15.09. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je jedan od osnivača legendarne britanske rok grupe “Pink Floyd” – klavijaturista Richard Wright. Na Korčuli rođen je Marco Polo, venecijanski trgovac i putopisac koji je poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu.

533. – Bizantijski vojskovođa Belisario zauzeo Kartaginu.

668. – Konstantin II, car Istočnog Rimskog Carstva, ubijen u kupki u Siracusi, Italija.

1254. – Rođen je Marco Polo, venecijanski trgovac i putopisac (vjerovatno) dalmatinskih korijena pošto se vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli.  Postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu.

1776. –  Tokom Američkog rata za nezavisnost, britanske trupe pod komandom generala Williama Howea zauzele su New York.

1810.- U Meksiku počeo ustanak protiv španske vlasti koji je s prekidima trajao do 1820, kada je proglašena nezavisnost Meksika od Španije.

1821. – Kostarika, Gvatemala, Honduras, Nikaragva i Salvador stiču neovisnost.

1822. – Britanske trupe zauzele Kairo, a Rabi-paša je protjeran na Cejlon. Kairo je ostao pod britanskom kontrolom do 1922, kada je Egipat proklamovao nezavisnost, a grad postao prijestonica države.

1835 – Beagle, britanski kraljevski brod na kojem je bio Charles Darwin, stigao na Galápagos.

1851. – Zahvaljujući bašćanskom kleriku Petru Dorčiću pronađena je Bašćanska ploča, pisana glagoljicom otprilike 1100. godine, u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku.

1890. – Rođena je engleska književnica Agatha Christie. Djela: “Ubistvo Rodžera Ajkrofta”, “Leš u sarkofagu”, “Ubistvo u `Orijent ekspresu`”, “Deset malih crnaca”, “Vašar zločina”, “Karibijska zagonetka”, “Nikotin”, “Tajna zamka Čimniz”, “Tajna sedam brojčanika”, “Otvorenih karata”, “Ubistvo u Mesopotamiji”, “Mišolovka”…

1904. – Rođen italijanski kralj Umberto II, posljednji vladar Italije, koji je na prijesto stupio u maju 1946, poslije abdikacije svog oca Vittorija Emmanuela III. Abdicirao je mjesec kasnije, u junu 1946, kada su se Italijani na referendumu izjasnili za republiku.

1916. – U Prvom svjetskom ratu po prvi put u historiji upotrijebljeni tenkovi.

1928. – Sir Alexander Fleming otkriva antibiotik penicilin.

1935. – Nacistička Njemačka usvojila novu zastavu sa svastikom.

1935. –  Njemački Reichstag na vanrednom zasjedanju u Nurnbergu donio je zakon o oduzimanju državljanstva Nijemcima jevrejskog porijekla i zakon o zaštiti njemačke krvi i časti kojim je bilo zabranjeno sklapanje brakova između Nijemaca i Jevreja i zapošljavanje Nijemaca kod jevrejskih poslodavaca.

1946. – Rođen je američki režiser Oliver Stone.

1949. – Konrad Adenauer izabran za prvog kancelara Zapadne Njemačke, a Theodor Heuss za prvog predsjednika Republike.

1946. – Bugari su referendumom odbacili monarhiju i proglašena je Narodna Republika Bugarska.

1955. – U Parizu objavljen kontroverzni roman Lolita, ruskog pisca Vladimira Nabokova.

1959. – Nikita Hruščov postao prvi sovjetski premijer koji je posjetio SAD.

1967. – Komandant egipatskih snaga u katastrofalnom šestodnevnom ratu Arapa sa Izraelom u junu 1967. feldmaršal Abdel Hakim Amer je izvršio samoubistvo.

1987. – Njemački hakeri, poznati kao Haos klub, upali u kompjuterski sistem NASA i instalirali program nazvan trojanski konj.

1999. – Vijeće sigurnosti UN-a odobrio je formiranje međunarodnih snaga za Istočni Timor zbog talasa nasilja koji su izazvale proindonezijske snage, nakon referenduma na kojem su se stanovnici te indonezijske pokrajine izjasnili za nezavisnost.

2001. – Vođe talibana objavile sveti rat (džihad) protiv svake zemlje koja pomogne SAD-u u napadima na Afganistan.

2006. – Umrla je italijanska književnica Oriana Fallaci. Radila i kao novinarka i ratni izvještač, poznata po beskompromisnim intervjuima sa svjetskim liderima i po provokativnim stavovima.

2008. – Umro je jedan od osnivača legendarne britanske rok grupe “Pink Floyd” – klavijaturista Richard Wright.  Wrightova slojevita klavijaturistička struktura bila je veoma značajna i prepoznatljiva karakteristika zvuka Pink Floyda. Wright je često pjevao prateći glas i povremeno vodeći glas na koncertima i u studiju sa ostalim članovima ove grupe te je napisao bitne dijelove muzike za klasične albume Pink Floyda kao što su Meddle, The Dark Side of the Moon i Wish You Were Here kao i za finalni album The Division Bell..

2011. – Umro je bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović. Bio je predsjednik Društva pisaca BiH od 1993. do 2001. Od 1995. do 1998. bio je gl. i odg. urednik časopisa za književnost Život. Najpoznatije djelo “Vječnik”.

Posted by on 2023-09-15. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login