17.09. – Dogodilo se na današnji dan – Spuštanjem britanskih padobranaca kod grada Arnhema u Holandiji počeo najveći vazdušni desant u Drugom svjetskom ratu i operacija Market garden u II svjetskom ratu. Delegati 12 od 13 država SAD-a potpisali su Ustav SAD. Sovjetska Crvena armija ušla je u Poljsku sa istoka

1631. – U Tridesetogodišnjem ratu Šveđani i njemački protestanti pod komandom švedskog kralja Gustava Adolfa kod Lajpciga pobjedili su carsku vojsku, Katoličku ligu, pod vođstvom grofa Tilija.

1665. – U Londonu, u Engleskoj, izbila je epidemija kuge. Umrlo je oko 70.000 ljudi.

1787. – Delegati 12 od 13 država SAD-a potpisali su Ustav SAD. Uz kasnije amandmane, Ustav i sada na snazi, najstariji važeći ustav u svijetu. U njemu je prvi put primjenjena ideja francuskog filozofa Monteskjea o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

1796. – Prvi predsjednik SAD-a, George Washington narodu SAD-a uputio je oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje. Za predsjednika je izabran 1788.

1809. – Mirom u Fredrikshamu završen je švedsko-ruski rat, u kom je Rusija osvojila Finsku.

1826. – Rođen je njemački matematičar Georg Friedrich Bernhard Riemann, koji je otvorio nove pravce razvoja matematike i njene primjene u fizici i mehanici. Niz matematičkih pojmova dobilo je ime po njemu.

1857. – Rođen je ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, čije su teorije i otkrića bili osnova za razvoj astronautike. 1903. objavio prvo djelo iz teorije astronautike “Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima”.

1900. – Britanska kraljica Victorija I Alexandrina potpisala dokument kojim je Australija ušla u Komonvelt kao federalna unija šest bivših britanskih kolonija (Commonwealth of Australia).

1918. – Poslije trodnevne ofanzive, I i II srpska armija uz pomoć dvije francuske divizije probile su Solunski front u I svjetskom ratu. Nijemci i Bugari primorani su da se povuku.

1921. – Osnovan je FK Željezničar.

1931. – Kompanija RCA Victor predstavila je u New Yorku prvu long-play gramofonsku ploču na 33 obrtaja.

1939. – Sovjetska Crvena armija ušla je u Poljsku sa istoka, zaposjela krajeve zapadne Bjelorusije i Ukrajine i zarobila 217.000 Poljaka. Nijemci su napali Varšavu iz vazduha i sa kopna.

1944. – Spuštanjem britanskih padobranaca kod grada Arnhema u Holandiji počeo najveći vazdušni desant u Drugom svjetskom ratu i operacija Market garden u II svjetskom ratu, u cilju uspostavljanja mostobrana na rijeci Rajni i zaobilaženja njemačke linije odbrane. Savezničke trupe naišle su na neočekivano jak otpor Nijemaca, operacija je propala uz velike savezničke gubitke. Saveznici su prešli Rajnu tek nakon pet mjeseci.

1948. – Rođen je bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno.

1953. – Izvršena je prva uspješna operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

1978. – Potpisivanjem okvirnog plana za mir na Bliskom istoku, u Camp Davidu završeni su razgovori predsjednika Egipta Anwwara al Sadata, premijera Izraela Menachem a Begina i predsjednika SAD Jimmy Cartera.

1980. – Bivši diktator Nikaragve, general Anastasio Somoza Debayle, ubijen u Paragvaju, gdje je živio u izbjeglištvu poslije zbacivanja s vlasti, u julu 1979.

1980. – Oko dvadeset sindikalnih odbora spaja se na nacionalnom nivou u ¨Solidarnost¨, na čijem čelu je Lech Walesa. Ovaj poznati sindikat biće kasnije zaslužan za pad komunista u Poljskoj prije pada Berlinskog zida.

1997. – Blizu Fojnice, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter Ujedinjenih nacija. Poginulo je 12 predstavnika međunarodne zajednice i pomoćnik predstavnika UN-a za Bosnu i Hercegovinu, Gerd Wagner.

2001. – Okružni sud u Beogradu obustavio je krivični postupak protiv čelnika zapadnih zemalja i NATO-a zbog napada na SR Jugoslaviju 1999. Postupak je obustavljen pošto je javni tužilac odustao od optužnice, a Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu kojom su optuženi osuđeni na po 20 godina zatvora.

2001. – Vlada Makedonije saopštila je da će trupama NATO-a dozvoliti da ostanu u zemlji i po završetku mandata.

2007. – U Zagrebu umrla Ljiljana Molnar-Talajić, bh. i hrvatska operna pjevačica, sopranistica i glazbena pedagoginja. Nastupala je u najvećim svjetskim opernim kućama, kao što su Bečka državna opera, milanska Scala, Metropolitan…

2011. – U New Yorku su započeli protesti ubrzo prozvani “Occupy Wall Street”. Organizatori i učesnici masovnih protesta koji su se ubrzo proširili i u druge velike finansijske centre, ustali su protiv vodećih američkih banaka i multinacionalnih kompanija, koje smatraju odgovornim za siromašenje i druge štetne efekte globalne finansijske krize.

Posted by on 2023-09-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login