13.07. – Dogodilo se na današnji dan – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane. Ubijen je književnik i učesnik NOB, Ivan Goran Kovačić.

Berlinski kongres
Berlinski kongres

100. pne. – Rođen je Gaj Julije Cezar, rimski vojskovođa, pisac i diktator.

1822. – Kod Termopila grčka vojska pobijedila osmanlijsku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

1878. – Završen Berlinski kongres na kojem su evropske sile Njemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska uspostavile novi odnos snaga na jugoistoku Evrope. Revidiran je Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno su proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i drži vojne posade u šest gradova Novopazarskog sandžaka. Rusija je povratila južnu Besarabiju i dobila je proširenje na jugu Kavkaza. Velika Britanija je okupirala Kipar, Bugarska je formirana kao kneževina, a istočna Rumelija je ostala u sastavu Turske u autonomnom sastavu.

1941. – U Crnoj Gori za vrijeme drugog svjetskog rata podignut je ustanak protiv italijanskih okupatora. U vrijeme SFRJ, 13. juli se obilježavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore, a danas se obilježava kao Dan državnosti Crne Gore.

1943. – Ubijen je književnik i učesnik NOB, Ivan Goran Kovačić. Stavljajući se na stranu antifašizma 1942. zajedno s pjesnikom Vladimirom Nazorom odlazi u partizane, a već naredne godine biva ubijen od četničke ruke u mjestu Vrbica. U svom kratkom životu bavio se književnošću, novinarstvom, književnom kritikom i prevodilaštvom. Poznata mu je dijalektalna zbirka pjesama Ognji i rože, zbirka pripovijedaka Dani gnjeva, a svoj glas protiv zla i zločina snažno je digao u ratnoj poemi Jama.

Bitka za Kursk
Bitka za Kursk

1943. – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je, poslije samo osam dana, okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane. Nijemci su angažovali 50 divizija, od kojih 14 oklopnih i dvije motorizovane, ali su pretrpjeli uništavajući poraz – uključujući gubitak 2.900 tenkova – od koga se nisu oporavili. Tokom borbi Nijemci su, uz gotovo sve tenkove, izgubili pola miliona vojnika, a 30 njihovih divizija je uništeno.

1944. – Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1975. – Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Cape Canaveral u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977. – Zbog nestanka struje New York je bio u potpunom mraku, poslije čega je policija uhapsila 3.000 pljačkaša.

1979. – U Sarajevu umro Juraj Neidhardt, poznati arhitekta. Rođen je u Zagrebu 1901, studirao je u Beču, a 30-ih je radio kod Behrensa u Berlinu i Le Corbusiera u Parizu. Od 1935. je radio u Zagrebu, a od 1938. u Sarajevu. Poslije 1945. godine projektira i izvodi niz objekata različitih namjena te urbanističke planove i studije, kao i rekonstrukciju čaršije u Sarajevu. Proučavao je bosansku arhitekturu i sustav naselja. Dobitnik je Nagrade ZAVNOBiH-a 1978, te Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1960. i niz drugih. Neidhardt je 50-ih radio i akvarele.

Love Parade, Berlin
Love Parade, Berlin

1985. – U Londonu i Philadelphiji održani su humanitarni Live Aid koncerti, na kojima su nastupile gotovo sve najveće glazbene zvijezde toga vremena.

1985. – Sovjetski atletičar Sergej Bubka postigao je novi svjetski rekord uvis u skoku sa motkom kada je u Parizu prvi put preskočio šest metara.

1985. – Na stadionima u Londonu i Philadelphiji istovremeno su održani humanitarni rok-koncerti Live Aid koje je organizovao Bob Geldof za pomoć gladnima u Africi. Prikupljeno je više od 60 miliona dolara.

1996. – U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku plesalo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu poslije Drugog svjetskog rata.

Live Aid
Live Aid

1999. – Više hiljada iranskih studenata sukobilo se sa policijom u centru Teherana, protestujući zbog odluke vlasti o zabrani svih mitinga i nezvaničnih okupljanja.

2006. – Otvoren naftovod Baku – Tbilisi – Džejhan, dugačak 1.774 kilometra, a u njegovu izgradnju uložene su četiri milijarde dolara. Naftovodom Baku – Tbilisi – Džejhan se nafta transportuje od Kaspijskog mora do sredozemne turske luke Džejhan, zaobilazeći Rusiju i Iran. Ovaj naftovod turske vlasti prozvale su put svile 21. vijeka.

Posted by on 2019-07-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login