20.04. – Dogodilo se na današnji dan – Armija Sjevernog Vijetnama i Vijetkong otpočele odlučujuću bitku protiv američkih i južnovijetnamskih snaga. Ofanziva je za desetak dana okončana potpunom pobjedom i oslobađanjem južnog dijela zemlje. Rođen je njemački fašistički diktator Adolf Hitler.

1653. – Oliver Cromwell raspustio je krnji Parlament Engleske.

1657. – U englesko-španskom ratu engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blakea, napala je i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Cruz na Tenerifima, a potom je razorila grad.

1792. – Francuska je objavila rat Austriji, čime su počeli Francuski revolucionarni ratovi.

1808. – Rođen Napoleon III, car Francuske od 1852. do 1870. godine. Poslije poraza u francusko-pruskom ratu zbačen je sa prijestola, a u Francuskoj je proklamovana Treća republika.

1841 – U listu “Grahams magazin objavljena je pripovjetka Edgara Allana Poa “Ubistva u ulici Morg” koja se smatra prvom detektivskom pričom.

1872. – Umro je Ljudevit Gaj, hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik.

1889. – Rođen je njemački fašistički diktator Adolf Hitler, osnivač Nacionalsocijalističke partije, kancelar i diktator Njemačke od 1933. do 1945. godine.

1893. – Rođen je katalonski slikar i vajar Joan Miró, jedan od najvećih nadrealističkih umjetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. je živio u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvjesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

1912. – Rođen je irski književnik Bram Stoker, autor “Drakule”.

1914. – Oružana bitka između Nacionalne garde i štrajkaških rudara iz ugljenokopa u Coloradu dovela je do Ludlowskog masakra u kojem je poginulo 17 ljudi.

1919. – U Beogradu počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

1923. – Fašistička Italija dekretom zabranila i ukinula slavenska imena mjesta.

1936. – Invazione trupe Italije, koje početkom oktobra 1935. bez objave rata upale u Etiopiju, preduzele su ofanzivu, slomile otpor slabo naoružanih etiopskih snaga i porobile tu zemlju.

1945. – Otoci Lošinj i Cres oslobođeni su od njemačke okupacije.

1945. – Zarobljenici Koncentracijskog logora Jasenovac odlučili su se na proboj iz logora.

1972. – Apollo 16 je sletio na Mjesec.

1975. – Armija Sjevernog Vijetnama i južnovijetnamski oslobodilački pokret Vijetkong otpočele odlučujuću bitku protiv američkih i južnovijetnamskih snaga. Ofanziva je za desetak dana okončana potpunom pobjedom i oslobađanjem južnog dijela zemlje, poslije čega su Sjeverni i Južni Vijetnam ujedinjeni u jednu državu.

1984. – Velika Britanija saopštila da će njena administracija u Hong Kongu prestati da funkcioniše 1997.

1994. – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) postigli sporazum o prenosu vlasti na Palestince u oblasti Gaze i u gradu Jerihon na Zapadnoj obali.

1995. – Umro jugoslovenski političar, pisac i disident Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Poslije serije političkih članaka objavljenih u beogradskom dnevniku Borba, smijenjen je sa svih funkcija.

1999. – Eric Harris i Dylan Klebold, osamnaestogodišnji učenici srednje škole Columbina u Coloradu, izvršili su masakr u školi. Ubili su 13 učenika i nastavnika, 23 učenika su ranili, a na kraju su počinili samoubistvo.

2001. – U BiH počelo izdavanje novih bosanskohercegovačkih pasoša bez entitetskih oznaka.

2010 – Umrla je Biljana Kovačević-Vučo, pravnica, borac za ljudska prava u Srbiji. Učestvovala je u osnivanju više nevladinih organizacija u Beogradu, bila je osnivač i generalni sekretar Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) od 1997.

2010. – Eksplozija naftne platforme Deepwater Horizon prouzročila je izljev nafte u Meksičkom zaljevu 2010.

Posted by on 2024-04-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login