14. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je njemački filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, najistaknutiji predstavnik klasične njemačke idealističke filozofije, čiji je gigantski rad sinteza njemačke filozofske misli i obuhvata gotovo sve znanje onog vremena. Rođen indijski državnik Jawaharlal Nehru, jedan od osnivača pokreta nesvrstanih

565. – Umro bizantijski car Justinijan I Veliki. Došao na prijesto 527. i težio je da obnovi Rimsko carstvo. Sagradio je baziliku Sveta Sofija u Carigradu (537), koja je 1453. pretvorena u džamiju (Aja Sofija), a 1934. u muzej

1533. – Španski osvajači pod komandom Francisca Pizarra zauzeli grad Cuzco, prijestonicu carstva Inka.

1716. – Umro je njemački filozof i matematičar Gottfried Leibniz.

1765. – Rođen je američki inžinjer i izumitelj Robert Fulton.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel

1770. – Škotski istraživač James Bruce otkrio da Plavi Nil izvire iz jezera Tana u sjeverozapadnoj Etiopiji.

1831. – Umro je njemački filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, najistaknutiji predstavnik klasične njemačke idealističke filozofije, čiji je gigantski rad sinteza njemačke filozofske misli i obuhvata gotovo sve znanje onog vremena. Njegov filozofski stav je da svijet postoji objektivno, ali ne sasvim nezavisno od ljudske svijesti. Tvorac je sistema apsolutnog idealizma u kojem apsolutno bivstvo ima tročlanu strukturu: ideja – priroda – duh. Osnova svijeta je apsolutna ideja, a ljudski svijet je njen najviši stepen i izraz. Apsolutna ideja postoji samo dijalektički, u kretanju i razvoju, a svijet je proces samorazvitka i samospoznaje – Ideje. Priroda u njegovom sistemu ima status “drugobivstvene ideje”, ona je opredmećena Ideja. Djela: “Fenomenologija duha”, “Filozofija istorije”, “Nauka logike”, “Estetika”, “Filozofija religije”, “Enciklopedija filozofskih nauka”, “Filozofska propedevtika”, “Osnovne crte filozofije prava ili prirodno pravo i nauka o državi u osnovnim konturama”.

1838. –  U Zagrebu rođen August Šenoa, pjesnik, romanopisac, kritičar i feljtonist. On je najutjecajniji hrvatski pisac 19. vijeka (“Zlatarevo zlato”, “Seljačka buna”). Umro je 1881. od upale pluća.

Claude Monet
Claude Monet

1840. – Rođen je francuski slikar Claude Monet, jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, čiji je on najdosljedniji i najuticajniji predstavnik. Mahom je slikao prizore iz Pariza i okoline, pri čemu su ga najviše interesovali efekti svjetlosti na vodi. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo.

1847. – U Švicarskoj izbio građanski rat između snaga Švicarske konfederacije i sedam rimokatoličkih kantona (Zonderbund), koji je okončan krajem istog mjeseca porazom Zonderbunda.

1851. – U SAD-u prvi puta štampan roman Moby-Dick Hermana Melvillea.

1863. – Rođen belgijski hemičar Leo Baekeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronašao čvrstu plastičnu masu bakelit, savršen izolator, što je omogućilo razvoj industrije plastike.

1889. – Rođen indijski državnik Jawaharlal Nehru, jedan od osnivača pokreta nesvrstanih. Po povratku sa studija u Engleskoj postao je advokat, ali se ubrzo posvetio politici i borbi za nezavisnost Indije, postavši sljedbenik arhitekte indijske nezavisnosti Mohandasa Gandija. Po sticanju nezavisnosti Indije 1947. postao je prvi premijer i šef diplomatije. U spoljnoj politici je nastojao da očuva neutralnost Indije, zauzimajući se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju.

Jawaharlal Nehru
Jawaharlal Nehru

1918. – Čehoslovačka postaje republika, Tomaš Masarik izabran za prvog predsjednika.

1922. – BBC započinje s radio emitiranjem u Velikoj Britaniji.

1935. – Rođen kralj Jordana Husein, koji je u 18. godini naslijedio oca, svrgnutog kralja Talala. Godine 1956. otkazao je britansko-jordanski ugovor iz 1948, nakon čega su Britanci napustili Jordan. U ratu sa Izraelom juna 1967. borio se na strani Egipta, a njegove vojne snage 1970. likvidirale su oružane formacije PLO-a u Jordanu.

1955. – Umro američki pisac Robert Emmet Sherwood, koji je u dramama, pisanim poslije Prvog svjetskog rata, prikazao s gledišta pacifiste poslijeratno razočarenje i zalagao se za mir u svijetu. Kasnije je, suočen s nadiranjem nacizma, postao ubijeđeni pristalica rata kao jedinog načina da se svijet oslobodi nacističke tiranije. Djela: drame “Okamenjena šuma”, “Idiotova radost”, “Neće biti noći”, scenariji za filmove “Duh putuje na zapad”, “Najbolje godine našeg života”.

1969. – NASA lansira Apollo 12, drugu misiju na Mjesec predvođenu ljudskom posadom.

1971. – Mariner 9 stiže do Marsa.

Robert Emmet Sherwood
Robert Emmet Sherwood

1982. – Lech Wałęsa, vođa poljskog pokreta Solidarnost, oslobođen je nakon 11 mjeseci zarobljeništva blizu ruske granice.

1983. – Prve američke krstareće rakete stigle u britansku avio bazu Grinhem Komon, uprkos protestima pacifista.

1984. – U Los Angelesu uhapšen ustaški ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova fašističke Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Živio od 1948. u SAD, gdje je dospio pod lažnim imenom. Američke vlasti su se uporno oglušivale o zahtjeve Jugoslavije za ekstradiciju. Artuković je izručen tek 12. februara 1986. Poslije suđenja u Zagrebu 14. maja 1986. je osuđen na smrt, ali kazna nije izvršena i umro je u zatvoru nepune tri godine kasnije.

1988. – Palestinski parlament u izbjeglištvu prihvatio rezoluciju 242 UN, čime je posredno priznao državu Izrael i odrekao se terorizma.

1991. – Kambodžanski princ Norodom Sihanuk vratio se u zemlju nakon 13 godina izgnanstva.

Lech Wałęsa
Lech Wałęsa

2001. – Pet država nasljednica bivše SFRJ postiglo je dogovor o početku pripreme za preraspodjelu 74,5 miliona dolara u zlatu, što bi bila prva tranša ukupne zaostavštine od oko dvije milijarde dolara.

2002. – Argentina bankrotirala zbog nemogućnosti vraćanja kredita MMF-u.Posted by on 2020-11-14. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login