13.05. – Dogodilo se na današnji dan – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave

robovi
robovi

1497. – Papa Aleksandar VI izopćio je vladara Firence i reformatora Girolama Savonarolu, koji je spaljen godinu dana kasnije.

1607. – Engleski trgovci osnovali Jamestown, prvo stalno englesko naselje u Sjevernoj Americi.

1619. – Po nalogu princa Morisa od Nasaua, pod optužbom za religioznu subverziju pogubljen je holandski državnik Johan fan Oldenbarnevelt, osnivač moderne holandske države.

1717. – U Beču rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, nasljednica Karla VI od 1740, jedna od najznačajnijih ličnosti dinastije Habsburga.

1787. – Prvi brodovi sa robijašima krenuli su iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

Fridtjof Nansen
Fridtjof Nansen

1792. – Rođen italijanski svećenik Giovanni Mastai Ferretti, od 1846. papa Pio IX. Za vrijeme njegovog pontifikata, najdužeg u historiji Rimokatoličke crkve (31 godina i 236 dana), prestala je da postoji Crkvena država (1870). Najveći njen dio ušao je u sastav Kraljevine Sardinije, dok je Papska država svedena na nekadašnji Patrimonij.

1795. – Rođen slovački filolog i historičar Pavel Jozef Šafarik, jedan od osnivača slavistike. Bio je direktor srpske gimnazije u Novom Sadu od 1819. do 1833. (Srpska čitanka).

1809. – Trupe francuskog cara Napoleona Prvog ušle u Beč.

1830. –  Ekvador je stekao nezavisnost.

1846. – Kongres SAD je formalno objavio rat Meksiku, mada su borbe u Kaliforniji započele nekoliko dana ranije.

1914. – Rođen američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1961. – Umro američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1882. – Rođen je francuski slikar Georges Braque koji je s Pablom Pikasom 1905. osnovao kubistički pokret.

Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku
Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku

1888. – U Brazilu je ukinuto ropstvo.

1930. – Umro je norveški polarni istraživac i diplomata Fridtjof Nansen, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1922. Kao visoki komesar Društva naroda rukovodio je repatrijacijom ratnih zarobljenika nakon Prvog svetskog rata.

1940. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku, da bi već nakon dva dana osvojila Pariz.

1941. – Ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske Andrija Artuković u Drugom svjetskom ratu propisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red i sigurnost”, kojim je van zakona stavljeno oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma”, što je bio “pravni osnov” ustaških vlasti u istrebljenju Srba, Jevreja i Roma.

Dinamo Crvena zvezda 1990
Dinamo – Crvena zvezda, 1990.

1944. – U Drvaru u Drugom svjetskom ratu formirano Odjeljenje za zaštitu naroda – partijska policija prema boljševičkom uzoru – kao organ Narodnooslobodilačkog pokreta, sa zadatkom da objedini službu bezbjednosti i usmjerava rad za to predviđenih jedinica.

1968. – U Parizu su počeli zvanični pregovori predstavnika Sjevernog Vijetnama i SAD o okončanju rata u Vijetnamu.

1981. – Na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu je ranjen papa Ivan Pavao II. Atentator Mehmed Ali Agdža je uhapšen. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u junu 2000. predat Turskoj.

1990. – U Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, na fudbalskoj utakmici zagrebačkog “Dinama” i beogradske “Crvene zvezde” dogodio se krvavi obračun navijača ova dva kluba.

1994. – Ministri vanjskih poslova SAD, EU i Rusije postigli su u Ženevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju konflikta u BiH.

poplave, BiH
Poplave u BiH 2014. godine

1999. – Peru i Ekvador su potpisali dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su te zemlje tri puta ratovale.

2000. – Na magistralnoj cesti M17, kod mjesta Zli Brijeg kod Kaknja, autobus Buco-transa sletio s mosta, prilikom čega su poginula 43 putnika.

2009. – Evropska komisija izrekla rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura kompaniji za proizvodnju kompjuterskih čipova “Intel” i naredila joj da obustavi ilegalno davanje popusta kako bi potisnula svog rivala AMD.

2014. – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave. Samo u periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 l/m².  Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luk, Čelinac i mnoga druga mjesta, naselja i sela.  S poplavama su aktivirana su mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti.  Centar za ukljanjanje mina upozorio je da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena. Prema prvim procjenama načinjene štete iznose nekoliko milijardi KM.

Posted by on 2021-05-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login