16.04. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charlie Chaplin; američki pilot i konstruktor aviona Wilbur Wright; francuski pisac Francois-Anatole Thibault, jugoslovenski i hrvatski glumac Boris Dvornik. Sovjetska Crvena Armija započela napad na Berlin.

1828. – Umro je španski slikar Francisco Goya, umjetnik nemirnog i pustolovnog duha, koji je mimo ustaljenih šema najdublje obuhvatio stvarnost Španije. Postao je 1786. dvorski slikar i naslikao je niz portreta – među najboljima u tom žanru – članova kraljevske porodice, dvorskih uglednika i poznatih ličnosti. U kompozicijma iz istorije i savremnog života ispoljio je izrazitu sklonost ka sarkazmu i kritici društva. Opsjednut tragičnom sudbinom španskog naroda, stvorio je potresne slike – dokumenta (“Drugi maj 1808”, “Treći maj 1808. – strijeljanje u Madridu”), a u poznim godinama fantazmagorične prizore (“Saturn”, “Prometej”, “Ples vještica”) i velike cikluse u bakropisu i litografiji. Pri kraju života, već oslijepio, morao je da emigrira u Francusku, gdje je umro. Glavna djela: “Odjevena Maja”, “Gola Maja”, “Porodica Karlosa Četvrtog”, “Marija – Lujza”, “Slikar Fransisko Baje”, grafički ciklusi “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Poslovnice”, “Tauromahija”.

1867. – Rođen američki pilot i konstruktor aviona Wilbur Wright, koji je 1903. sa bratom Orvilleom izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preletio 285 metara.

1844. – Rođen je francuski pisac Francois-Anatole Thibault, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za francusko društvo u vrijeme Treće Republike. Istupao je protiv militarizma i šovinizma, razobličavajući potkupljivost buržoaske vlade i štampe, što mu je donijelo naziv “buntovnog akademika”. Djela: zbirka pjesama “Zlatne pjesme”, romani “Zločin Silvestra Bonara”, “Savremena istorija”, “Crveni krin”, Bogovi su žedni”, “Pobuna anđela”, “Taida”, “Epikurov vrt”, “Mišljenja opata Zeroma Koanjara”, “Ostrvo pingvina”, “Pečenjarnica kraljice Pedok”, “Život u cvijeću”.

1867. – Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Wilbur Wright koji je 1903. sa bratom Orvilleom izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preletio 285 metara. Braća Wright osnovali su 1909. kompaniju za proizvodnju aviona.

1871. – Pariska komuna donijela “Dekret o napuštenim preduzećima”, kojim su radnicima predate sve firme čiji su vlasnici pobjegli iz Pariza. Time je proletarijat prvi put u istoriji stekao pravo da upravlja fabrikama i drugim preduzećima.

1889. – Rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charles Chaplin, poznat kao Charlie Chaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma. U SAD je otišao 1910. i naprije je igrao u filmskom burleskama Maxa Senetta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu likom sentimentalnog klovna-skitnice. Njegov izvaredni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti – izražen zlim namjerama – učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti. Mada lično nikada nije pripovijedao bilo kakav politički radikalizam, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postane žrtva američkog republikanskog senatora Josepha McCarthyja. Zbog toga je 1952. emigrirao u Švajcarsku, gdje je i umro 1977. Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oskar” za životno djelo. Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Vedu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svejtlosti pozornice”, “Grofica iz Honkonga”.

1917. – Vladimir Lenjin vratio se u Petrograd iz egzila u Finskoj.

1921. – Rođen je kosmopolit, književnik, glumac i režiser, Peter Ustinov.

1922. – Potpisan je Njemačko-sovjetski sporazum, poznat kao drugi Rapalski ugovor, kojim je SSSR priznat kao “velika sila”, a zemlje potpisnice se odrekle uzajamnih potraživanja i utvrdile osnovu za uspostavljanje diplomatkih odnosa.

1939. – Rođen je jugoslovenski i hrvatski glumac Boris Dvornik. Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug, s tematikom holokausta. Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (Hajrudin Krvavac, 1969.) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969.) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971.) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971.) osvojio je Srebrnu arenu. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji “Naše malo misto“, a potom i ulogom brijača Meštra u seriji “Velo misto“. Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.  Dva sina Borisa Dvornika – Dean i Dino Dvornik – poznati su hrvatski muzičari. Umro je 2008. godine.

1945. – Snage Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije oslobodile su grad Maglaj u Drugom svjetskom ratu.

1945. – U Drugom svjetskom ratu u Baltičkom moru potopljen je njemački brod “Goya”.

1945. – Sovjetska Crvena Armija započela odlučujući napad na njemačke snage u okolici Berlina.

1972. – “Apollo 16” s ljudskom posadom lansiran prema Mjesecu.

1993. – U selu Ahmići izvršen je zločin nad Bošnjacima kad su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane “Jokeri”, “Vitezovi” i brigada “Nikola Šubić Zrinjski” potpomognuti komšijama iz sela napali nenaouružane bošnjačke civile i ubile 116 od njih. Selo Ahmići je uništeno. Porušeno je oko 180 kuća, minirane su obje džamije, zapaljena i srušena je i Osnovna škola u Ahmićima.

1993. – Snage Armije RBiH, izvršile zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Trusina u općini Konjic. Ubijeno je 18 civila hrvatske nacionalnosti te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

1993. – Sa rezolucijom 819 vijeća sigurnosti ujedinjenih nacija Srebrenica je proglašena za sigurnu zonu UN-a.

1994. – Umro je američki pisac afričkog porijekla Ralph Waldo Ellison, čiji je roman “Nevidljivi čovjek” jedan od najimpresivnijih u američkoj književnosti poslije Drugog svjetskog rata. Osnovna tema njegovog jedinog romana jeste traganje za sopstvenim identitetom, a glavni junak – crnci predstavljeni su kao arhetipski obrazac čovjeka koji ostaje nevidljiv zato što mu društvo uskraćuje pravo na samodefinisanje. Djelo je pisano izuzetno sugestivno, s mnoštvom naturalističkih detalja. Takođe je napisao knjigu eseja “Senka i čin”.

1994.  – Artiljerija Vojske RS-a raketom zemlja-zrak oborila iznad Goražda britanski borbeni avion koji je nadlijetao položaje VRS. Pilot se katapultirao, a spasili su ga borci Armije RBiH.

1996. – Bivšeg premijera Italije Bettina Craxija italijanski sud je, na osnovu optužnice koja ga je teretila za korupciju, osudio u odsustvu na osam godina i tri mjeseca zatvora. Craxi je pobjegao u Tunis gdje će ostati do smrti.

2003. – U Atini su potpisivanjem Atinske deklaracije u Evropsku uniju primljeni Kipar, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Malta i Poljska.

2001. – Bivši načelnik Općine Sanski Most Mehmed Alagić osuđen na četiri godine, a njegovi saradnici Omer Mustafić i Ismet Šarčević na tri, odnosno na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. General Armije RBiH Mehmed Alagić, protiv kojeg je Haški sud podigao optužnicu za ratne zločine, umro je 7. marta 2003. u svom rodnom selu Fajtovci kod Sanskog Mosta.

2002. – Holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podnijeli su ostavke. Pad vlade izazvao je zvanični holandski izvještaj o Srebrenici, u kome je ocijenjeno da holandske mirovne trupe i UN snose dio odgovornosti za pad te enklave u julu 1995. u ruke Vojske Republike Srpske i masakr nad oko 8.000 Bošnjaka.

2008. – Umro je Edward Lorenz, američki matematičar i meteorolog, idejni tvorac teorije haosa i efekta leptira.

2008. – Umro Ollie Johnston, posljednji iz legendarnog tima koji su pravili klasike Walta Disneya kao što su “Snježana i sedam patuljaka”, “Fantazija”, “Bambi”, “Alisa u zemlji čuda”…

2010. – U Sarajevu umro Rasim Delić, general Armije RBiH. Od 8. juna 1993. do kraja rata bio je komandant Armije RBiH. Haški sud ga je osudio na tri godine zatvora zbog kršenja običaja ratovanja u selu Livade i logoru Kamenica u ljeto 1995.

2014. – U velikoj pomorskoj nesreći potonuo južnokorejski trajekt na kojem je bilo 476 ljudi, uglavnom učenika srednje škole. Utopile se 304, a spašene su 172 osobe, od kojih 13 članova posade.

Posted by on 2024-04-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login