13.07. – Dogodilo se na današnji dan – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane. Ubijen je književnik i učesnik NOB, Ivan Goran Kovačić.Berlinski kongres
Berlinski kongres

100. pne. – Rođen je Gaj Julije Cezar, rimski vojskovođa, pisac i diktator.

1822. – Kod Termopila grčka vojska pobijedila osmanlijsku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

1878. – Završen Berlinski kongres na kojem su evropske sile Njemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska uspostavile novi odnos snaga na jugoistoku Evrope. Revidiran je Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno su proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i drži vojne posade u šest gradova Novopazarskog sandžaka. Rusija je povratila južnu Besarabiju i dobila je proširenje na jugu Kavkaza. Velika Britanija je okupirala Kipar, Bugarska je formirana kao kneževina, a istočna Rumelija je ostala u sastavu Turske u autonomnom sastavu.

1941. – U Crnoj Gori za vrijeme drugog svjetskog rata podignut je ustanak protiv italijanskih okupatora. U vrijeme SFRJ, 13. juli se obilježavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore, a danas se obilježava kao Dan državnosti Crne Gore.

1943. – Ubijen je književnik i učesnik NOB, Ivan Goran Kovačić. Stavljajući se na stranu antifašizma 1942. zajedno s pjesnikom Vladimirom Nazorom odlazi u partizane, a već naredne godine biva ubijen od četničke ruke u mjestu Vrbica. U svom kratkom životu bavio se književnošću, novinarstvom, književnom kritikom i prevodilaštvom. Poznata mu je dijalektalna zbirka pjesama Ognji i rože, zbirka pripovijedaka Dani gnjeva, a svoj glas protiv zla i zločina snažno je digao u ratnoj poemi Jama.

Bitka za Kursk
Bitka za Kursk

1943. – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je, poslije samo osam dana, okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane. Nijemci su angažovali 50 divizija, od kojih 14 oklopnih i dvije motorizovane, ali su pretrpjeli uništavajući poraz – uključujući gubitak 2.900 tenkova – od koga se nisu oporavili. Tokom borbi Nijemci su, uz gotovo sve tenkove, izgubili pola miliona vojnika, a 30 njihovih divizija je uništeno.

1944. – Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1975. – Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Cape Canaveral u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977. – Zbog nestanka struje New York je bio u potpunom mraku, poslije čega je policija uhapsila 3.000 pljačkaša.

1979. – U Sarajevu umro Juraj Neidhardt, poznati arhitekta. Rođen je u Zagrebu 1901, studirao je u Beču, a 30-ih je radio kod Behrensa u Berlinu i Le Corbusiera u Parizu. Od 1935. je radio u Zagrebu, a od 1938. u Sarajevu. Poslije 1945. godine projektira i izvodi niz objekata različitih namjena te urbanističke planove i studije, kao i rekonstrukciju čaršije u Sarajevu. Proučavao je bosansku arhitekturu i sustav naselja. Dobitnik je Nagrade ZAVNOBiH-a 1978, te Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1960. i niz drugih. Neidhardt je 50-ih radio i akvarele.

Love Parade, Berlin
Love Parade, Berlin

1985. – U Londonu i Philadelphiji održani su humanitarni Live Aid koncerti, na kojima su nastupile gotovo sve najveće glazbene zvijezde toga vremena.

1985. – Sovjetski atletičar Sergej Bubka postigao je novi svjetski rekord uvis u skoku sa motkom kada je u Parizu prvi put preskočio šest metara.

1985. – Na stadionima u Londonu i Philadelphiji istovremeno su održani humanitarni rok-koncerti Live Aid koje je organizovao Bob Geldof za pomoć gladnima u Africi. Prikupljeno je više od 60 miliona dolara.

1996. – U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku igralo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu poslije Drugog svjetskog rata.

Live Aid
Live Aid

1999. – Više hiljada iranskih studenata sukobilo se sa policijom u centru Teherana, protestujući zbog odluke vlasti o zabrani svih mitinga i nezvaničnih okupljanja.

2006. – Otvoren naftovod Baku – Tbilisi – Džejhan, dugačak 1.774 kilometra, a u njegovu izgradnju uložene su četiri milijarde dolara. Naftovodom Baku – Tbilisi – Džejhan se nafta transportuje od Kaspijskog mora do sredozemne turske luke Džejhan, zaobilazeći Rusiju i Iran. Ovaj naftovod turske vlasti prozvale su put svile 21. vijeka.Posted by on 2020-07-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login