17.05. – Dogodilo se na današnji dan – Poplave 2014. godine pogodile četvrtinu teritorije BiH

1102. – Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan je u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1510. – Umro je italijanski slikar Sandro Botticelli. Njegova djela “Proljeće” i “Rođenje Venere” smatraju se ovaploćenjem renesansnog duha. Po narudžbi Lorenza Medicija prvi je među italijanskim slikarima uradio ilustracije za Danteovu “Božanstvenu komediju”.

1749. – Rođen je engleski ljekar Edward Jenner, pronalazač vakcine protiv velikih boginja.

1814. – Norveška proglasila nezavisnost od Švedske i usvojila novi ustav.

1838. – Umro francuski svećenik i političar Maurice de Talleyrand-Périgord, jedan od najvještijih diplomata u historiji. Zahvaljujući njegovoj vještini, Francuska je, mada poražena strana, na Bečkom kongresu (1814-1815) uspjela da zadrži granice iz 1792.

1846. – Adolphe Sax patentirao saksofon.

1903. – U Španiji je nacionalizovana imovina crkve i ukinute su crkvene škole.

1939. –  Švedska, Norveška i Finska odbile su Hitlerov prijedlog da potpišu pakt o nenapadanju. Pakt su potpisale Danska, Estonija i Litvanija.

1940. –  Nacističke trupe ušle u Bruxelles.

1946. – Zbog saradnje sa njemačkim nacistima, premijer Rumunije u Drugom svjetskom ratu Mitri Antonescu osuđen na smrt.

1949. – Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1950. – Rođen je slovenački političar i državnik Janez Drnovšek.

1954. – Vrhovni sud SAD osporio pravilo iz 1896. da obrazovanje treba da bude “odvojeno ali jednako”, čime je odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1957. – Egipat zabranio izraelskim trgovačkim brodovima da prolaze kroz Suecki kanal.

1965. – Prvi put je prenijet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prenos emisije američke TV mreže NBC “Novi pogled na staru Englesku” preko američkog komercijalnog telekomunikacionog satelita Early Bird.

1973. – Specijalni komitet američkog Senata počeo je istragu o aferi Watergate u kojoj su pristalice republikanske stranke bile optužene da su pred predsjedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sjedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Richarda Nixona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsjednika. Nikson je u avgustu 1974. dao ostavku, a predsjednički položaj preuzeo je dotadašnji potpredsjednik Gerald Ford.

1974. – U tri eksplozije automobila bombi u centru Dublina 32 osobe su poginule, a više stotina je ranjeno.

1990. – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izbrisala je homoseksualnost s liste psihičkih bolesti.

1991. – Ruska Federacija nezavisnih sindikata odbacila odluku sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova o zabrani štrajkova.

1997. – U Kinšasu, glavnom gradu Zaira, ušle pobunjeničke snage, čiji je vođa Laurent-Désiré Kabila preuzeo vlast kao novi šef države, dan poslije bjekstva iz Kinšase predsjednika Mobutua Sese Seka. Kabila je objavio da je naziv Zaira promijenjen u Demokratska Republika Kongo.

2000. – U Indoneziji je održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadeset četvero vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aceh 1999.

2012. – Umrla je američka pjevačica Donna Summer dobitnica pet grammy nagrada. Obilježila je istoriju diska hitovima “Bad Girls”, “Last Dance” i “Hot Stuff”, a njeni hitovi dominirali su top listama tokom 1970-tih.

2014. – Zbog poplava u RS-u proglašeno izvanredno stanje. Sredinom maja 2014. Bosnu i Hercegovinu su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Poplave su pogodile četvrtinu teritorije BiH i ponovno pokazale kolika je ranjivost BiH na prirodne i druge nesreće. U poplavama najviše su stradali Doboj, Šamac, Maglaj,  Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Lopare, Čelinac, Banja Luka, Tuzla, Prijedor, Travnik, Srbac, Pelagićevo, Brčko, Modriča, Šekovići.

Posted by on 2024-05-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login