18.03 – Dogodilo se na današnji dan – Vlada Republike BiH i Hrvatska su u Washingtonu u prisustvu predsjednika SAD-a Billa Clintona potpisale sporazum o Federaciji BiH. Umro gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od pionira rock and rolla. Rođen je njemački inženjer Rudolf Diesel. Umro je pisac naučne fantastike Arthur Clarke.

1438. – Albert II Habsburški postao je kralj Rimljana u Svetom Rimskom Carstvu.

1584. – Umro Ivan IV Grozni, prvi ruski vladar koji je krunisan za cara (1547). Uspješno je ratovao protiv Tatara i proveo unutrašnje reforme, a nadimak Grozni je dobio zbog okrutnosti prema bojarima. Podigao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a 1584, radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom, izgradio je grad Arhangelsk na ušću Sjeverne Dvine u Bijelo more.

1848. – U Milanu je izbila pobuna protiv Austrije i austrijski feldmaršal Johan Jozef Radecki morao je da povuče trupe iz grada.

1858. – Rođen je njemački inženjer Rudolf Diesel, koji je 1893. konstruisao prvi motor s unutrašnjim sagorijevanjem na principu samopaljenja. Motor je po njemu dobio ime.

1871. – Radnici Pariza su počeli prvu proletersku revoluciju, poznatu kao Pariska komuna, čiji je neposredni povod bio francusko-pruski rat. Naoružani radnici, nazvani “komunari”, stvorili su Nacionalnu gardu, Centralni komitet kao vrhovno tijelo, raspisali izbore i proglasili komunu, koja je u krvi ugušena krajem maja 1871.

1893. – Rođen je engleski pjesnik Wilfred Owen.

1921. – Boljševička vojska u krvi je ugušila pobunu u Kronštatu, glavnoj bazi ruske Baltičke flote. Mornari Flote i radnici u pomorskoj bazi u Kronštatu na ostrvu Kotlin u Finskom zalivu, zapadno od Petrograda, započeli su krajem februara 1921. pobunu protiv boljševičke vlasti, zahtijevajući ekonomske reforme i okončanje boljševičke političke dominacije. Kronštatski mornari i radnici su 1917. snažno podržavali boljševike i bili jedan od najvećih oslonaca Oktobarske revolucije.

1922. – Vođu indijskog pokreta za nezavisnost Mahatmu Gandija britanski kolonijalni sud je, zbog toga što je predvodio kampanju građanske neposlušnosti, osudio na šest godina robije.

1938. – Meksički predsjednik Lasaro Kardenas nacionalizovao sve privatne naftne kompanije – mahom strane – i formirao državni naftni monopol “Pemeks”.

1946. – Francuska Gijana, Martinik i Gvadelupa dobile su status prekomorskih departmana i postale integralni dio Francuske.

1948. – SSSR iz tadašnje Jugoslavije opozvao vojne stručnjake pod izgovorom da su “okruženi neprijateljstvom”, a sutradan i civilne, pokušavajući da se jugoslovensko rukovodstvo pritiskom natjera da prihvati kurs koji je nametao Informbiro, odnosno Moskva.

1962. – Potpisan je sporazum o prekidu vatre u Alžiru, čime je okončan osmogodišnji rat za nezavisnost te francuske kolonije.

1965. – Sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov izašao je iz vasionskog broda “Vashod 2” i postao prvi čovjek koji je “šetao” kosmosom.

1969. – Predsjednik SAD-a Richard Nixon izdao je tajnu naredbu o bombardovanju Kambodže.

1980. – Umro je njemački filozof Erich Fromm, koji je, oživljavajući humanističku tradiciju marksizma, pokušao da je primijeni na sociološko-psihološke probleme. Kritički je tumačio Sigmunda Frojda i analizirao uzroke ljudskog samootuđenja. Emigrirao je iz Njemačke pred nacizmom. Djela: “Bjekstvo od slobode”, “Čovjek za sebe”, “Zdravo društvo”, “Umijeće ljubavi”, “Zen-budizam i psihoanaliza”, “Anatomija ljudske destruktivnosti”, “Misija Zigmunda Frojda”, “Marksova koncepcija čovjeka”, “Čovjekovo srce”, “Bićete kao bogovi”.

1994. – Vlada Republike BiH i Hrvatska su u Vašingtonu u prisustvu predsjednika SAD-a Billa Clintona potpisale sporazum o Federaciji BiH.

1999. – Kosovski Albanci potpisali su na pregovorima u Rambujeu kod Pariza mirovni sporazum, dok je srpska delegacija odbila vojni dio sporazuma. Šest dana kasnije NATO snage počele su operacije nad SR Jugoslavijom.

2004. – Haški tribunal izrekao je kaznu od sedam godina zatvora penzionisanom admiralu JNA Miodragu Jokiću, koji je priznao krivicu za napad na Dubrovnik.

2004. – Međunarodni tribunal osudio je penzionisanog admirala JNA Miodraga Jokića na sedam godina zatvora zbog artiljerijskog gađanja Dubrovnika decembra 1991. godine.

2008 – Umro je britanski pisac naučne fantastike Arthur Clarke autor više od stotinu knjiga o svemiru, među kojima i “2001: Odiseja u svemiru”, nauci i budućnosti.

2017. – U Wentzvilleu u Misuriju umro Charles Edward Anderson Chuck Berry, američki gitarist, pjevač i kantautor. Jedan od pionira rock and rolla.

Posted by on 2024-03-18. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login