22.01. – Dogodilo se na današnji dan – Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

1440. – Rođen Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i svih Rusa, nakon što je ujedinio veliki broj kneževina. Oslobodio je dijelove zemlje od Mongola, ojačao centralnu vlast, a 1497. izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudbenik”. Zbog ženidbe s vizantijskom princezom Zoe smatrao se nasljednikom Istočnorimskog carstva i u njegovo vrijeme prvi put se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja u kojem bi Moskva bila “treći Rim”.

1517. – Vojska turskog sultana Selima I potukla je u bici kod Rajdanije blizu Kaira memelučke snage i sedam dana potom ušla u Kairo, priključivši Egipat Otomanskom carstvu.

1561. – Rođen je Francis Bacon, engleski filozof, književnik i državnik, predstavnik empirizma.

1729. – Rođen je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvjetiteljstva. Autor je prve njemačke građanske drame “Mis Sara Sampson” (1755.), a djelom “Laokon ili o granicama slikarstva i pjesništva” postavio je temelje modernoj estetici.

1771. – Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

1788. – Rođen je engleski pisac George Gordon Byron, najistaknutiji pjesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. Književnu slavu stekao je romantičnim epom “Čajld Herold” (1812), a potom i poemom “Don Žuan” i poetskim dramama “Manfred” i “Kain”. Umro je od malarije 1824. u Grčkoj, gdje je pomagao oslobodilačku borbu protiv Turske.

1793. – Francuskom kralju Luju Šesnaestom – koga je u septembru 1792. revolucionarni Konvent svrgao s prijestola, a zatim zbog veleizdaje osudio na smrt – u Parizu je na giljotini odrubljena glava. Na prijesto je stupio 1774. i formalno ostao tri godine poslije izbijanja Francuske revolucije.

1840. – Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

1849. – Rođen je švedski književnik i dramatičar August Strindberg.

1871. – U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1894. – Umro je pjesnik Vojislav Ilić, koji se smatra osnivačem moderne srpske lirike i tvorcem verističkog izraza. Značajno je utjecao na srpsku poeziju pred kraj 19. vijeka (“Ja ništa više ne verujem”, “Zimska idila”, “Jesen”, “Tamara”).

1901. –  Umrla britanska kraljica Viktorija. Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obilježila epohu – viktorijansko doba, Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.

1905. – Carske trupe pucale su u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtijevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine. U “krvavoj nedjelji”, kako je kasnije nazvan taj dan, ubijeno je najmanje 500, a ranjeno više hiljada ljudi.

1924. – Umro je sovjetski Vladimir Iljič Uljanov, poznat kao Vladimir Lenjin, predvodnik Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, prvi sovjetski lider. Djela: “Šta su ‘prijatelji naroda’ i kako se oni bore protiv socijaldemokrata?”, “Razvitak kapitalizma u Rusiji”, “Zadaci ruskih socijaldemokrata”, “Šta da se radi?”, “Korak naprijed, dva koraka nazad”, “Dvije taktike socijaldemokratije u demokratskoj revoluciji”, “Agrarni program ruske socijaldemokratske radničke partije”, “Materijalizam i empiriokriticizam”, “Socijalizam i rat”, “Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma”, “Aprilske teze”, “Država i revolucija”, “Dječija bolest ‘ljevičarstva’ u komunizmu”.

1953. – Rođen je američki režiser, producent i glumac Jim Jarmusch. Filmovi: Neprekidni praznici, Čudnije od raja, Pod udarom zakona, Tajanstveni vlak, Noć na Zemlji, Mrtav čovjek, Godina konja, Put samuraja, Kava i cigarete, Slomljeno cvijeće, Granice kontrole, Samo ljubavnici preživljavaju.

1980. – Sovjetski nuklearni fizičar, poznati disident, Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975., uhapšen je i protjeran iz Moskve. Zalagao se za građanska prava i reformu SSSR-a.

1993. – Nakon godinu relativnog mira, ponovo se rasplamsao rat u Hrvatskoj kada je započela vojno-redarstvena operacija Maslenica. Predsjednik tzv. republike srpske Krajine Goran Hadžić proglasio je ratno stanje i zatražio pomoć SR Jugoslavije, a u Srbiji je počela prisilna mobilizacija srpskih izbjeglica iz Hrvatske. Paravojne formacije Željka Ražnatovića Arkana i Kapetana Dragana iz Srbije stigle su na hrvatsko ratište.

1997. – Kancelar Njemačke Helmut Kohl i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali su deklaraciju o pomirenju dvije susjedne zemlje, čime je formalno stavljena tačka na istorijske sporove, odnosno nacističku okupaciju Čehoslovačke u Drugom svjetskom ratu i protjerivanje Nijemaca iz Sudetske oblasti poslije završetka rata.

1998. – Snage SFOR-a su u Bijeljini uhapsile su Gorana Jelisića, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, genocid i kršenje zakona rata na području Brčkog.

2002. – Rusija zabranjuje emitiranje programa jedinim neovisnim televizijskim stanicama, čime Kremlj dobija medijski monopol, prvi put od sovjetskog doba.

2002. – Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

2008. – Irački parlament usvaja zakon kojim se mijenja zastava iz vremena Sadama Huseina.

2012. – Na referendumu o pristupanju Hrvatske, Evropskoj uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji je predviđen 1. jula 2013. godine.

Posted by on 2024-01-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login