16.01. – Dogodilo se na današnji dan – U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan IV Vasiljevič koji je poznat po značajnim reformama. Umro Ivan Meštrović, hrvatski skulptor i arhitekta. Američke snage uz pomoć saveznika vrše napad na Irak u operaciji “Pustinjska oluja”

1387. – Ubijena je Elizabeta Kotromanić, kraljica Ugarske-Poljske, a kćerka bosanskog bana Stjepana II Kotromanića.

1547. – U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan Četvrti Vasiljevič, poznat kao Ivan Grozni, koji je stvorio snažnu centralizovanu državu. Poznat je po značajnim reformama u Rusiji, ali i okrutnosti koju je primjenjivao u nastojanju da centralizuje vlast i zbog ubistva sina, zbog čega je dobio naziv Grozni.

1581. – Engleski parlament je izglasao stroge mjere protiv rimokatolika, učvršćujući prevlast nacionalne anglikanske crkve.

1605. – Objavljen je roman “Don Kihot” Miguela de Cervantesa.

1749. – Rođen je Vittorio Alfieri, italijanski rodoljubivi pjesnik i dramski pisac iz čijeg djela zrači strasna ljubav za slobodu i želja za zbacivanje tiranije. Završio je Vojnu akademiju u Torinu, i potom je proputovao veći dio Evrope, upoznavši se s djelima značajnih liberterskih mislilaca, uključujući Fransoa Voltera, Žan Žaka Rusoa i Šarla Monteskjea. Djela: tragedije “Saul”, “Orest”, “Marija Stjuart”, “Filip”, “Kleopatra”, “Antigona”, “Mira”, komedije, soneti, ode, satire, epigrami, rasprava “O tiraniji”, autobiografski spis “Život Vittorija Alfierija”.

1778. – Francuska je priznala nezavisnost SAD koje su vodile rat protiv britanske kolonijalne uprave.

1794. – Umro je engleski historičar Edward Gibbon, čije je sedmotomno djelo “Opadanje i propast Rimskog Carstva”, u kojem je obuhvatio istoriju Rima i Romeje (Vizantija) od drugog do 15. vijeka, jedno od najznačajnijih u svjetskoj historiografiji.

1891. – Umro je francuski kompozitor Léo Delibes, romantičarski stvaralac koji je među prvima komponovao simfonijski balet i razvijao ga do pantomime. Komponovao je i opere i operete, lake, dopadljive i elegantne melodike. Ispoljavao je melodijsku fantaziju i smisao za instrumentalne efekte. Djela: baleti “Kopelija”, “Silvija”, opera “Lakme”.

1920. – U Parizu je održan prvi sastanak Vijeća Društva naroda, ali bez učešća SAD, čiji je predsjednik Woodrow Wilson odlučujuće doprinio stvaranju te međunarodne organizacije. Prethodno je američki senat odbio da ratifikuje Versajski mirovni ugovor sklopljen poslije Prvog svjetskog rata, čime je Wilson dezavuisan, a SAD su trajno ostale van Društva naroda.

1920. – U SAD je uvedena zabrana proizvodnje i prodaje alkohola, što je podstaklo lavinu korupcije i kriminala.

1924. – Rođen je Aleksandar Tišma, književnik.

1927. – Umro je geograf Jovan Cvijić.

1933. – Rođena je američka književnica Susan Sontag.

1944. – Američki general Dwight Eisenhower u Drugom svjetskom ratu postavljen je za glavnokomandujućeg zapadnih savezničkih snaga. Od njega je istovremeno zatraženo da sačini plan o otvaranju drugog fronta u zapadnoj Evropi radi borbe protiv trupa nacističke Njemačke, s kojima su – uz snage pojedinih pokreta otpora, posebno u Jugoslaviji – tada u Evropi praktično ratovale jedino sovjetske jedinice.

1945. – U Ardenima pobjedom savezničkih snaga pod komandom generala Bernard Montgomerya i Omar Bradleya, koje su prethodno zahvatile u kliješta nacističke divizije, suzbivši njihovu ofanzivu, nanesen je odlučujući poraz Nijemcima na zapadnom frontu, čime je pokopan posljednji pokušaj Adolfa Hitlera da izmijeni ishod Drugog svjetskog rata.

1957. – Umro italijanski dirigent Arturo Toscanini, jedan od najznačajnijih u 20. vijeku. Dirigovao je u milanskoj Scali i Metropoliten operi u New Yorku, gdje je organizovao i simfonijski orkestar.

1969. – Češki student Jan Palah izvršio je samoubistvo spaljivanjem u centru Praga u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke, koju su, po nalogu Sovjetskog saveza, izvršile članice Varšavskog ugovora u augustu 1968.

1962. – Umro je Ivan Meštrović, hrvatski skulptor i arhitekta. Jedan je od najvažnijih svjetskih kipara XX. vijeka, a posebno osobito su cijenjena njegova djela vjerske tematike. U njegova najpoznatija dela se ubrajaju: Grgur od Nina u Splitu, Josip Juraj Štrosmajer u Zagrebu, Zahvalnost Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu, Neznani junak na Avali kod Beograda, Svetozar Miletić u Novom Sadu…

1979. – Pod pritiskom nemira u zemlji Šah Mohammed Reza Pahlavi bježi iz Irana, u koji se nikada više nije vratio.

1987. – Šef Komunističke partije Kine Hu Jaobang podnio je ostavku, prihvativši krivicu za političke greške koje su izazvale studentske nemire, a funkciju generalnog sekretara Partije je preuzeo Džao Cijang.

1991. – Američke snage uz pomoć saveznika vrše napad na Irak, tzv. operaciju “Pustinjska oluja”. Devetnaest sati poslije isteka ultimatuma UN-a Bagdadu, počeli su zračni udari na vojna i industrijska središta u Iraku i Kuvajtu.

2001. – U Ljubljani je umro Sergej Krajger, slovenački političar i državnik, predsjednik Skupštine i Predsjedništva Slovenije, predsjednik Predsjedništva SFRJ.

2003. – Iz svemirskog centra Kennedy na Floridi lansiran Space Shuttle Columbia. Neposredno pred slijetanje na Floridu, 1. februara, poslije 16 dana misije, shuttle se raspao u plamenu iznad Teksasa. Poginulo je svih sedam astronauta, među njima prvi izraelski astronaut Ilan Ramon.

2005. – Na izborima u Hrvatskoj predsjednik Stjepan Mesić osvojio je, u drugom izbornom krugu, novi petogodišnji mandat.

2009. – Umro je Bogdan Tirnanić, novinar, publicista i filmski kritičar.

Posted by on 2024-01-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login