24.03. – Dogodilo se na današnji dan – Počelo NATO-ovo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. 2002. Danis Tanović osvojio Oscar za film “Ničija zemlja”

Gabrijel Jurkić
Gabrijel Jurkić

1603. – Umrla engleska kraljica Elizabeta I, šesta i posljednja vladarica dinastije Tudor. Njezinu vladavinu nazivaju Zlatnom Elizabetinom erom u kojoj je rasla ekonomska moć Engleske, te cvjetala znanost, filozofija i kultura.

1795. – Rođen je bosanskohercegovački franjevac i pjesnik Ambroz Matić.

1834. – Rođen je engleski socijalista, pisac i slikar William Morris, koji je znatno utjecao na izgradnju umjetničkog ukusa i razvoj umjetničkog zanatstva u Engleskoj. Pisao je u romantičarskom maniru epske pjesme i pripovijetke u stihovima, s antičkim i srednjovjekovnim motivima. Djela: “Život i smrt Jasonova”, “Zemni raj”, “Sigurd the Volsung”.

1837. – Kanada je afroameričkim muškarcima dala pravo glasa.

1874. – Rođen Harry Houdini, američki iluzionist mađarskog podrijetla, pravog imena Erik Weisz, jedan od najpoznatijih iluzionista u historiji čiji život i smrt i danas bude mnoge nedoumice.

1882. – Njemački bakteriolog Robert Koch objavio je da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu. Kasnije je pronalazak antibiotika omogućio uspješnu borbu protiv bakterije nazvane “Kohov bacil”.

Jules Verne
Jules Verne

1882. – Umro je američki pisac Henry Wadsworth Longfellow, čija djela odlikuje veoma uglađen oblik, ali i konvencionalnost i naglašena didaktičnost i sentimentalnost, pod jakim utjecajem njemačkih romantičara. Djela: indijanski ep “Hijavata”, poeme “Evangelina”, “Poeme o ropstvu”, soneti “Božanstvena komedija”.

1886. – Rođen je Gabrijel Jurkić, bh. likovni umjetnik i jedan od najznačajnijih bh. impresionista.

1905. – Umro je francuski pisac Jules Verne, autor naučno-fantastičnih romana s naučnim predviđanjima, od kojih su mnoga ostvarena. Napisao je 57 romana i mnogi su poslužili kao scenariji za film. Djela: romani “Put oko svijeta za 80 dana“, “Dvadeset hiljada milja pod morem“, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik”, “Pet nedjelja u balonu”.

1911. – Rođen je američki autor crtanih filmova Joseph Barbera.

1926. – Rođen je Dario Fo, italijanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

1941. – Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetković i šef diplomatije Aleksandar Cincar – Marković tajno otputovali u Beč da bi 25. marta potpisali ugovor o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Vlada je oborena vojnim udarom tri dana kasnije, poslije masovnih demonstracija u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Stalag Luft III
Stalag Luft III

1944. – Saveznički vojnici zarobljeni u II. Svjetskom ratu započeli su “Veliki bijeg” probivši se iz Stalag Lufta III, zatvoreničkog logora u Poljskoj koji je bio pod vodstvom Luftwaffea. 76 zarobljenika iz 13 zemalja pobjegli su kroz tri tunela kopanih dva duga mjeseca. Od 76 bjegunaca samo su trojica izbjegli kasnije hvatanje. Prema spektakularnom bijegu opisanom u romanu Paula Brickhilla, 1963. snimljen je uspješan film u kojem su glumili Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, Donald Pleasence, James Coburn i David McCallum.

1945. – U Beogradu je potpisan sporazum vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i Uprave UN-a za pomoć i obnovu (UNRA). Sporazumom je predviđeno da UNRA pomogne u hrani, lijekovima, obući i odjeći i da uputi stručnjake za obnovu poljoprivrede, industrije i saobraćaja.

1945. – Rođen je bosanskohercegovački historičar književnosti Munib Maglajlić.

Danis Tanović, Oscar
Danis Tanović, Oscar

1962. – Umro je švajcarski fizičar, balonista i istraživač morskih dubina Auguste Piccard, profesor Univerziteta u Briselu. Proučavao je radioaktivnost, atmosferski elektricitet i kosmičke zrake. Postao je 1931. prvi čovjek koji je dospio u stratosferu, popevši se balonom do 15.780 metara, a 1934. do 17.550 metara. Od 1938. spuštao se batiskafom 48 puta u okeanske dubine i do 4.000 metara.

1976. – Argentinska predsjednica Isabel Perón, treća supruga Juana Peróna, oteta je i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom ‘Prljavi rat’. Perón je nakon zabave predsjedničkim helikopterom prevezena u vojnu bazu gdje je uhapšena i pritvorena. Ostala je u kućnom pritvoru do 1981. kada je prognana u Španjolsku gdje je održavala bliske veze s porodicom Francisca Franca. Argentinski sud ju je 2006. pozvao na svjedočenje o otmicama i ubojstvima političkih aktivista tijekom peronističke vladavine, a 2007. je uhapšena  u Madridu zbog pronalaska potpisa na dokumentu kojim odobrava “anihilaciju…subverzivnih elemenata u cijeloj zemlji”, no Španjolska ju je odbila izručiti.

Tanker Exxon Valdez
Tanker Exxon Valdez

1976. – Umro je britanski feldmaršal Bernard Law Montgomery, jedan od vodećih savezničkih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu. Pobjeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom njemačkog feldmaršala Erwina Rommela u bici kod El Alamejna krajem 1942. preokrenula je tok rata u Africi.

1980. – U El Salvadoru ubijen je najglasniji kritičar surovih postupaka vojnih vlasti u toj zemlji, zahvaćenoj građanskim ratom – nadbiskup San Salvadora Óscar Arnulfo Romero y Galdámez. Smrt uticajnog i popularnog borca za reforme i ljudska prava izazvala je dalje zaoštravanje krize.

1989. – Tanker Exxon Valdez izlio je više od 40 miliona litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu. Po količini izlivene nafte havarija Exxon Valdeza ne spada među najveće tankerske katastrofe, no zbog udaljenog nepristušačnog područja na kojemu se nesreća dogodila, reakcija vlasti i odgovornih korporacija bila je spora te je naftna mrlja prekrila više od 28.000 kilometara mora i tako postala jedna od najvećih ekoloških katastrofa u historiji.

Boris Dvornik
Boris Dvornik

1999. – Počelo NATO-ovo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. Vlada u Beogradu proglašava ratno stanje.  U bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s preko 1.000 aviaona te velikim brojem krstarećih raketa.  Teško su oštećeni vojni i civilni objekti, a šteta je procijenjena na oko 30 milijardi dolara.

2002. – Na 74. dodjeli Oscara bosanskohercegovački režiser Danis Tanović osvojio Oscar u kategoriji za najbolji strani film za svoj prvi igrani film Ničija zemlja.

2003. – Županijski sud u Rijeci osudio je hrvatskog generala Mirka Norca na 12 godina zatvora zbog ubistva oko 50 srpskih civila 1991. godine. Sudsko vijeće je Tihomiru Oreškoviću izreklo kaznu od 15 godina zatvora, Stjepanu Grandiću 10, a Ivica Rožić je oslobođen krivice.

2005. – Kirgistanska Tulipanska revolucija doživjela je svoju kulminaciju u glavnom gradu Biškeku, kada su demonstranti prisilili predsjednika Askara Akajeva na bijeg iz zemlje.

bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, Beograda
bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, Beograda

2008. – Umro je hrvatski i jugoslovenski glumac Boris Dvornik. Glumio je u preko 40 filmova, i čak 20 serija snimanih u Hrvatskoj i Srbiji. Iako upamćen kao zvijezda komedija, nastupao je u raznim filmskim, pozorišnim i televizijskim žanrovima. Tokom 90-ih bio je poslanik HDZ u Saboru Hrvatske. Filmovi: “Deveti krug”, “Martin u oblacima”, “Prekobrojna”, “Most”, “Sutjeska”, “Neretva”.

2008. – Butan nakon održavanja prvih slobodnih općih izbora postao republika, čemu je prethodio potez kralja Jigme Singye Wangchuka koji je protiv volje parlamenta ograničio svoje ovlasti i stavio se pod parlamentarni autoritet.

2015. – Putnički avion Germanwingsa srušio se u francuskim Alpima. Poginulo je svih 144 putnika i šest članova posade. Istražitelji kasnije saopćili da je kopilot Andreas Lubitz namjerno srušio avion.

2016. – Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine počinjene na teritoriji BiH tijekom rata.

Posted by on 2021-03-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login