17.01. – Dogodilo se na današnji dan – Umro bosanskohercegovački historičar (medievalist) Dubravko Lovrenović. Počela je Bitka za Monte Cassino. Ekspedicija engleskog istraživača Roberta Scotta stigla je na Južni pol. Umro je Skenderbeg, albanski nacionalni heroj.

1377. – Papa Grgur XI obnovio je papsko sjedište u Rimu i time okončao avinjonsko zatočeništvo rimskih papa. Sjedište papa bilo je premješteno u Avignon (Francuska) 1309. nakon poraza Bonifacija VIII u sukobu s franačkim kraljem Filipom IV Lijepim.

1468. – Umro je Skenderbeg, albanski nacionalni heroj. Poznat je po odbrani Albanije protiv Osmanlija. Opjevan je u narodnim pjesmama i obrađen u književnosti kao lik romantičnog borca za slobodu. Pored narodnih epskih pjesnika, i nekoliko europskih umjetnika u njegovom je liku pronašlo inspiraciju.

1562. – Stupio je na snagu edikt iz Saint Germain (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestanti) u Francuskoj. Istog dana, vođe katolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirali su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primjenu edikta i izazvati vjerske ratove koji su, uz povremaene prekide, 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom koji je 1598. izdao Anri IV.

1600. – Rođen je Pedro Calderón de la Barca jedan od najvećih španskih dramatičara.

1706. – Rođen je Benjamin Franklin, borac za slobodu čovjeka, učesnik u Američkom ratu za nezavisnost, jedan od tvoraca “Deklaracije o nezavisnosti” i američkog ustava. Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i “Akademiju” koja je prerasla u Pensilvanijski univerzitet.

1773. – Engleski moreplovac James Cook je brodom „Resolution“ prvi prešao Antarktički krug.

1820. – Rođena je engleska spisateljica irskog porijekla Anne Brontë, najmlađa od tri sestre koje su se bavile književnošću. Djela: romani “Agnes Grey”, “Stanarka napuštene kuće”.

1863. – Rođen je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898. i umjetnički rukovodilac i ideolog tog pozorišta do kraja života 1938. Kao veliki pozorišni inovator imao je značajan utjecaj na savremenike.

1863. – Rođen engleski državnik David Lloyd George, ministar u vladi liberala 1905 – 1915. i u koalicionoj vladi 1915 – 1916, premijer 1916 – 1922. Jedan je od osnivača engleskog radničkog zakonodavstva kojim je uvedeno osmosatno radno vrijeme za rudare, pravo na štrajk, državne penzije, zdravstveno i socijalno osiguranje. Bio je jedan od glavnih učesnika mirovne konferencije u Parizu i znatno je uticao na prilike u poslijeratnoj Evropi.

1912. – Ekspedicija engleskog istraživača – pomorskog kapetana Roberta Scotta stigla je na Južni pol, mjesec dana poslije ekspedicije Norvežanina Roalda Amundsena. Scott i preostala četiri člana njegove ekspedicije umrli su od gladi i hladnoće pri povratku s Južnog pola.

1938. – Jugoslovenski premijer Milan Stojadinović sastao se u Berlinu sa vođom nacističke Njemačke Adolfom Hitlerom, koji mu je obećao integritet države, suprotstavljanje austrijskoj restauraciji, savez protiv boljševizma i mađarskog revanšizma i da neće stvarati savez sa Italijom opasan za Jugoslaviju. Zauzvrat je tražio saradnju sa Silama osovine.

1942. – Rođen je Muhammad Ali, američka bokserska zvijezda, prema mnogima najveći boksač teške kategorije u historiji te jedan od najvećih sportaša 20. vijeka. On je osvajao i branio šampionsku titulu u historijskim mečevima, dizao je glas u ime i borio se za prava Afroamerikanaca, a poznata je priča da je odbio da ga regrutuju u američku vojsku tokom rata u Vijetnamu, kao i njegov prelazak na Islam.

1944. – Počela je Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitaka na Italijanskom frontu u Drugom svjetskom ratu.

1945. – Trupe sovjetske Crvene armije i Poljske patriotske snage su u Drugom svjetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke njemačkih nacista.

1959. – Senegal i Francuski Sudan donijeli su odluku o formiranju federalne države pod nazivom Republika Mali. Odluka je stupila na snagu u aprilu.

1961. – Ubijen je kongoanski državnik Patrice Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac nezavisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma i heroj „crne Afrike“. Protivustavno je smijenjen s položaja premijera 5. septembra 1960, a 1. decembra uhvatili su ga vojnici generala Mobutua i prebacili u Katangu, gdje je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen.

1964. – Umro je jugoslovenski slikar i grafičar Đorđe Andrejević-Kun, poznat po monumentalnim realističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazao zločine okupatora u vrijeme Drugog svjetskog rata i motive iz obnove i izgradnje zemlje. Ilustrovao je i opremio brojna književna djela.

1991. – SAD i zapadni saveznici izveli su u Zaljevskom ratu drugi i treći talas masovnog bombardovanja ciljeva u Iraku i Kuvajtu; tri iračke rakete „scud“ eksplodirale su u Tel Avivu.

1997. – U Dublinu je sud proglasio prvi razvod braka u istoriji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila rimokatolička crkva.

2004. – Južna Koreja i SAD postigle sporazum o povlačenju američkih vojnika iz Seula u naredne tri godine, prvi put nakon završetka Korejskog rata.

2004. – U zapadnom Hollywoodu umro Ray Stark, holivudski producent i lovac na talente čiji opus obuhvata više od 125 filmova, među kojima su i “Smiješna djevojka” i “Noć iguane”.

2005. – Umro bivši lider Komunističke partije Kine Zhao Ziyang, koji se 1989. godine usprotivio brutalnoj primjeni vojne sile protiv studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenanmen u Pekingu, tražeći demokratizaciju zemlje. Nakon toga je smijenjen i ostatak života proveo je u kućnom pritvoru.

2008. – U Reykjaviku umro bivši svjetski šampion u šahu Robert Bobby Fischer, koji je u 14. godini postao šampion, velemajstor sa 15, a svjetsku slavu je dostigao 1972, kada je pobijedio Borisa Spaskog u seriji mečeva u Reykjaviku.

2010. – Irački sud osudio na smrt vješanjem Alija Hassana al-Majida, poznatijeg kao Hemijski Ali, jer je 1988. naredio bombardovanje otrovnim gasom kurdskog sela Halabja, u kojem je stradalo 5.000 ljudi.

2017. – Umro je bosanskohercegovački historičar (medievalist) Dubravko Lovrenović. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek historija, gdje je predavao Opću Historiju/povijest srednjega vijeka. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na temi Ugarska i Bosna. Bio je zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH od 2001. do 2003. Bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te ANU BiH. Objavio je više desetaka naučnih i publicističkih tekstova.

Posted by on 2024-01-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login