15. juna obilježavanje 70 godina od ‘Bitke na Sutjesci’

 SutjeskaSavez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini odlukom Upravnog odbora 15. juna, 2013. obilježit će 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci u Nacionalnom parku Sutjeska – Dolina heroja Tjentište.

Nakon veličanstvenog i dostojanstvenog obilježavanja istog jubileja slavne Bitke na Neretvi, u ovoj godini će posebno obilježiti kako godišnjicu Bitke na Sutjesci, tako i 70. godišnjicu ZAVNOBiH-a.

“Bitka na Sutjesci je i najbolji primjer zajedničke borbe pripadnika iz svih naroda sa područja ne samo Bosne i Hercegovine nego i cjelokupnog prostora bivše SFRJ”, ističu iz SABNORBiH-a te podsjećaju da su u ovoj bitki učestvovali ne samo narodi iz bivše SFRJ nego i Albanci, Česi, Mađari, Slovaci, Rusini, Poljaci, Rusi, Italijani, Nijemci, Englezi, te po jedan Kanađanin, Bugarin, Irac i Ukrajinac.

“Ovi podaci svjedoče o tome da je ideja antifašizma univerzalna i da Bitka na Sutjesci služi na čast svim narodima koji su u njoj učestvovali”, poručuju iz SABNORBiH-a.

U bitci na Sutjesci učestvovalo je 22 148 boraca i sanitetskog osoblja. Ukupno je poginulo 7543 pripadnika, od čega 6946 muškaraca i 597 žena uključujući i 352 bolničarke.

“Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da nam se priključe na obilježavanju 70 godina Bitke na Sutjesci, kao još jednog važnog jubileja kojim ćemo odati počast žrtvama, ali i osnažiti antifašistički front u Bosni i Hercegovini”, poziv je SABNORBiH-a javnosti naše zemlje.

U narednim danima uslijedit će više detalja u vezi sa planom i programom obilježavanja.

Posted by on 2013-05-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login