21.05. – Dogodilo se na današnji dan – Osmanlije osvojile grad Bobovac, prijestolnicu Bosanskog kraljevstva. Kineski studenti odbacili zahtjev vlade da napuste trg Tjenanmen. Crnogorski glasači na referendumu izglasali nezavisnost

878. – Grad Sirakuza na Siciliji su osvojili Saraceni i oni su ga tokom decenija pretvorili u središte islama u Italiji.

1463. – Osmanlije osvojile grad Bobovac, prijestolnicu Bosanskog kraljevstva.

1471. – Rođen je njemački slikar i graver Albrecht Dürer, jedan od najvećih renesansnih majstora. Minuciozan u radu, bio je obdaren i velikom maštom. Realizam i misticizam kod njega ponekad idu uporedo. Izradio je portrete velike umjetničke i dokumentarne vrijednosti i izvanredne gravire u drvetu i bakru, u kojima je naročito izražen precizan crtež (“Apokalipsa”, “Velika muka”, “Bogorodičin život”). Rado je crtao prirodu, a radio je i akvarele. Putovao je po Italiji i Holandiji, ali je najviše živio u Nirnbergu. Djela: “Četiri apostola”, “Sveta Trojica”, “Bogorodica u ružičnjaku”…

1527. – Rođen španski kralj Felipe II, sin i nasljednik Karla V. Politikom fanatičnog katoličanstva izazvao je pobunu u Holandiji koja je dovela do njene nezavisnosti.

1639. – Umro je italijanski filozof dominikanac Tommaso Campanella, jedan od rodonačelnika utopijske filozofije, koji je 27 godina proveo u tamnici. U djelu “Sunčeva država”, napisanom po uzoru na Platona i Thomasa Mora, izložio je shvatanja o idealnom društvu kao nekoj vrsti platonističke komunističke republike.

1871. – Francuska je vojska upala u Parišku komunu i slomila je nakon sedmicu dana uličnih borbi.

1904. – U Parizu osnovana FIFA, svjetska nogometna federacija.

1921. – Rođen je ruski nuklearni fizičar Andrej Dmitrijevič Saharov, borac za političke slobode i ljudska prava, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. Kao nepomirljivi protivnik režima Leonida Brežnjeva, izgnan je 1980. iz Moskve u Gorki, gdje je ostao do 1986. Tvorac je sovjetske hidrogenske bombe, ali se kasnije žestoko protivio nuklearnom naoružavanju.

1927. – Američki pilot Charles Lindbergh postao prvi čovjek koji je preletio Atlantik. Let od New Yorka do Pariza trajao je 33 sata i 29 minuta. Na isti dan 1932. Amelia Earhart je kao prva žena preletjela Atlantski okean.

1934. – U mjestu Oskalosa u SAD-u prvi put mještanima uzeti otisci prstiju.

1935. – Umrla je američka pacifistkinja i društvena reformatorka Jane Addams, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931. godine. Bavila se praktičnim rješavanjem socijalnih problema i bila predsjednica Međunarodne ženske lige za mir i slobodu.

1937. –  Na komadu leda koji pluta u Arktičkom oceanu izgrađena je sovjetska istraživačka stanica i prva je takve vrste.

1945. –  Uhvaćen je njemački ratni zločinac Heinrich Himmler.

1969. – Sirhan Sirhan, koji je 1968. ubio Roberta Kennedyja, brata američkog predsjednika Johna Kennedyja, također ubijenog u atentatu, osuđen je na smrtnu kaznu. Kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor.

1945. – Sirija i Liban prekinuli su pregovore sa Francuskom i zatražili punu nezavisnost.

1982. – Britanske trupe u Falklandskom ratu iskrcale se na Falklandske otoke koja je okupirala Argentina, u najvećoj vojnoj akciji Londona od Suecke krize 1956. Buenos Aires je preduzeo vojnu akciju, polažući pravo na ta ostrva u južnom Atlantiku – oko 500 kilometara od argentinske obale – na osnovu toga što su Falklandi pripadali Španiji, kao i Argentina. Španija je 1771. ostrva predala Velikoj Britaniji, 45 godina prije nego što je Argentina stekla nezavisnost.

1989. – Kineski studenti, koji su okupirali centralni pekinški trg Tjenanmen, odbacili zahtjev vlade da napuste trg.

1991. – Bivši premijer Indije Rajiv Gandhi ubijen bombom skrivenom u buket cvijeća u toku predizbornog mitinga u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, blizu grada Madras.

1991. – Etiopski diktator Mengistu Haile Mariam oboren poslije 14 godina brutalne vladavine i otišao u izbjeglištvo.

1992. – Američki Senat donio je zakon kojim se SR Jugoslaviji uskraćuje svaka pomoć SAD zbog umješanosti u sukobe u bivšim jugoslovenskim republikama.

1997. – Poljska i Ukrajina potpisale sporazum o pomirenju i tako i formalno okončale viševjekovno neprijateljstvo.

1998. – Pod snažnim pritiskom masovnih demonstracija, predsjednik Indonezije Suharto podnio ostavku nakon 32 godine diktatorske vladavine.

1998. – Indonezijski predsjednik Suharto podnio je ostavku, popustivši pod snažnim pritiskom masovnih demonstracija predvođenih studentima, čime je izgubio vlast poslije 32 godine diktatorske vladavine. Ovlašćenja šefa države predao je potpredsjedniku Indonezije Jusufu Habibiju.

2006. – Crnogorski glasači na referendumu izglasali nezavisnost. Većina građana Crne Gore izjasnila se na referendumu za nezavisnost te države. Srbija je, u skladu sa Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore, naslijedila pravo na međunarodni subjektivitet, mjesto u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama.

Posted by on 2024-05-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login