je počeo u martu 1848, a u aprilu 1849. je proglašena republika. Strahujući od revolucije, austrijski car Franc Jozef Prvi pozvao je u pomoć ruskog cara Nikolaja Prvog Romanova, koji je protiv ustanka uputio snažnu armiju.

1877. – Asaph Hall otkrio je Marsov mjesec Deimos (“užas”).

1887. – Rođen je austrijski fizičar Erwin Schrödinger.

1898. – Špansko-američki rat završen potpisavanjem protokola kojim je Španija prinuđena da napusti Kubu i Portoriko.

1898. – SAD su anektirale Havajska ostrva, pet godina pošto je uz pomoć SAD sa havajskog prijestola svrgnuta kraljica Liliuokalani koja se protivila sve većem uticaju Amerikanaca.

1900. – Umro austrijski velemajstor Wilhelm Steinitz, prvi zvanični svjetski šampion u šahu. Titulu svjetskog prvaka osvojio je 1886. pobjedom nad Johannesom Zukertortom rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. udžbenik modernog šaha.

1914. – Velika Britanija u Prvom svjetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1922. – Umro Arthur Griffith, jedan od osnivača nacionalnog republikanskog pokreta Sinn Fein 1905. Godine 1921. predvodio je delegaciju koja je sa Velikom Britanijom zaključila sporazum o nezavisnosti Irske, a 1922. izabran je za prvog predsjednika Irske Republike.

1925. – Rođeni britanski blizanci Norris i Ross McWhirter, koji su osnovali Guinnessovu knjigu rekorda. Rossa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1930. –  U Budimpešti rođen George Soros, mađarski Jevrej koji je 1946. emigrirao u SAD. Postao je američki finansijski spekulant. Osnivač je i predsjednik Instituta Otvoreno društvo, organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja

1938. – Nacistička Njemačka objavila mobilizaciju stanovništva u sklopu priprema za rat.

1944. – U Napulju je počeo dvodnevni sastanak vođe jugoslovenskih partizana Josipa Broza sa britanskim premijerom Winstonom Churchillom, koji je Titu predložio susret s kraljem Jugoslavije Petrom Drugim Karađorđevićem, što je odbijeno. Churchill je priznao prava Jugoslavije na Istru, ali ne i na Trst.

1944.- Proradio prvi naftovod pod morem kojim je ispod La Mancha nafta isporučivana savezničkim snagama u Francuskoj. Kroz naftovod je dnevno prolazilo 700 tona nafte.

1946. – Britanska je vlada naredila zaustavljanje useljavanja u Palestinu, a preostale Jevreje koji su željeli imigrirati internirala je na Cipar.

1949. – Rođen je Mark Knopfler, britanski gitarista, rock pjevač i kompozitor.

1955. – Umro je Thomas Mann, njemački književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Poslije dolaska nacista na vlast u Njemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD. Stvarao je pod uticajem Johana Volfganga Goethea, Arthura Schopenhauera, Friedricha Nietzschea i velikih ruskih pisaca 19. vijeka. Djela: romani “Budenbrokovi”, “Čarobni brijeg”, “Kraljevsko visočanstvo”, “Lota u Vajmaru”, “Doktor Faustus”, “Ispovijesti varalice Feliksa Krula”, “Izabranik”, tetralogija “Josif i njegova braća”, pripovijetke i novele “Smrt u Veneciji”, “Tonio Kreger”, “Mario i mađioničar”, “Zamijenjene glave”, “Zakon”, “Prevarena”, eseji “Duhovno plemstvo”, “Staro i novo”, kulturno-filozofske i istorijske studije “Fridrih i velika koalicija”, “Razmatranja jednog nepolitičara”.

1960. – SAD lansirale prvi komunikacijski satelit Eho I.

1962. – Obavljen prvi grupni let svemirskih brodova – sovjetskih letjelica “Vastok 3” i “Vastok 4”, lansiranih u orbitu oko Zemlje u razmaku od 24 sata, kojima su upravljali kosmonauti Andrej Nikolajev i Pavel Popovič. Brodovi su se približili jedan drugom na samo 6,5 kilometara, što je bio prvi pokušaj ispitivanja mogućnosti manevrisanja dva broda u grupnom letu i veliki doprinos kasnijem spajanju svemirskih letjelica.

1970. – U okviru nove istočne politike njemački kancelar Willy Brandt potpisao je u Moskvi sporazum kojim su se Zapadna Njemačka i SSSR odrekli sile u međusobnim odnosima i priznali postojeću granicu između dvije njemačke države.

1978. – Japan i Kina sklopili su sporazum o miru i prijateljstvu koji je normalizirao odnose dugogodišnjih neprijatelja.

1981. – IBM je predstavio Model 5150, prvi lični računar u historiji računalne tehnike.

1982. – Umro američki filmski i pozorišni glumac Henry Fonda. Igrao je u više od 80 filmova, a Oscar je dobio za ulogu u svom posljednjem filmu “Na zlatnom jezeru” (Golden pond). Poznat po ulogama u filmovma: 12 Angry Men, Once Upon a Time in the West, The Grapes of Wrath, Fort Apache, War and Peace…
Bio je glava u porodici slavnih filmskih glumaca, među kojima su njegova kćer Jane Fonda, sin Peter Fonda, unuka Bridget Fonda i unuk Troy Garity. 1999. godine ga je Američki filmski institut proglasio šestom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.

1992. – SAD, Kanada i Meksiko postigli sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, čime je stvoren najveći svjetski trgovinski blok.

1984. – U Los Angelesu završene 23. olimpijske igre na kojim je učestvovalo 140 zemalja.

1993. – Ulaskom u Sarajevo dva konvoja UNHCR-a, koja su prešla preko teritorije Republike Srpske, počelo provođenje sporazuma o otvaranju puteva Sarajevo – Ilidža i Sarajevo – Ilijaš – Visoko – Zenica.

2000. – U Barencovom moru potonula ruska nuklearna podmornica Kursk, nakon dvije eksplozije prouzrokovane kvarom. U ovoj nesreći poginulo je svih 118 članova posade.

2014. – Umrla holivudska zvijezda i dobitnica Oscara, glumica Lauren Bacall, koja je slavu stekla u zlatno doba Hollywooda, ulogama u filmovima klasicima: “Imati i nemati”, “Veliki san”, “Kako se udati za milionera”, “Ubistvo u Orijent ekspresu”…

Posted by on 2023-08-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login