13.05. – Dogodilo se na današnji dan – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave

1497. – Papa Aleksandar VI izopćio je vladara Firence i reformatora Girolama Savonarolu, koji je spaljen godinu dana kasnije.

1607. – Engleski trgovci osnovali Jamestown, prvo stalno englesko naselje u Sjevernoj Americi.

1619. – Po nalogu princa Morisa od Nasaua, pod optužbom za religioznu subverziju pogubljen je holandski državnik Johan fan Oldenbarnevelt, osnivač moderne holandske države.

1717. – U Beču rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, nasljednica Karla VI od 1740, jedna od najznačajnijih ličnosti dinastije Habsburga.

1787. – Prvi brodovi sa robijašima krenuli su iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

1792. – Rođen italijanski svećenik Giovanni Mastai Ferretti, od 1846. papa Pio IX. Za vrijeme njegovog pontifikata, najdužeg u historiji Rimokatoličke crkve (31 godina i 236 dana), prestala je da postoji Crkvena država (1870). Najveći njen dio ušao je u sastav Kraljevine Sardinije, dok je Papska država svedena na nekadašnji Patrimonij.

1795. – Rođen slovački filolog i historičar Pavel Jozef Šafarik, jedan od osnivača slavistike. Bio je direktor srpske gimnazije u Novom Sadu od 1819. do 1833. (Srpska čitanka).

1809. – Trupe francuskog cara Napoleona Prvog ušle u Beč.

1830. –  Ekvador je stekao nezavisnost.

1846. – Kongres SAD je formalno objavio rat Meksiku, mada su borbe u Kaliforniji započele nekoliko dana ranije.

1914. – Rođen američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1961. – Umro američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1882. – Rođen je francuski slikar Georges Braque koji je s Pablom Pikasom 1905. osnovao kubistički pokret.

1888. – U Brazilu je ukinuto ropstvo.

1930. – Umro je norveški polarni istraživac i diplomata Fridtjof Nansen, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1922. Kao visoki komesar Društva naroda rukovodio je repatrijacijom ratnih zarobljenika nakon Prvog svetskog rata.

1940. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku, da bi već nakon dva dana osvojila Pariz.

1941. – Ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske Andrija Artuković u Drugom svjetskom ratu propisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red i sigurnost”, kojim je van zakona stavljeno oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma”, što je bio “pravni osnov” ustaških vlasti u istrebljenju Srba, Jevreja i Roma.

1944. – U Drvaru u Drugom svjetskom ratu formirano Odjeljenje za zaštitu naroda – partijska policija prema boljševičkom uzoru – kao organ Narodnooslobodilačkog pokreta, sa zadatkom da objedini službu bezbjednosti i usmjerava rad za to predviđenih jedinica.

1968. – U Parizu su počeli zvanični pregovori predstavnika Sjevernog Vijetnama i SAD o okončanju rata u Vijetnamu.

1981. – Na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu je ranjen papa Ivan Pavao II. Atentator Mehmed Ali Agdža je uhapšen. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u junu 2000. predat Turskoj.

1990. – U Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, na fudbalskoj utakmici zagrebačkog “Dinama” i beogradske “Crvene zvezde” dogodio se krvavi obračun navijača ova dva kluba.

1994. – Ministri vanjskih poslova SAD, EU i Rusije postigli su u Ženevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju konflikta u BiH.

1999. – Peru i Ekvador su potpisali dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su te zemlje tri puta ratovale.

2000. – Na magistralnoj cesti M17, kod mjesta Zli Brijeg kod Kaknja, autobus Buco-transa sletio s mosta, prilikom čega su poginula 43 putnika.

2009. – Evropska komisija izrekla rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura kompaniji za proizvodnju kompjuterskih čipova “Intel” i naredila joj da obustavi ilegalno davanje popusta kako bi potisnula svog rivala AMD.

2014. – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave. Samo u periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 l/m².  Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luk, Čelinac i mnoga druga mjesta, naselja i sela.  S poplavama su aktivirana su mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti.  Centar za ukljanjanje mina upozorio je da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena. Prema prvim procjenama načinjene štete iznose nekoliko milijardi KM.

Posted by on 2024-05-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login