24.04. – Dogodilo se na današnji dan – Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su uz pomoć lukavstva ušli u Troju. U Dublinu započeo Uskršnji ustanak. Oslobođen njemački nacistički koncentracioni logor Dachau.

1184. p.n.e. – Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi uz pomoć lukavstva ušli u Troju.

1731. – Umro engleski pisac Daniel Defoe, koji je objavio više od 250 djela, ali mu je svjetsku slavu donio roman “Robinzon Kruso”. Ostala djela: “Moll Flanders”, “Pukovnik Jack”, “Kapetan Singlton”, “Roxana”, “Dnevnik iz godine kuge”.

1792. – Francuski kapetan Claude Joseph Rouget de Lisle napisao riječi i melodiju francuske himne. Pjesmu, komponovanu kao marš, prema narudžbini gradonačelnika Strazbura, oduševljeno su pjevali vojnici Francuske revolucije na maršu iz Marseja u Pariz, pa je nazvana “Marseljeza“.

1877. – Ruski car Aleksandar II objavio rat Osmanlijskom carstvu.

1898. – Španija je objavila rat SAD poslije američkog ultimatuma Madridu da se povuče s Kube. Brojnija i bolje opremljena američka vojska i mornarica brzo su porazile Špance, počinivši pri tome i mnoštvo ratnih zločina nad civilima, posebno na Filipinima, a SAD su mirovnim ugovorom prigrabile španske kolonije Kubu, Filipine, Portoriko i Guam.

1904. – Rođen američki slikar holandskog porijekla Willem de Kooning, utemeljivač apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. vijeka preobrazio slikarstvo u SAD. Njegove slike rastresite građe i nemirne linije, u kojima je istraživao nagonsku, plahovitu, pa i brutalnu ljudsku prirodu, snažan su protest protiv ledenog, bezličnog svijeta otuđene tehničke civilizacije.

1905. – Rođen je američki pisac Robert Penn Warren, u čijem je najboljem romanu “Svi kraljevi ljudi” naslikan uspon i pad političara kod kojeg su neodvojivo sjedinjeni porok i vrlina. Poznat je i kao suptilan pjesnik i pouzdan tumač moderne književnosti. Ostala djela: romani “Noćni jahač”, “Na vratima neba”, “Bujica”, “Pećina”, “Mjesto gdje valja doći”, “Brat zmajevima”, zbirke pjesama “Jedanaest pjesama na istu temu”, “Obećanja”, “Inkarnacije”, “Odabrane pjesme”, eseji “Razumijevanje proze”, “Razumijevanje poezije”, “Ko govori za crnca?”, “Demokratija i poezija”.

1915. – Godišnjica ¨Armenskog masakra¨ u Osmanskom Carstvu, kada su Turci ubili i raselili veliki broj Armenaca.

1916. – Skupina Irsko republikansko bratstvo je uz pomoć irskih dobrovoljaca u Dublinu započelo pobunu protiv britanske vlasti koja se smatra prvom socijalističkom revolucijom u Europi. Tzv. Uskršnji ustanak isplanirala je republikanska stranka Sinn Fein i to nakon što je britanska vlada zbog početka I. svjetskog rata odgodila provođenje Trećeg akta o parlamentarnoj autonomiji te je 26 okruga ostalo pod direktnom britanskom upravom. Irsko republikansko bratstvo, Irski dobrovoljci i Irska građanska armija, dan nakon Uskrsa napali su i zauzeli dio ključnih zgrada u Dublinu i u centru grada proglasili nezavisnost Irske republike. Pobunjenici su, iako u početku uspješni, na kraju zbog loše organizacije i nemogućnosti međusobne komunikacije, te zbog nadmoći britanske vojske pobijeđeni. Nakon ustanka uhapšeno je 3.430 ljudi, od kojih je 1.480 i zatvoreno, a petnaest vođa pobune je strijeljano.

1934. – Rođena je američka filmska glumica Shirley MacLaine, briljantna komičarka, zapažena i po dramskim ulogama. Napisala je više knjiga autobiografskog karaktera. Filmovi: “Nevolje sa Harijem”, “Apartman”, “Slatka Irma”, “Dobro jutro mister Gudbar”, “Artisti i modeli”, “Neki su dotrčali”, “Vrijeme nježnosti” (nagrada “Oskar”).

1942. – Rođena je američka filmska glumica i pjevačica Barbra Streisand, posebno zapažena u mjuziklima, ali i kao komičarka, dramska glumica i, posljednjih godina, filmski režiser. Filmovi: “Smiješna djevojka” (nagrada “Oskar”), “Helo Doli”, “Što te tata pušta samu”, “Djevojka koju sam volio”, “Zvijezda je rođena”, “Jentl”, “Princ plime”, “Ogledalo ima dva lica” (posljednja tri je i režirala).

1945. – Američka armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila njemački nacistički koncentracioni logor Dachau.

1950. – Formirana je država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1955. – U indonezijskom gradu Bandung okončana afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su potvrđeni principi dekolonizacije i stvaranja “trećeg svijeta” kao alternative blokovima.

1967. – Sovjetski astronaut Vladimir Mihajlovič Komarov poginuo je prilikom prizemljenja vasionskog broda “Sojuz 1” zbog greške u padobranskom sistemu. To je bio njegov drugi kosmički let: 12. i 13. oktobra 1964. bio je komandant prvog trosjedog kosmičkog broda “Vashod”.

1970. – Lansiran prvi kineski vještački satelit.

1971. – Sovjetski kosmonauti uspjeli da se spoje s letjelicom bez ljudske posade, što je prethodilo izgradnji prve svemirske laboratorije u orbiti oko Zemlje.

1987. – Delegacija Saveza komunista Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem odlazi u Kosovo polje gdje se susreće sa predstavnicima kosovskih Srba. Tu Miloševoć izgovara rečenicu: ¨Niko ne sme da vas bije!¨ što je bio početak uspona njegove karijere koja je završila raspadom SFRJ.

1991. – Vlada Južne Afrike saopštila da je postigla dogovor s Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1996. – Palestinski parlament u izbjeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije PLO izbacio odredbu o uništenju Izraela.

2002. – Bosna i Hercegovina postala članica Vijeća Evrope.

2003. – Srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova podnosi, u Beogradu, krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, osumnjičenog za umiješanost u ubojstvo bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića.

2003. – Južnoafrički sud osudio je Winnie Madikizela-Mandela, bivšu suprugu nekadašnjeg predsjednika Nelsona Mandele, na šest godina zatvora zbog prevare i krađe. Nakon žalbe kazna joj je smanjena na tri i po godine.

2004. – Kiparski Grci su dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje sa kiparskim Turcima i time spriječili da cio Kipar uđe u Evropsku uniju.

2004. – Papa Ivan Pavao Drugi postavio opaticu na odgovornu poziciju u Rimokatoličkoj crkvi, treće mjesto u kongregaciji koja rukovodi vjerskim redovima. To je najviše mjesto koje je jedna opatica ikada zauzela u administraciji Rimokatoličke crkve.

2011. – Umro je Sathya Sai Baba, indijski guru i vjerski vođa.

Posted by on 2024-04-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login