22.05. – Dogodilo se na današnji dan – Generalna skupština UN primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Rođen je njemački kompozitor Richard Wagner

Richard Wagner
Richard Wagner

337. – Umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio kršćanstvo. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski sabor u Nikeji.

1813. – Rođen je njemački kompozitor Richard Wagner (“Ukleti Holanđanin”, “Tristan i Izolda”, “Prsten Nibelunga”, “Parsifal”…). Stvarao je muzičke drame epskih razmjera, proširio Beethovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike.

1819. – Zaplovio je SS Savannah, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean.

1859. – Rođen je engleski književnik Arthur Conan Doyle, najpoznatiji kao autor Sherlocka Holmesa.

1873. – Umro italijanski pisac Alessandro Manzoni, čije su djelo i ideje snažno uticali na nacionalni pokret rizorđimento četrdesetih godina 19. vijeka.

1885. – Umro je francuski književnik Victor Hugo. Od 1841. bio je član Akademije, a od 1845. poslanik u parlamentu gdje se zalaže za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i socijalne reforme. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo gdje je napisao najpoznatija djela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodične crkve”.

Victor Hugo
Victor Hugo

1911. – Eskudo postaje zvanična valuta Portugala.

1914. – Velika Britanija je od Anglo-persijske naftne kompanije preuzela kontrolu nad naftnim izvorima u Persijskom zalivu.

1918. – Njemački avioni bombardovali su Pariz u Prvom svjetskom ratu.

1939. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka i Italija potpisale su Čelični pakt.

1943. – U Moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala (Kominterna). Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

1972. – Predsjednik SAD Richard Nixon sreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog sovjeta SSSR Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski Savez.

1972. – Cejlon je postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1975. – Rodezija je isključena iz Olimpijskih igara zbog rasističke politike vladajućeg režima.

BiH UN

1980. – U Japanu je objavljen Pac-Man Iwatanija Torua, dizajnera videoigara, arkadna igra koja je postala jedna od najuspješnijih ikada.

1992. – Generalna skupština UN primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

1994. – Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997. – Pola miliona Poljaka došlo je da vidi svog zemljaka, papu Ivana Pavla Drugog tokom njegove desetosatne posjete toj zemlji.

1998. – Glasači u Sjevernoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba između irskih republikanaca i britanskih lojalista. Za ustavne promjene glasalo je blizu 95 posto glasača.

1999. – U najvećem talasu izbjeglica sa Kosova oko 7.700 Albanaca prešlo je u Makedoniju.

2002. – Bivši član Ku Klux Klana, Bobby Frankk Cherry proglašen je krivim za ubistvo četiri djevojčice afroamerikanke. One su poginule 1963. u eksploziji dinamita koji je on postavio u crkvi u Birmingemu.

Velimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović

2003. – Vijeće sigurnosti UN ukinuo je 13-godišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD i Velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije.

2012. – Prvi put je jedna privatna kompanija, američki SpaceX, lansirala svemirsku letjelicu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Do tada su to činile isključivo vlade.

2016. – Umro je jugoslavenski i srbijanski glumac Bata Živojinović.

Posted by on 2021-05-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login