25.09. – Dogodilo se na današnji dan – Cristoforo Colombo isplovio je iz luke Kadiz na drugo putovanje u Novi svijet koji je otkrio 1492. Mao Ce Tung postaje prvi predsjednik Narodne Republike Kine

1493. – Kristofor Kolumbo (Cristoforo Colombo) isplovio je iz luke Kadiz na drugo putovanje u Novi svijet, koji je otkrio 1492.

1513. – Španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa (Vasco, Nunez) prešao je Panamsku prevlaku i postao prvi Evropljanin koji je vidio Tihi okean.

1555. – Sklopljen Augsburški vjerski mir između njemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova kojim su izjednačena prava luterana (protestanata) i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi vjeroispovijesti po principu Cuius regio, illius religio (čija je zemlja, onoga je i vjera).

1789. – Američki kongres usvojio je Povelju slobode, kao 12. amandman na Ustav SAD-a. Ovom poveljom građanima se garantuje sloboda govora, štampe, okupljanja i ispovjedanja vjere.

1818. – Obavljena je prva transplantacija krvi u Guy’s Hospital, London.

1849. – Umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johann Strauss, koji je bečkom valceru dao klasični oblik i učinio ga popularnim širom Evrope. Komponovao je više od 150 valcera (najpoznatiji “Zvuci Rajne”), kadrile, marševe (“Radetzky-marš”) i polke.  Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na razinu koncertne orkestralne muzike. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog stoljeća, a naročito “Na lijepom plavom Dunavu”, “Priče iz bečke šume”, “Bečka krv”, “Jutarnje novine”, “Glasovi proljeća”, “Carski valcer”, “Pizzicato polka”, “Trisch-trasch polka”.

1866. – Rođen je američki biolog i genetičar Thomas Hunt Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih osobina.

1897. – Rođen je William Faulkner, američki romansijer i pripovjedač, jedan od najvažnijih predstavnika modernog psihološkog romana ili romana toka svijesti. Prvi književni uspjeh postigao je pripovijetkom “Pribježište”, “najjezivijom pričom koju sam mogao da smislim”, napisanom da bi zaradio novac koji mu bolji radovi nisu donosili. U ciklusu romana prikazao je društvenu historiju američkog Juga, degeneraciju i propadanje “starosjedilačke gospoštine” s jedne strane i bezobzirnost “došljaka” s druge strane (“Sartoris”, “Buka i bijes”, “Avesalome, Avesalome!”). Opsjednut problemom zla, Faulkner je kroničar propadanja, poročnosti i izopačenosti. Roman “Uljez u prašini” izdvaja se od njegovih ranijih djela izvjesnim optimizmom u pogledu shvatanja ljudske prirode. Ostala djela: “Svetilište”, “Svijetlost u augustu”, “Medvjed”…. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1906. – Rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umjetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu. U svom djelu je uspješno je spojio rusku tradiciju i modernu zapadnoevropsku muziku i razvio vlastiti muzički izraz. Napisao je monumentalnu “Petu simfoniju“, a u najtežim danima blokade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu “Sedmu (Lenjingradsku) simfoniju”.

1932.- Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju – pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. kada je Francisco Franco došao na vlast.

1943. – Sovjetska Crvena armija je u Drugom svjetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od posljednjih značajnih uporišta njemačkih nacističkih snaga na teritoriji SSSR-a.

1944. – U New Brunswicku, New Jersey, rođen Michael Kirk Douglas, američki glumac i producent. 1976. je osvojio Oscar kao producent filma “Let iznad kukavičijeg gnijezda” (Lov na zeleni dijamant, Dragulj s Nila, Fatalna privlačnost…)

1954. – Mao Ce Tung (1893. – 1976.) kinseki političar i državnik postaje prvi predsjednik Narodne Republike Kine.

1956. – U upotrebu pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Newfoundlanda u Kanadi.

1962. – Sonny Liston postao je svjetski bokserski šampion teške kategorije kada je u Chicagu u prvoj rundi nokautirao Floyda Pattersona.

1969. – U Swanseau u Velikoj Britaniji rođena Catherine Zeta-Jones, engleska glumica.

1970. – Umro je njemački pisac Erich Maria Remarque, koji se proslavio antimilitarističkim romanom “Na zapadu ništa novo”. Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Njemačkoj, a on je bio prisiljen da emigrira i od 1947. je bio amrički državljanin (“Trijumfalna kapija”, “Crni Obelisk”).

1990. – Vijeće sigurnosti UN-a uveo je vazdušni embargo nad Irakom i okupiranim Kuvajtom, kojim se zabranjuju svi letovi osim humanitarnih.

1991. – Vijeće sigurnosti UN-a usvaja rezoluciju o zabrani izvoza oružja za Jugoslaviju, te je pozvao jugoslovenske lidere na prekid sukoba.

1992. – Moskva i Washington odbacili jedan od posljednjih ostataka hladnog rata, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD-u.

1994. – Referendumom građani Švicarske usvajaju prijedlog Vlade o primjeni zakona protiv rasizma.

1997. – Britanski supersonični automobil postavio u Nevadi novi svjetski rekord postigavši brzinu od 1.142 kilometra na sat.

2001. – Sefer Halilović, general Armije RBiH, dobrovoljno se predao Tribunalu u Haagu. Optužen da je u septembru 1993. učestvovao u masakru nad 60 hrvatskih civila u Grabovici. U novembru 2005. u nedostatku dokaza oslobođen krivice.

2004. – Najveći i najskuplji brod za krstarenje Queen Mary 2 je isplovio na prvo krstarenje. Taj gigantski brod, vrijedan 800 miliona dolara, a koji se proteže dužinom od četiri fudbalska terena, krenuo je iz francuskog grada Sent Nazira u zapadnoj Francuskoj na trodnevno test-putovanje.

2006. – Naoružani napadači ubili su afganistansku ministricu za pitanja žena, Safiju Ama Jan, ispred njene kuće u znak odmazde za promjene koje je napravila kako bi se poboljšalo educiranje žena.

2014. – Umro Sulejman Tihić, bh. političar, bivši član Predsjedništva BiH.

2016. – U Republici Srpskoj održan referendumu o Danu RS-a (9. januar), koji je Ustavni sud BiH zabranio. Na referendum je izašlo 624.190 građana, odnosno 51,17 posto upisanih u glasački spisak.

2017. – Kurdi na sjeveru Iraka na referendumu glasali za nezavisnost. Zvanični Bagdad odbio da prizna rezultate referenduma kao i sve velike sile i susjedne zemlje osim Izraela.

Posted by on 2023-09-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login