18.04. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Albert Einstein, jedan od najvećih fizičara u historiji. Uvodi revoluciju u modernu fiziku. Posebno je poznat po svojim teorijama relativnosti, te 1921. godine dobija i Nobelovu nagradu za fiziku

1480. – Rođena Lucrezia Borgia, mecena umjetnika i naučnika u vrijeme italijanske renesanse, vanbračna kćerka pape Aleksandra VI.

1775. – Počeo Američki rat za nezavisnost.

1783. – Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva službeno je završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.

1874. – Rođena je Ivana Brlić-Mažuranić, hrvatska književnica koja se smatra jednom od najznačajnijih spisateljica za djecu. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike vrlo rano, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom dvadesetog vijeka. Zbirku pripovijedaka i pjesama za djecu “Valjani i nevaljani” izdala je 1902. Priče i tekstovi poput serije obrazovnih članaka naslovljenih “Škola i praznici” objavljivani su redovno od 1903. pa nadalje. Pravu pažnju  književne publike skreće 1913. romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Izdala je i pjesničku zbirku “Slike” (1912.), pedagoški intoniranu “Knjigu omladini” (1923.) i druge, te prevodila s njemačkog i francuskog jezika. Često je nazivana hrvatskim Andersenom (radi njene virtuoznosti kao pripovjedačice za djecu) i hrvatskim Tolkienom (radi posezanja u fantastični svijet mitologije), Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

1882. – U Londonu rođen američki dirigent poljskog porijekla Leopold Stokowski, osnivač Američkog simfonijskog orkestra.

1906. – Američki grad San Francisco pogodio je katastrofalni potres, najjači u povijesti ove zemlje, uslijedio je požar tako da je cijeli grad bio potpuno razoren.

1923. – Poljska je anektirala centralnu Litvaniju.

1942. – Američki avioni u Drugom svjetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. Šteta od bombardovanja nije bila velika, ali šok među Japancima jeste, jer ih je propaganda stalno uvjeravala da je nebo nad Japanom “apsolutno bezbjedno”.

1946. – Na 21. zasjedanju u Ženevi formalno je raspušteno Društvo (Liga) naroda, a imovina je prenijeta na novoosnovane Ujedinjene nacije.

1946. – SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vodstvom Josipa Broza Tita.

1951. – Pariškim ugovorom osnovana je Europska zajednica za ugalj i čelik, sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta. Ova zajednica se smatra pretečom Europske unije.

1954. – Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955. – Umro je Albert Einstein (1879.- 1955.), jedan od najvećih fizičara ljudske historije uopće. Uvodi revoluciju u modernu fiziku, posebno je poznat po svojim teorijama relativnosti, a 1921. godine dobija i Nobelovu nagradu za fiziku. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio njemačko državljanstvo. U Njemačkoj je živio do dolaska na vlast nacista 1933, kad je emigrirao u SAD, gdje je i umro. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov naučni rad izmijenio predstavu o svijetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Djela: “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tijela u kretanju”, “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Evolucija fizike”, “Moja slika svijeta”, “Značenje relativnosti”, “Ideje i mišljenja”.

1955. – U indonežanskom gradu Bandungu počela je afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi Pokreta nesvrstanih kao alternative vojnim blokovima NATO-u i Varšavskom ugovoru.

1956. – Raspušten je Informbiro, savjetodavno i koordinaciono tijelo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim je dominirao Sovjetski savez.

1957. – Rođena je bosanskohercegovačka pjesnikinja Ferida Duraković.

1980. – Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi je dobio novi naziv: Harare.

1994. – Počeo je građanski rat u Ruandi.

2004. – U akciji specijalne policije RS u Višegradu, kojoj je cilj bio hapšenje haškog optuženika Milana Lukića, ubijen njegov brat Novica Lukić.

2004. – U Evropskoj uniji na snagu stupio zakon o obaveznom označavanju genetski promijenjenih namirnica, te onih što sadrže ili su pripremljene od genetski promijenjenih organizama.

2006. – Svjetska zdravstvena organizacija, pri UN-u, objavljuje podatak da će vjerojatno oko 9.300 ljudi umrijeti od raka, uzrokovanim radijacijom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

2011. – Umro je hrvatski i jugoslovenski glumac Ivica Vidović. U jugoslovenski film 70-ih unosi novi tip glume introvertiranog, deziluzioniziranog suvremenog urbanog junaka (tj. antijunaka) i gubitnika.

Posted by on 2023-04-18. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login