21.04. – Dogodilo se na današnji dan – Svijet napustili američki muzičar i tekstopisac Rogers Nelson Prince i Nina Simone, američka jazz pevačica. Rođen je američki muzičar Iggy Pop.

753. p.n.e. – Prema legendi od Origoa gentisa Romanae Romul je na sedam brda osnovao grad Rim.

1142. – Umro je francuski filozof i teolog Peter Abelard. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Heloisi, koja se ubrajaju u najljepša djela epistolarne književnosti.

1500. – Portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral pristao uz obale Brazila i proglasio ga portugalskim područjem.

1509. – Umro engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lancaster i York, poznat pod nazivom “Rat dviju ruža”.

1816. – Rođena je engleska spisateljica irskog porijekla Charlotte Brontë, koja se proslavila već prvim romanom “Jane Eyre”. S mlađim sestrama Emily i Annom napisala je zbirku pjesama. Ostala djela: “Villette”, “Profesor i Emma”.

1856. – Australija prva u svijetu uvela osmosatno radno vreme.

1864. – Umro je njemački sociolog i filozof Max Weber.

1910. – Umro je američki pisac Samuel Langhorne Clemens, poznat kao Mark Twain, jedan od najvećih humorista svjetske literature. Proslavio se romanima “Doživljaji Toma Sawyera”, “Život na Misisipiju” i “Huckleberry Finna”, u kojima je prikazao jedinstvene životne situacije i autentični američki stil i govor.

1918. – Poginuo njemački pilot Manfred von Richthofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u Prvom svjetskom ratu oborio 80 aviona.

1941. -U Drugom svjetskom ratu šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joachim von Ribbentrop i grof Ciano se dogovorili o podjeli okupirane Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

1944. – Prvi partizanski desant na južnom Jadranu.

1944. – Žene u Francuskoj dobile pravo glasa.

1945. – Posljednje njemačke trupe povukle se iz Bolonje u Italiji.

1945. – Sovjetska armija ušla u predgrađe Berlina.

1946. – Umro engleski ekonomista John Maynard Keynes, koji je pokazao da tržišni mehanizam ne stvara automatski punu zaposlenost i da je neophodna intervencija države radi izvlačenja iz nezaposlenosti i kriza. Djelom “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca” uzdrmao je tradicionalnu mikroekonomiju koja se uglavnom bavila tržištem, cijenama i raspodjelom i orijentisao na istraživanje makroekonomskih veličina, posebno nivoa zaposlenosti. Ostala djela: “Ekonomska posljedica mira”, “Rasprava o novcu”, “Revizija mirovnog ugovora”, “Traktat o novčanoj reformi”, “Sredstva ka prosperitetu”.

1947.- Rođen je američki muzičar Iggy Pop. Bio je pjevač benda The Stooges, garage rock sastava s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nakon Stoogesa objavio je 17 solo albuma. Iako je imao ograničen komercijalni uspeh, Iggy Pop se smatra jednim od najvažnijih inovatora punk rocka i sličnih muzičkih pravaca.  Njegova karijera je imala uspone i padove. Okušava se također u solo vodama. Njegove najpoznatija pjesme su Lust for Life, I’m bored, Real Wild Child, i hit Candy.

1959. – Rođen je britanski muzičar Robert Smith, pjevač benda The Cure.

1966. – Etiopski car Haile Selassie I posjetio Jamajku, gdje ga je pozdravilo više od stotinu tisuća rastafarijanaca.

1967.  – Vojnim pučem u Atini uspostavljen režim “grčkih pukovnika” koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1984. – U rudniku “Rembas – Zastava” u Resavici poginula 33 rudara.

1993. – Vrhovni sud Bolivije na 30 godina zatvora osudio bivšeg diktatora Luisa Garcíu Mezu zbog masovnih ubistava i kršenja Ustava.

1996. –  Koalicija lijevog centra “Maslinovo drvo” pobijedila na Izborima u Italiji. To je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

1996. – Ubijen je čečenski predsjednik Džohar Musajevič Dudajev pomoću satelitski navođenih projektila dok je koristio mobilni telefon, što je omogućilo ruskom izviđačkom avionu da otkrije njegovu lokaciju.

1997. – Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

2000. – Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2004. – Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordechai Vanunu izašao iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu uhapšen i osuđen pošto je 1986. u intervjuu britanskom listu “Sunday Times” otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

2003. – U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simone, američka jazz pevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigle milionski tiraž.  Isprva je željela postati klasičnom pijanisticom, ali njeni radovi uz klasičnu osnovu pokrivaju eklektičan raspon muzičkih stilova, kao što su jazz, soul, američka narodna muzika, ritam i blues, gospel i pop. Njen vokalni stil (bogati alt sa širokim opsegom) karakterizira intenzivna strast, prozračnost i karakterističan tremolo. Poznata i pod nadimkom High Priestess of Soul (visoka svećenica soula), veliku pažnju je posvećivala muzičkom izražavanju emocija.  Simone je snimila preko 40 živih i studijskih albuma, najveći dio između 1958. (kada je objavljen njen prvi album “Little Girl Blue”) i 1974.

2004. – Vrhovni sud Hrvatske potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu Fikretu Abdiću, bivšem predsjedniku tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji je osuđen za ratni zločin počinjen u tzv. AP “Zapadna Bosna” od 1993. do 1995. godine.

2010. – U Barceloni umro Juan Antonio Samaranch, dugogodišnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora – od 16. jula 1980. do 2001. godine. Naslijedio ga je Belgijanac Jacques Rogge.

2016. – Preminuo je Prince Rogers Nelson, američki muzičar i tekstopisac koji je izdao više stotina pjesama, dobitnik sedam Grammy nagrada, Zlatnog globusa i Oskara. Njegovi najveći hitovi su “Purple Rain”, “Little Red Corvette”, “Let”s Go Crazy” i “When Doves Cry”, “Cream” i “Kiss.”

Posted by on 2024-04-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login