25.05. – Dogodilo se na današnji dan – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević. Rođen bivši predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli desant na Drvar. U Jugoslaviji obilježavan Dan mladosti. Osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. U masakru na Kapiji u Tuzli ubijena 71. osoba

1463. – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević. Velika osmanlijska vojska pod vodstvom Mehmeda II okupila se u proljeće 1463. u Adrianopolu (Edirnu) i krenula na Bosnu. Kralj je pobjegao iz kraljevskoga grada Bobovca, koji je bez otpora predao zapovjednik Radak 20. maja 1463. Stjepan se najprije sklonio u Jajce, a onda u utvrđeni grad Ključ na Sani. Tu se Mehmet-paša Anđelković pismeno i pod zakletvom obvezao da će mu poštedjeti život i pustiti da slobodno ide kamo hoće ako preda grad. Kad se nakon pregovora predao, zarobio ga je i odveo sultanu Mehmedu u Jajce, koji ga je natjerao da potpiše naredbu svim zapovjednicima da predaju gradove Osmanlijama. Ujedno je sultan Mehmedovu zakletvu proglasio nevaljanom i u svom taboru pred Jajcem 25. maja dao pogubiti kralja, njegovog strica Radivoja i mnogo bosanske vlastele. Tako je smrću posljednjega bosanskog kralja Bosna izgubila svoju samostalnost i postala osmanlijski Bosanski sandžak.

1787. – Pod predsjedništvom Georgea Washingtona u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u svijetu, SAD, usvojen je 17. septembra, nakon gotovo četiri mjeseca raspravljanja.

1803. – Rođen je američki filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson (“Priroda”, “Ogledi”, “Uzorni ljudi”, “Vođa života”, “Društvo i usamljenost”).

1810.  – U Rio de la Plati u Argentini počela je pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1822. – Rođen Enrico Berlinguer, lider italijanskih komunista od 1972. do smrti 1984, zastupnik eurokomunizma i historijskog kompromisa.

1889. – Rođen je ruski inženjer avijacije Igor Ivanovič Sikorski. Izumio je helikopter (1908) i avion sa više motora (1913).

1892 – U selu Kumrovec u hrvatskom Zagorju rođen bivši predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Za vrijeme njegove vladavine 25. maj slavljen je kao Dan mladosti. Prema nekim podacima, on je rođen 7. maja

1895. – Oscar Wilde osuđen na dvije godine zatvora zbog homoseksualizma.

1911. – Predsjednik Meksika Porfirio Diaz podnio je ostavku poslije pobjede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

1944. – Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli desant na Drvar, u kome je bio smješten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana. Pod šifrom Konjički skok Nijemci započeli akciju u namjeri da unište Vrhovni štab NOV-a i POJ-a. Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage iz Knina, Bihaća, Banje Luke, Jajca i Livna. Partizanske jedinice u gradu pružile su snažan otpor te sa pristiglim pojačanjima nanijele padobrancima velike gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba. Tito se sa pratnjom uspio izvući i prebaciti na ostrvo Vis.

1950. – Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu Sarajevski balet izveo svoju prvu samostalnu predstavu.

1957. – U SFRJ se počinje obilježavati događaj pod nazivom “Dan mladosti”.

1960. – Tokom kinesko-nepalskih vojnih čarki oko granice na Mount Everestu, Kinezi su stigli na sjevernu stranu vrha i postavili kinesku zastavu i bistu Mao Cedunga.

1961. – Britanski advokat Peter Benenson osnovao je u Londonu Organizaciju za ljudska prava Amnesty International.

1973. – Mike Oldfield objavljuje svoj prvi album Tubular Bells kojim postavlja nove standarde u muzici.

1979. – Odmah nakon polijetanja sa čikaškog aerodroma, srušio se američki avion DC-10 pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 putnika i članova posade.

1983. – U požarima koji su zahvatili tri broda na rijeci Nil u južnom Egiptu poginulo je više od 300 ljudi.

1993. – Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti UN-a osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

1994. – Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju poslije 20 godina izgnanstva.

1995. – Masakr na Kapiji, poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću. Snage Vojske Republike Srpske su tog dana u 20 sati i 55 minuta sa Ozrena ispalile granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih poznato kao Kapija. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a preko 150 ranila. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

1995. – U Baltimoreu u SAD-u umro Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener. Košarkašku karijeru je započeo u KK Zadar 1965, a nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Smatra se jednim od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije.

1995. – Avijacija NATO-a u ratu u BiH bombardovala je skladište municije bosanskih Srba kod Pala. VRS je odgovorila uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN-a. Posljednji taoci pušteni su 18. juna.

1996. – Bivši bugarski car Simeon II vratio se u zemlju poslije 50-godišnjeg egzila.

2001. – Deset godina poslije raspada SFR Jugoslavije predstavnici novonastalih država parafirali su u Beču Sporazum o podjeli imovine bivše zajedničke zemlje.

2001. – Umro je kubanski fotograf Alberto Korda, poznat po svojim fotografijama južnoameričkog gerilskog vođe Ernesta “Che” Guevare.

2014. – Umro Vojćeh Jaruzelski, posljednji komunista na čelu Poljske, čovjek koji je 1981. u Poljskoj uveo ratno stanje, a osam godina kasnije na okruglom stolu sa opozicijom pomogao da se mirno i bez nasilja demontira komunistički režim.

Posted by on 2024-05-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login