24.02. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: njemački pisac Wilhelm Grimm, skupljač i obrađivač narodnih bajki te mađarski kralj Matija I Korvin…

 Wilhelm Grimm
Wilhelm Grimm

1389. – Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili švedskog kralja Alberta, poslije čega je danska kraljica Margaret postala stvarni vladar i Švedske.

1443. Rođen mađarski kralj Matija Hunjadi, poznat kao Matija I Korvin. Sin Janjoša Hunjadija, vojvode iz Erdelja, izabran za kralja 1458. bio je posljednji ugarski vladar koji je uspio da sredi unutrašnje prilike u zemlji i uspostavi jaku kraljevsku vlast. Uspješno je ratovao protiv Osmanlija i Habsburgovaca, 1486. zauzeo je Beč. Reformisao je državu, a u Požunu je osnovao 1465. univerzitet i 1472. prvu štampariju. Poslije njegove smrti 1490. Mađari su izgubili sve teritorije koje je osvojio.

1525. – Španci pod komandom markiza od Peskare pobijedili francusko-švajcarsku vojsku u bici kod Pavije u Italiji, upotrijebivši prvi put u historiji ratovanja puške arkebuze (muškete). Poginulo je oko 14.000 vojnika, a francuski kralj Francois I je zarobljen.

1786. – Rođen je njemački pisac Wilhelm Grimm, skupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih djela, objavio u saradnji sa starijim bratom Jakobom. Izdavao je i njemačke srednjovjekovne književne spomenike i proučavao njemačka junačka predanja.

1831. – Potpisivanjem primirja kod rječice Dancing Rabbit na snagu je stupio prvi iz niza akata o preseljenju indijanskog stanovništva sa svojih dotadašnjih teritorija prema zapadu, čime je započelo sistematizirano etničko čišćenje “Novog svijeta” od domorodačkih naroda.

Matija I Korvin
Matija I Korvin

1848. – Pod pritiskom naroda i liberalne buržoazije abdicirao je francuski kralj Louis Philippe – nosilac režima “građanskog kraljevstva” – i francuska Druga republika je proglašena dva dana kasnije.

1848. – U Londonu je na njemačkom jeziku objavljenManifest komunističke partije“, koji su, prema odluci Kongresa tajnog radničkog udruženja “Saveza komunista”, održanog u Londonu u novembru 1847, napisali Karl Marks i Fridrih Engels.

1868. – Kongres SAD-a pokrenuo, prvi put u američkoj historiji, postupak impičmenta protiv predsjednika države Andrewa Johnsona. Optužen za kršenje Ustava, Johnson je bio primoran da se naredne godine povuče sa predsjedničkog položaja.

1871. – U Parizu je revolucionarna narodna garda osnovala privremeni Centralni komitet Pariske komune, zbog opasnosti da se s Komunom obračuna skupština Francuske. Komitet je preuzeo političko rukovodstvo, formirao 270 bataljona, većinom proleterskih, i ubrzo stekao veliku popularnost među Parižanima.

1887. – Pariz i Brisel postale su prve dvije prijestonice, povezane telefonskom vezom.

NLO
NLO

1942. – Manje od tri mjeseca nakon ulaska u 2. svjetski rat, SAD se suočio s prvom većom panikom na domaćem teritoriju. Tokom noći vojska je zaprimila pozive uznemirenih građana koji su tvrdili da su iznad Los Angelesa primijetili neidentificirane leteće objekte (NLO). Odmah je upozorena protuzračna obrana čiji topovi su tijekom cijele noći pucali u nebo nad ‘Gradom anđela’, a događaj je zapamćen pod novinskim nazivom “Bitka za Los Angeles”.

1945. – Vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito se u Drugom svjetskom ratu u Beogradu dogovorio se sa komandantom Četvrtog ukrajinskog fronta Crvene armije maršalom Fjodorom Tolbuhinom i komandantom angloameričke 15. grupe armija feldmaršalom Haroldom Aleksanderom da jugoslovenske snage 30. marta 1945. počnu operacije prema Lici i Gorskom Kotaru da bi privukle njemački 97. armijski korpus i olakšale savezničku ofanzivu prema sjevernoj Italiji.

Juan Domingo Perón
Juan Domingo Perón

1946. – Huan Peron izabran je za predsjednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.

1955. – U San Franciscu rođen Steven Paul Jobs, američki računarski pionir. Bio je izvršni direktor, biznismen i dizajner tvrtke Apple Inc, čiji je suosnivač. Sudjelovao u razvoju iPhonea, iPada, iPoda i Maca. Umro je 5. oktobra 2011. godine.

1966. – U Gani vojnim udarom, dok je bio u posjeti Kini, zbačen je predsjednik Kvame Nkrumah, pod čijim je vođstvom Gana 1957. izborila nezavisnost od Velike Britanije. Vlast je preuzelo Vijeće nacionalnog oslobođenja, na čelu s generalom Džozefom Ankrahom. Svrgnuti predsjednik je otišao u Konakri, gdje ga je gvinejski predsjednik Seku Ture 2. marta 1966. proglasio kopredsjednikom Gvineje.

1974. – Osnovan je Mostarski teatar mladih (MTM).

1989. –  Sahranjen car Japana Hirohito, regent od 1921, kada je zamijenio bolesnog oca, i car od 1926. Poslije poraza Japana u Drugom svjetskom ratu, odrekao se 1946. “božanskog porijekla”, a ustavom 1947. ukinuta mu je carska apsolutistička vladavina.

1990. – Umro je italijanski državnik Alesandro Pertini, nekadašnji predsjednik Italije, najpopularniji italijanski političar poslije Drugog svjetskog rata. Član italijanske Socijalističke partije postao je 1918, niz godina je proveo u fašističkim zatvorima, u Drugom svjetskom ratu je učestvovao u pokretu otpora, a potom je bio poslanik i senator. Za šefa države je izabran 1978. i tu dužnost je obavljao do 1985, kad se povukao iz javnog života.

Zalivski rat
Zalivski rat

1991. – Nekoliko sati poslije posljednjeg pokušaja sovjetske diplomatije da spriječi sukob počela je ofanziva američkih snaga i njihovih saveznika u Zalivskom ratu protiv Iraka u kojem je s obje strane učestvovalo više od 1,3 miliona vojnika. Cilj ofanzive je bilo prisiljavanje Iraka da napusti Kuvajt, koji je okupirao 1. avgusta 1990.

1996. – Kubanski vojni avioni oborili dva mala aviona jedne kubanske emigrantske organizacije u SAD, koji su – uprkos ponovljenim upozorenjima u višednevnom “ratu živaca” da provokacije neće biti tolerisane – ušli duboko u vazdušni prostor Kube.

1998. – Francuski parlament jednoglasno ratifikovao sporazum o sveobuhvatnoj zabrani atomskih proba.

2001. – George Bush preuzeo je dužnost predsjednika SAD-a, nakon što je na izborima pobjedio Ala Gorea.

Harold Ramis
Harold Ramis

2002. – Na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju (SAD) najviše medalja osvojili su sportisti iz Njemačke: 12 zlatnih, 16 srebrenih i sedam bronzanih, ukupno 35 medalja.

2003. – Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj isporučen je Haškom tribunalu.

2009 – U antarktičkom ledu pronađeni su planinski vijenci veličine Alpa, objavili su istraživači.

2014 – Harold Ramis, američki reditelj, scenarista i glumac preminuo je u 69. godini. Najpoznatiji film u kome je glumio je „Istjerivači duhova“ (prvi i drugi dio), a proslavio se po režiji fimova „Dan mrmota“ (Beskrajni dan,  Groundhog Day), Analiziraj ovo i „Golf klub“.

Posted by on 2021-02-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login