22.08. – Dogodilo se na današnji dan – Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke snage počinju sa opsadom Lenjingrada

1485. – Engleski kralj Richard Treći poginuo u bici kod Bosvorta u borbi s trupama Henryja Sedmog, osnivača dinastije Tudor. Time je okončan “Rat dviju ruža” – nazvan tako, jer je dinastija Lankastra, s kojom je Henry Sedmi bio u srodstvu, imala u grbu crvenu, a dinastija Jorka bijelu ružu.

1567. – Španski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo počeo, kao vojni namjesnik Nizozemske, vladavinu poznatu kao “Albin teror”, čime je rasplamsao oslobodilački rat, okončan oslobađanjem od Španije i osnivanjem Nizozemske.

1642. – U Engleskoj je počeo građanski rat pristalica krune i parlamenta, poslije izjave kralja Charlesa Prvog od Engleske da su članovi parlamenta izdajnici, okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1859. –  Zbog ratnih neuspjeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburške monarhije, car Franz Joseph smijenio je svemoćnog ministra unutrašnjih poslova Alexandera Bacha, poznatog po provođenju apsolutističke i centralističke politike.

1862. – Rođen je Claude Debussy (1862.- 1918.), francuski kompozitor, jedan od najistaknutijih impresionista.

1864. – Šesnaest država potpisuje prvu Ženevski konvenciju, kojom se poboljšao položaj ranjenika i zatvorenika u ratu. Odlučeno je korištenje znakova: crvenog križa i crvenog polumjeseca.

1883. – U Parizu je umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su djela prodrla na Zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana “Očevi i djeca”, “Lovački zapisi”, “Uoči novih dana”, “Proljećne vode”.

1904. – Rođen kineski državnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine krajem 20. vijeka. Najmnogoljudnijom zemljom svijeta je vladao od 1978, a s posljednje zvanične rukovodeće funkcije povukao se 1990, ali je njegov presudan uticaj ostao nesporan do smrti u januaru 1997.

1910. – Japan je anektirao Koreju nakon pet godina protektorata nad tom zemljom.

1914. – Austro-Ugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Belgiji.

1932. – BBC počinje sa eksperimentalnim emitiranjem TV programa.

1941. – Iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u Drugom svjetskom ratu pobjegla 32 robijaša, mahom komunisti. U bjekstvu kroz podzemni kanal pomogao im je učenik srednje tehničke škole u Novom Sadu – partizan s Fruške gore Boško Palkovljević – Pinki, kasnije proglašen za narodnog heroja, koji ih je odveo u partizanski odred.

1941. – Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke snage počinju sa opsadom Lenjingrada. Okupacija je trajala sve do oslobađanja grada u februaru 1944., a za vrijeme opsade život je izgubilo 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1942. – Umro je ruski baletski igrač, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, koji je novim izrazom značajno utjecao na reformu klasičnog baleta u 20. vijeku.

1958. – Umro je francuski pisac Roger Martindu Gard, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937. (“Žan Boroa”, “Porodica Tibo” (11 knjiga, objavljenih između 1922. i 1940.).

1978. – Umro predsjednik Kenije i publicista Jomo Kenyatta, jedan od najistaknutijih afričkih boraca protiv kolonijalizma. Bio je predsjednik Kenijskog afričkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. šef države. Djela: “Prema planini Keniji”, “Kenija, zemlja sukoba”, “Moj narod Kikuju”, “Harambi”, “Džomo Kenijata – patnja bez gorčine”.

1991. Nakon što je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je pisani zahtjev Predsjedništvu SFR Jugoslavije da se JNA povuče u kasarne najkasnije do 31. augusta.

1991. – Predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ukinuo je vanredno stanje i smijenio članove pučističkog komiteta. Ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo izvršio je samoubistvo. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin dobio je dopunska punomoćja od Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.

1995. –  Parlament Etiopije je izabrao Negasa Gidadu za šefa države pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.

2001. – Umro je britanski astronom i matematičar Fred Hoyle, jedan od najvećih naučnika 20. vijeka. S Thomasom Goldom i Hermanom Bandijem postavio je teoriju o konstantnoj gustoći svemira (steady-state theory, 1948.). Pored naučnih djela namjenjenih popularizaciji astronomije, pisao je i romane naučne fantastike (“Crni oblak”, “A kao Andromeda”).

2002. – Slika venecijanskog majstora Tiziana, vrijedna više od pet miliona funti (7,6 miliona dolara), pronađena je u plastičnoj kesi na ulici u Londonu, sedam godina nakon što je ukradena iz kuće Longleat u zapadnoj Engleskoj.

2004. – U oružanom prepadu na muzej slikara Edvarda Muncha u Oslu, pred mnoštvom posjetilaca ukradeno je njegovo najpoznatije djelo “Krik”. Slika je vraćena u posjed 2006. Imala je određena oštećenja, ali je vraćena na izložbu, nakon restauracije, u maju 2008.

2006. – Leh Valensa, legendarni vođa Solidarnosti, prvog slobodnog sindikata komunističkog svijeta, napustio je tu organizaciju. Solidarnost je igrala ključnu ulogu u rušenju komunizma u Poljskoj i čitavoj Evropi krajem 1989. godine.

Posted by on 2023-08-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login