20.02. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: muzičar i tekstopisac Kurt Donald Cobain i BH režiser Danis Tanović

1860. – U Novom Sadu je izašao prvi broj “Danice“, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao pisac Đorđe Popović. “Danica” je okupila stotinjak pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića – Zmaja, Lazu Kostića, Ljubomira Nenadovića. Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. napustili najbolji saradnici zbog neslaganja s urednikom Đorđem Rajkovićem.

1903. – Održana je osnivačka skupština časopisa “Gajreta“; osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić.

1908. – Umro je pisac Simo Matavulj, jedan od najistaknutijih predstavnika južnoslavenskog realizma. Pisao je bogatim i sočnim jezikom pripovijetke iz crnogorskog, dalmatinskog i beogradskog života, romane i drame. U djelima iz zavičajnog primorskog života je iskazao veliki dar posmatranja, živopisnog slikanja sredine i ljudi. Djela: romani “Bakonja fra Brne”, “Uskok”, zbirke pripovijedaka “Iz primorskog života”, “S mora i planine”, “Beogradske priče”.

1909. – Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

1925. – Rođen je američki filmski režiser Robert Altman, koji je stvorio osobenu sintezu mitova i dramaturških klišea tradicionalnih američkih filmskih žanrova i principa modernog, prevashodno evropskog filmskog izraza. Filmovi: “Odbrojavanje”, “Kockar i bludnica”, “Privatni detektiv”, “Svi smo mi lopovi”, “Kalifornijski poker”, “Nešvil”, “Kratki rezovi”, “Tri žene”, “Svadba”, “Kanzas siti”.

1938. – Šef britanske diplomatije Anthony Eden podnio je ostavku zbog popustljive politike premijera Nevilla Chamberlaina prema njemačkom nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru.

1942. – U Vukosavcima u prvom otvorenom okršaju četnika i partizana poginuo je Fadil Jahić Španac, osnivač Majevičkog partizanskog odreda.

1945. – Rođen je bosanskohercegovački pisac Ivan Kordić.

1951. – Nedaleko od Dubrovnika, u Molunatu, pao je meteorit težak 1,9 kilograma. Njegov službeni naziv je “Dubrovnik“.

1962. – SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod “Mercury-Atlas 6“, u čijoj je kapsuli “Frendšip 7” bio Džon Glen, prvi američki astronaut.

1967. – Rođen je Kurt Donald Cobain, američki muzičar, pjevač-tekstopisac i umjetnik, najviše poznat kao pjevač i gitarista grunge sastava Nirvana. Osnovao je Nirvanu 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu, Washington. Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste. Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. On je vjerovao kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993). Od njihovog početka, sa Cobainom kao tekstopiscem, Nirvana je samo SAD-u prodala više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona u svijetu. Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love. 5. aprila 1994. Kurt Cobain je pronađen mrtav u svojoj kući u Seattleu. Prema službenom policijskom izvještaju smrt je opisina ovako: “Samoubojstvo sa samozadanom ranom od sačmarice u glavu.” Okolnosti njegove smrti su postale predmet fascinacije i rasprave.

1969. – Rođen je bosanskohercegovački režiser Danis Tanović.

1975. – Vlada kiparskih Grka pozvala je UN da odrede krajnji rok za povlačenje s ostrva 40.000 turskih vojnika, ali zbog strateškog značaja Turske za SAD i NATO pakt to nije učinjeno, niti je Ankara kažnjena zbog agresije i okupacije sjevernog dijela Kipra.

1985. – U Irskoj, uprkos žestokom protivljenju Rimokatoličke crkve, legalizovana je prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986. – U orbitu je lansiran prvi dio sovjetske kosmičke stanice “Mir“.

1986. – Bivši predsjednik talijanske vlade, kontroverzni poslovni čovjek, Silvio Berlusconi kupuje nogometni klub AC Milan.

1986. – Vjerski sukobi hindusa, muslimana i sika zahvatili su Indiju, u tri indijske države zaveden je policijski sat.

1991. – Skupština Slovenije glasala je za otcjepljenje od Jugoslavije.

1991. – Vlada Hrvatske podnijela je Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo zakoni te republike, čime je suspendovan Ustav SFRJ.

2000. – Srpska policija tokom sedam dana privela je 24 aktivista studentske organizacije “Otpor” zbog ljepljenja plakata i ispisivanja grafita antirežimskog sadržaja. Hapšenje aktivista “Otpora” i onemogućavanje rada nezavisnih medija obilježili su naredni period sve do izbora u septembru, na kojima je, pobjedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2001. – Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude bošnjačkim i hrvatskim funkcionerima zbog kršenja Ženevske konvencije u logoru Čelebići: Esad Landžo osuđen na 15, Hamza Delić na 20, Zdravko Mucić na sedam godina zatvora, dok je Zejnil Delalić oslobođen svih optužbi.

2003. – Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Beogradu uručena je optužnica Haškog tribunala.

2004. – Iran je održao prvi krug parlamentarnih izbora koji dovode na vlast islamske konzervativce.

2006. – Umro je penzionisani nadbiskup Paul Marcinkus, bliski saradnik mnogih papa, čiji je dugogodišnji staž na čelu Vatikanske banke obilježen velikim finansijskim skandalima, misterioznim smrtima i kriminalom.

2009. – Na osnovu odluke Osnovnog suda u Banjaluci Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dobila je oko 32 miliona eura od Republike Srpske i grada Banjaluke, na ime odštete za rušenje 16 džamija na području Banja Luke tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

2016. – Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović za film “Smrt u Sarajevu” dobio Srebrenog medvjeda na 66. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Posted by on 2024-02-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login