23. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Bombardiranjem sjevernovijetnamskog grada Haiphonga počeo je Vijetnamski rat. Komunistički vođa Hồ Chí Minh proglasio je 1945. na sjeveru zemlje nezavisnu Demokratsku Republiku Vijetnam, dok je jug ostao pod francuskom kontrolom. Konflikt u koji su se 1964. uključile i SAD-e, završen je 1975. pobjedom komunistaSaudijska Arabija
Saudijska Arabija

858. – Focije postavljen za carigradskog patrijarha. U njegovo doba doći će do prvog crkvenog raskola Zapadne i Istočne Crkve godine 864.

1221. – Rođen Alfonso X Učeni (El-Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252 – 1282), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik vjerske tolerancije. Pokrenuo je pisanje španske historije i astroloških djela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kur’an.

1760. – Rođen je François Noël Babeuf, francuski radikal.

1831. – Dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao je u organizovani ustanak lionskih radnika. Ustanici su zauzeli ključne punktove u Lionu i uspostavili privremenu vladu. Njihovi zahtjevi za povećanje nadnica nisu prihvaćeni, a vojska je početkom decembra ugušila ustanak.

1852. – Otomansko carstvo počelo rat protiv Crne Gore da bi kaznilo Crnogorce zbog pomoći Hercegovcima u borbi protiv Turaka. Poslije odbijanja Crne Gore da se preda Turci su krenuli ka Cetinju sa 25.000 vojnika, namjeravajući da razbiju crnogorsku vojsku od oko 9.000 vojnika, ali su se povukli poslije intervencije evropskih sila – Rusija i Austrija su izdejstvovale prekid borbi u februaru 1853. Crna Gora je izborila nezavisnost i uspostavila granice prema Otomanskom carstvu poslije pobjede nad turskom vojskom u bici na Grahovu 1858.

1883.- Rođen meksički slikar José Clemente Orozco, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo s evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umjetnosti pretkonkvistadorskog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. vijeku.

Vijetnamski rat
Vijetnamski rat

1890. – Veliko vojvodstvo Luksemburg otcijepilo se od Holandije.

1932. – Spajanjem dva kraljevstva – Nejd i Hejaz, formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdul Azir ibn Saudom.

1944. – Američka 7. armija pod zapovjedništvom generala Alexandera M. Patca osvojila je Strassbourg i tako se domogla Rajne.

1946. – Bombardiranjem sjevernovijetnamskog grada Haiphonga počeo je Vijetnamski rat. Komunistički vođa Hồ Chí Minh proglasio je 1945. na sjeveru zemlje nezavisnu Demokratsku Republiku Vijetnam, dok je jug ostao pod francuskom kontrolom. Konflikt u koji su se 1964. uključile i SAD-e, završen je 1975. pobjedom komunista.

1966. – Umro je Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, dječji pisac, prevoditelj.

1971. – Kina je postala stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

André Malraux
André Malraux

1976. – Umro je francuski pisac i političar André Malraux, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, član Francuske akademije, De Gaulleov ministar kulture od 1959. do 1969. (“Kraljevski put”, “Ljudska sudbina”, “Iskušenje Zapada”, “Antimemoari”).

1983. – SSSR je napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Genevi u znak protesta zbog razmetanja američkih krstarećih raketa u Evropi.

1989. – Oko 300.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu Vaclavske namesti u Pragu zahtevajući demokratske reforme u Čehoslovačkoj.

1994. – Velika količina uranijuma za izradu atomskih bombi prebačena iz Kazahstana u SAD.

1999. – Predsjednik SAD-a Bill Clinton stigao je na Kosovo, gdje je posjetio američku vojnu bazu Bondsteel kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Američki predsjednik je zatražio od Albanaca da oproste Srbima i poručio im da je vrijeme za borbu prošlo.

José Clemente Orozco
José Clemente Orozco

2001. – Tribunal u Den Haagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv jugoslovenskog ex predsjednika Slobodana Miloševića. Prve dvije su se odnosile na zločine počinjene u Hrvatskoj i Kosovu, a treća na zločine u Bosni i Hercegovini.

2002. – Jedan od osnivača SDP-a BiH Nijaz Duraković podnio neopozivu ostavku na članstvo u ovoj partiji, tokom obraćanja delegatima vanrednog kongresa. Kongres je ponovo izabrao za predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.

2002. Novi premijer Pakistana Mir Zafarullah Khan Jamali položio je zakletvu, čime je formalno označen povratak civilne vlasti poslije trogodišnje vojne diktature.

2003. Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsjednik Gruzije Eduard Shevardnadze podnio je ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata. Za novog predsjednika izabran je lider gruzijskog Nacionalnog pokreta Mikheil Saakashvili.

Ellen Johnson-Sirleaf
Ellen Johnson-Sirleaf

2005. – Pobjedom na prvim poslijeratnim izborima u Liberiji bivša ministrica finansija Ellen Johnson-Sirleaf postala je prva žena ikada izabrana za predsjednicu jedne afričke zemlje.

2009. – Umro Jang Hsiani, renomirani knjiženi prevodilac kineske literature. Zajedno sa suprugom, Britankom Gladys Taylor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. vijeka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.

2012. – U Dallasu umro Larry Hagman, američki glumac.Posted by on 2020-11-23. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login