14. 12. – Dogodilo se na današnji dan – U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je mirovni sporazum o okončanju 44-mjesečnog rata u BiH. Sporazum su potpisali predsjednici Hrvatske, BiH i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević.

Michel de Nostredame, Nostradamus
Michel de Nostredame, Nostradamus

1481. – Otomanski Imperij poslije duže opsade zauzima Novi, a Hercegovina ulazi u sastav Otomanskog Imperija.

1503. – Rođen je francuski astrolog i apotekar Michel de Nostredame, poznatiji kao Nostradamus, čuven po svojim Proročanstvima.

1546. – Rođen je danski astronom Tycho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju “Uranijenburg” na ostrvu Hven i gotovo dvije decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvijezdu u sazvježđu Kasiopeje.

1788. – Umro je njemački kompozitor, čembalista i dirigent Carl Philipp Emanuel Bach, čije su klavirske sonate preteča klasičnih, sin i učenik Johanna Sebastiana Bacha. Bio je pristalica “osjećajnog stila”, dramskog patosa s obiljem ukrasa. Djela: dvadesetak simfonija, oko 60 koncerata za klavir, kamerna muzika, sonate za klavir, kantate, crkvene kompozicije.

1799. – Umro je George Washington prvi predsjednik SAD-a (od 1789.do 1797.). U Americi je poznat kao “otac nacije” (Father of the Nation).

Roald Amundsen
Roald Amundsen

1822. – U Veroni je završen Kongres Svete Alijanse na kojem je odlučeno da se interveniše protiv građanske revolucije u Španiji, dok nije prihvaćeno da se pruži pomoć Grčkoj u borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva.

1853. – Rođen je italijanski anarhista Errico Malatesta.

1900. – Njemački fizičar Max Planck objavio je “kvantnu teoriju”, prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih djelića, kvanta, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

1911. – Norveški istraživač Roald Amundsen postao je prvi čovjek koji je stigao na geografski Južni pol.

1913. – Grčko sredozemno ostrvo Krit poslije balkanskih ratova zvanično je postalo dio Grčke.

1916. – Danci su glasali da se Zapadna Indija koja je pripadala Danskoj proda SAD za 25 miliona dolara.

1918. – U Velikoj Britaniji su prvi put na izborima glasale žene i dobile pravo da se kandidiraju za parlament.

Carl Philipp Emanuel Bach
Carl Philipp Emanuel Bach

1919. – U Zagrebu je osnovan Jugoslovenski olimpijski odbor. Za predsjednika je izabran dr. Franjo Bučar, a Svetomir Đukić za potpredsjednika. Jugoslovenski olimpijski odbor je u Međunarodnom olimpijskom komitetu pravno i faktički naslijedio Srpski olimpijski odbor. Godine 1927. promijenio je ime u Jugoslovenski olimpijski komitet, kada je sjedište iz Zagreba premješteno u Beograd. JOK je djelovao kao samostalna organizacija i njegov zadatak bio je da prati razvoj vrhunskog sporta i donosi preporuke za njegovo poboljšanje, kao i da propagira, razvija i unapređuje ideje olimpizma i štiti olimpijske oznake i donosi odluke o nastupu jugoslovenskih sportista na Olimpijskim igrama.

1927. – Velika Britanija je priznala nezavisnost Iraka i podržala njegov prijem u Društvo naroda.

1937. – Japan je uspostavio marionetsku kinesku vladu u Pekingu.

1939. – Društvo naroda je iz članstva isključilo SSSR zbog agresije na Finsku.

1941. – Nezavisna Država Hrvatska, u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat SAD i Velikoj Britaniji.

1944. – Osnovano je Izdavačko preduzeće “Prosveta” u Beogradu.

Tycho Brahe
Tycho Brahe

1950. – Konstituisano je Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore, preteča Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

1960. – Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom i taj datum se obilježava kao Dan dekolonizacije. U Deklaraciji je zapisano da su UN “uvjerene da postojanje kolonijalizma sprečava razvoj međunarodne ekonomske saradnje i onemogućava socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zavisnih naroda” i da je kolonijalizam “suprotan idealima svjetskog mira”.

1962. – Američka svemirska letjelica “Mariner 2” prva je uspjela preletjeti kraj Venere i poslati prve fotografije iz bliza općenito nekog planeta.

1979. – Osnovana je Vojvođanska akademija nauka i umjetnosti.

1981. – Izrael je anektirao Golansku visoravan koju je preoteo od Sirije u ratu 1967.

1984. – Washington i Havana potpisali su prvi sporazum poslije 1977., kojim je precizirano da 20.000 Kubanaca godišnje može da dobije dozvolu da se nastani u SAD.

Andrej Dmitrijevič Saharov
Andrej Dmitrijevič Saharov

1989. –  Opozicioni lider Patricio Alvin je izabran za predsjednika Čilea na prvim slobodnim izborima u toj zemlji od 1970. Prethodni demokratski izabrani šef države, socijalista Salvador Allende ubijen je u vojnom puču 1973, a na vlast je došao general Augusto Pinochet.

1989. – Umro je ruski nuklearni fizičar Andrej Dmitrijevič Saharov, dugogodišnji borac za političke slobode i ljudska prava i protivnik režima Leonida Brežnjeva, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. Tvorac je sovjetske hidrogenske bombe, ali je kasnije bio nepomirljivi protivnik nuklearnog naoružavanja.

1995. – U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je mirovni sporazum o okončanju 44-mjesečnog rata u BiH, koji je postignut 21. novembra u Daytonu, SAD. Sporazum su potpisali predsjednici Hrvatske, BiH i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Tim sporazumom BiH je podijeljena na dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a nadgledanje provođenja mira povjereno je snagama NATO-a.

Daytonski mirovni sporazum, Pariz
Daytonski mirovni sporazum, Pariz

1998. – U sukobu Vojske Jugoslavije i naoružanih Albanaca u blizini Prizrena poginulo je 36 Albanaca, a šestorica su ranjena.

2001. – Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu objavilo je optužnicu protiv generala Vojske Republike Srpske Vinka Pandurevića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. U junu 2010., a osuđen je na 13 godina zatvora.

2004. – Predsjednik Francuske Jacques Chirac otvorio je najviši most na svijetu – Millau viadukt, visok 343 metra i dugačak 2,5 kilometara.

2005. – Njemački diplomata Christian Schwarz-Schilling imenovan za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Tu funkciju obavljao do 2. jula 2007, kada ga je naslijedio slovački diplomata Miroslav Lajčak.

2006. – BiH, Srbija i Crna Gora pristupile su Partnerstvu za mir.

Christian Schwarz-Schilling
Christian Schwarz-Schilling

2007. – Lideri EU postigli dogovor o slanju policijske i civilne misije na Kosovo.

2013. – U Londonu umro Peter Seamus O’Toole, irski glumac. Postao je filmska zvijezda 1962. u ulozi T. E. Lawrencea u filmu “Lawrence od Arabije”, a kasnije jedan od najuglednijih glumaca svog vremena.

Posted by on 2019-12-14. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login