13.09. – Dogodilo se na današnji dan – Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre Hrvatskoj. Vlast nad Rimskim Carstvom preuzeo je Domicijan

Filip II
Filip II

81. – Nakon smrti brata Tita, vlast nad Rimskim Carstvom preuzeo je Domicijan. Za njegove vladavine (do 96. godine) počela je gradnja linija utvrda kao desnorajnske granice protiv prijetećih upada Germana.

122. – Otpočela izgradnja Hadrijanovog zida.

1598. – Umro Filip II, napuljski kralj (1554), gospodar Holandije (1555), a nakon povlačenja svog oca Karla V (1556), kralj Španije, Sicilije i Sardinije. Apsolutista i fanatični katolik svojom politikom izazvao je ustanak u Holandiji, koji je doveo do nezavisnosti sjeverne pokrajine (1581). Pobijedio je tursku flotu kod Lepanta 1571, ali je pohod njegove nepobjedive armade (1588) na Englesku završio katastrofalnim porazom.

1759. – Britanci su u presudnoj bici u blizini Québeca pobijedili Francuze i osigurali britansku supremaciju u Kanadi.

1874. – Rođen austrijski kompozitor Arnold Schönberg. Kao začetnik Bečke atonalne škole, pobornik ekspresionizma u muzici i tvorac novog načina komponovanja – dodekafonije, bitno je uticao na razvoj muzike 20. vijeka.

1913. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Ćamil Sijarić. Tema većine njegovih romana su ljudi i običaji iz regije Bihora, a jedno od njegovih najpoznatijih djela je roman “Bihorci”. Umro je u Sarajevu 6. decembra 1989. godine.

1922. – U Al-Aziziji u Libiji izmjerena najviša temperatura zraka u hladu: 58 stepeni Celzijusa.

New York
New York

1933. – Rođen je književnik, scenarista i tekstopisac Duško Trifunović.

1788. – New York je proglašen prvom federalnom prijestonicom SAD.

1872. – Umro je njemački filozof Ludwig Feuerbach.

1874. – Rođen austrijski kompozitor Arnold Schönberg. Kao začetnik Bečke atonalne škole, pobornik ekspresionizma u muzici i tvorac novog načina komponovanja – dodekafonije, bitno je uticao na razvoj muzike 20. vijeka.

1882. – Tokom Egipatskog ustanka britanske trupe porazile su egipatsku vojsku kod Tel el Kebira i nastavile osvajanje Egipta i Sudana.

1922. – U Al-Aziziji u Libiji izmjerena je najviša temperatura zraka u hladu – 58 stepeni Celzijusa.

1923. – General Miguel Primo de Rivera izvršio je, uz odobrenje kralja Alfonsa XIII, državni udar u Španiji i zaveo vojnu diktaturu.

Istra, Rovinj
Istra, Rovinj

1943. – Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre Hrvatskoj.

1955. – SSSR i Zapadna Njemačka uspostavili su diplomatske odnose.

1971. – Pobuna zatvorenika protiv uvjeta u zatvoru Attica kod New Yorka završila je pogibijom 39 zatvorenika i devet stražara koji su bili taoci.

1977. – Umro američki dirigent poljskog porijekla Leopold Stokowski. Vodio je New Yorkšku filharmoniju od 1946. do 1950, a 1962. osnovao je Američki simfonijski orkestar. Napisao je knjigu “Muzika za sve nas”

1989. –  U Cape Townu su održane do tada najveće demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi. Demonstrante koji su uz pjesmu i igru prolazili kroz centar grada predvodio je nadbiskup Desmond Tutu.

Leopold Stokowski
Leopold Stokowski

1991. – SSSR i SAD su se sporazumjeli da obustave snabdijevanje oružjem zaraćenih strana u Afganistanu.

1992. – Umro američki filmski glumac Anthony Perkins, dobitnik Oscara za film “Prijateljsko ubjeđivanje”. Perkins je tražen isključivo za likove psihopata i mračnjaka.

1993. – Izrael i Palestinska oslobodilačaka organizacija (PLO) potpisali su u Washingtonu mirovni sporazum kojim je predviđena palestinska samouprava na okupiranim teritorijama.

1995. – Počela je vojna operacija Armij BiH “Sana ’95”. Istovremeno Snage Hrvatske vojske i HVO-a oslobodile grad Jajce od snaga Vojske Republike Srpske. Isti dan Hrvatska vojska ušla u Drvar.

1995. – Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija u New Yorku potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, priznavši se međusobno kao države, a Skoplje se obavezalo da promijeni izgled državne zastave i zapiše u ustav da nema teritorijalne pretenzije prema južnom susjedu.

Drvar
Drvar

1996. – Ubijen je je američki reper Tupac Shakur.

1998. – Na drugim poslijeratnim opštim izborima u Bosni i Hercegovini ponovo su pobijedile nacionalne političke partije.

2004. – Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju podiglo optužnicu za ratni zločin protiv Abduladhima Maktoufa, državljanina BiH iračkog porijekla, zbog otmice pet civila u Travniku 1993. godine, od kojih je jedan kasnije ubijen u mudžahedinskom kampu. To je bio prvi predmet za ratne zločine pokrenut pred Sudom BiH.

Posted by on 2022-09-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login