naftaNa potezu od Kostajnice do Kozarske Dubice, danas bi sa dolaskom ruskog naučno-istraživačkog tima trebalo i zvanično da počnu seizmička ispitivanja s ciljem pronalaženja ležišta nafte i gasa na teritoriji BiH.

Zvaničnom početku ispitivanja prisustvovaće ministar industrije, energetike i rudarstva Bh entiteta Republika Srpska Željko Kovačević i generalni direktor “Jadran naftagasa” Predrag Radanović, koji će sutra u 14.00 sati posjetiti lokaciju u selu Slabinja kod Knežice, opština Kozarska Dubica, najavljeno je iz resornog Ministarstva, a potvrđeno iz tima za podršku istraživanjima u bazi u Prijedoru. Za geološka ispitivanja zadužen je “Jadran naftagas” DOO Banja Luka, zajedničko preduzeće Srbije i Rusije osnovano krajem prošle godine u Banjoj Luci, koje je početkom oktobra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo koncesioni ugovor za istraživanje nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa na kojima bi se potom vršila istražna bušenja. Planirano je da se seizmička istraživanja izvode na teritorijiama Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Prijedora, Oštre Luke, Čelinca, Prnjavora, Doboja i Banja Luke. Istraživanja će se, takođe, provesti i na prostoru Semberije. Istraživanje bi, prema projektu trebalo da traje pet godina, a prema već objavljenim procjenama eksperata, maksimalna proizvodnja za sedam do deset godina mogla bi da iznosi do 700.000 tona nafte. U RS se očekuju rezerve 10 miliona tona “crnog zlata”, a procjena je da bi plan investicija, u najboljem slučaju, mogao da dostigne čak 315 miliona dolara. U 2011. godini planiran je početak trogodišnjih geoloških istraživanja, za šta će biti obezbijeđeno od 9,2 do 17,6 miliona dolara. “Jadran” će prva geološka istraživanja početi u Posavini, a seizmička istraživanja će krenuti od Prijedora ka Posavini i Semberiji.

Posted by on 2011-11-03. Filed under Banja Luka, Bosanska Kostajnica, Čelinac, Doboj, Ekonomija, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Novi grad (Bosanski Novi), Prijedor, Prnjavor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login