25. 03. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je italijanski dirigent Arturo Toskanini, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. U Memphisu rođena američka pjevačica Aretha Franklin – kraljica soula

 Arturo Toskanini

Arturo Toskanini

1611. – Rođen turski putopisac Evlija Čelebija, koji je od 1630. proputovao Osmanlijsko carstvo, a svoja zapažanja objavio u čuvenim “Putopisima” u 10 knjiga.

1655. – Christiaan Huygens otkrio Titan, najveći prirodni satelit Saturna.

1807. – U Velikoj Britaniji i Irskoj zabranjena trgovina robljem.

1821. – Grci su na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka koji je, poslije 12 godina, završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

1867. – Rođen je italijanski dirigent Arturo Toskanini, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka, snažna umjetnička ličnost, izvanredne memorije i izuzetne sugestivnosti. Dirigovao je u milanskoj Skali, zatim u Metropoliten operi u Njujorku, gdje je organizovao i simfonijski orkestar.

1903. – Rođen je revolucionar Blagoje Parović – Šmit, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Komunističke partije Jugoslavije prije Drugog svjetskog rata, u Španskom građanskom ratu politički komesar 13. internacionalne (francuske) brigade. Prema zvaničnoj verziji, poginuo je u borbi protiv španskih fašista u julu 1937. u bici kod Brunete. Poslije zavođenja Šestojanuarske diktature 1929, kojom su zabranjene političke stranke, emigrirao je u SSSR i Kominterna ga je slala u Njemačku i druge zemlje kao partijskog instruktora. Član Politbiroa Centralnog komiteta KPJ postao je 1934, bio je delegat KPJ na Sedmom kongresu Kominterne 1935, a u Španiji je predstavljao Centralni komitet KPJ pri Centralnom komitetu Komunističke partije Španije.

bombardovanje Beograda

Bombardovanje Beograda

1907. – Rođena je Spasenija Cana Babović, revolucionarka, partizanski borac i narodni heroj Jugoslavije.

1918. – Bivša ruska pokrajina, Bjelorusija, proglašava se nezavisnom, demokratskom republikom bjeloruskog naroda.

1937. – Italija i Kraljevina Jugoslavija sklopile sporazum o međusobnoj miroljubivoj politici, “Uskršnji pakt”.

1941. – Jugoslavija je u Beču potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Nepuna dva dana potom vojnim udarom su oboreni vlada i regent – princ Pavle Karađorđević. Tome su prethodile masovne demonstracije u Beogradu i drugim srpskim gradovima, koje su izazvale bijes Berlina. Nacistička Njemačka je već 6. aprila, bez objave rata, počela napad na Jugoslaviju bombardovanjem Beograda.

Aretha Franklin

Aretha Franklin

1942. – Rođena je u Memphisu američka pjevačica, “kraljica soula”, Aretha Franklin. Krajem šezdesetih godina XX vijeka Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput “Respect” i “Chain Of Fools” preko noći su postali klasici.  . Poznata je po tome što je zovu “Kraljica Soula”, a glasine govore da joj glas ima raspon od četiri oktave.  Aretha je bez sumnje jedan od najposebnijih glasova u popularnoj muzici.  Aretha Franklin ima više od 20 singlova koji su bili prvi na muzičkim listama u SAD-u, ona je prva žena koja je primljena u Rock and Roll Hall of Fame, osam godina za redom je dobijala Grammy za najbolju R&B vokalnu izvedbu.

1957. – Belgija, zapadna Njemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale Rimski ugovor, po kojem je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizacija je kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica (danas Evropska unija).

1961. – Umro je Vojislav Kecmanović, prvi predsjednik NR Bosne i Hercegovine.

1975. – U Rijadu kralja Saudijske Arabije Fejsala ubio je njegov sinovac princ Fejsal Musaid, koji je proglašen neuravnoteženim i u Rijadu mu je javno odrubljena glava u junu 1975. Novi kralj postao je Fejsalov brat Halid Ibn Abdul Aziz.

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

1991. – Prema nikad potvrđenim informacijama, predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman su se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podjeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsjednikom Antom Markovićem.

1993. – Višemjesečni pregovori o Bosni i Hercegovini u New Yorku završeni neuspjehom. Mirovni plan kopredsjednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena potpisali su predstavnici Hrvata i Bošnjaka, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić to odbio, smatrajući predložene mape neprihvatljivim za Srbe.

1994. – Neonacisti su bacili bombu na sinagogu u Libeku, što se smatra prvim takvim incidentom od kraja Drugog svjetskog rata u Nemačkoj.

1999. – Vlada SR Jugoslavije prekinula je diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom zbog napada NATO-a na SR Jugoslaviju. Poslije prvih zračnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su kulturni centri SAD, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

bombardovanje Beograda 1999

bombardovanje Beograda 1999

2003. – Pomoćnik komandira Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović uhapšen je zbog osnovane sumnje da je pucao u premijera Srbije Zorana Đinđića. Vlada Srbije raspustila je Jedinicu za specijalne operacije.

2003. – Bivši ambasador BiH pri UN-u Muhamed Šaćirbej uhapšen u New Yorku zbog pronevjere državnog novca. Šaćirbej je optužen da je u vrijeme dok je bio ambasador BiH pri UN prebacio 2,5 miliona dolara vladinih sredstava na vlastitie privatne bankovne račune.

Posted by on 2019-03-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login