23.08. – Dogodilo se na današnji dan – Počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu, koja je završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nijemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svjetskog rata

William Wallace
William Wallace

1305. – U Londonu je obješen William Wallace, vođa Škota u borbi protiv Engleza.

1514. – Otomanski sultan Selim I pobijedio je u bici kod Čaldirana persijskog šaha Ismaila, potom je osvojio Siriju (1516).

1775. – Kralj Engleske George II proglasio je američke koloniste, koji su u aprilu počeli borbe za nezavisnost američkih država, pobunjenicima i unajmio 20.000 njemačkih plaćenika da se obračunaju s njima. Američki rat za nezavisnost završen je pobjedom kolonija 1783.

1821. – Meksiko je proglasio nezavisnost od Španije.

1839. – Na početku Opijumskog rata sa Kinom, Velika Britanija je zauzela Hongkong.

opijumski rat
Opijumski rat

1914. – Japan je objavio rat Njemačkoj u Prvom svjetskom ratu.

1924. – Rođen je Ephraim Kishon, izraelski humorista, dramatičar, scenarista i filmski redatelj.

1926. – U New Yorku umro američki glumac italijanskog porijekla Rudolph Valentino, najpopularnija filmska zvijezda početkom 20. vijeka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini izazvala je masovnu histeriju, posebno ženske publike

1927. – Američki anarhisti italijanskog porijekla Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti – premda potpuno nevini – pogubljeni u Massachusettsu (SAD), uprkos protestima širom svijeta.

1939. – Ministri vanjskih  poslova Njemačke i SSSR-a Joachim von Ribbentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su u Moskvi sporazum o nenapadanju, kojim je Hitleru otvoren put da napadne Poljsku.

1942. – Počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu. Završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nijemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svjetskog rata na evropskom ratištu.

Bitka za Staljingrad
Bitka za Staljingrad

1944. – Savezničke trupe su u Drugom svjetskom ratu oslobodile francuski grad Marseille.

1944. – Rumunija je, u Drugom svjetskom ratu, prekinula savezništvo sa Hitlerovom Njemačkom i pridružila se Saveznicima. Kralj Mihail I objavio je rat Njemačkoj i naredio da se uhapsi pronacistički lider Jon Antonesku.

1945. – Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donijela je Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet višak zemlje i poljoprivredne imovine zemljoposjednicima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1962. – Američki telekomunikacioni satelit Telstar emitovao je prvi televizijski prenos između SAD-a i Evrope.

1973. – Umro čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda (Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna).

1973. – Pljačkaš banke u Stockholmu uzeo je četvoro ljudi za taoce. Tokom šest dramatičnih dana između pljačkaša i zarobljenika razvilo se prijateljstvo koje je kasnije opisano i analizirano kao štokholmski sindrom.

1979. – Prvak Boljšoj baleta Aleksandar Godunov zatražio je i dobio politički azil u SAD.

1990. – Sovjetska republika Armenija objavila je nezavisnost, a Estonija je počela pregovore o odvajanju od tadašnjeg SSSR-a.

Rostock
Rostock

1992. – Oko 200 mladih neonacista je u prisustvu stotina oduševljenih pristalica napalo hostel za izbjeglice u njemačkom gradu Rostock i sukobilo se sa policijom.

1996. – Ministri vanjskih poslova SR Jugoslavije i Hrvatske Milan Milutinović i Mate Granić potpisali su u Beogradu, u Palati federacije, sporazum o normalizaciji odnosa. Sporazumu je prethodio susret predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, 7. 8. u Atini.

1999. – Ruski astronaut Sergej Avdejev postavio je, boraveći u svemirskoj stanici Mir 712 dana, novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

2000. – U Beogradu umro glumac Milivoje Mića Tomić. Poznat je kao deda Maksa iz filma “Maratonci trče počasni krug”, mada je glumio u preko 100 domaćih filmova. Dobitnik je brojnih priznanja.

2001. – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Izborni zakon, koji je podržao i Predstavnički dom, čime je postao i zvanični akt BiH.

2003. – Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu za organizovanje ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i druga krivična djela protiv bivšeg komandanta “crvenih beretki” Milorada Lukovića i još 43 lica. Ukupno 15 lica neposredno optuženo za ubistvo Đinđića i za terorizam.

Somalija, rat
Somalija, rat

2004. – Poslije 13 godina građanskog rata u Somaliji i dvogodišnjih mirovnih pregovora, u kenijskoj prijestolnici Najrobi formirana je nova skupština Somalije. Četiri vodeća klana dobila su po 61 poslanika, dok je 11 mandata pripalo koaliciji manjih klanova.

2005. -Umro američki glumac Brock Peters, koji je tumačio ulogu crnca nevino optuženog za silovanje u čuvenom filmu “Ubiti pticu rugalicu”.

Posted by on 2021-08-23. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login