26.05. – Dogodilo se na današnji dan – Osumnjičeni ratni zločinac Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji nakon 15 godina skrivanja

1805. – Napoleon Bonaparte proglasio se kraljem Italije.

1806. – Napoleon Bonaparte okupirao je Dubrovačku Republiku.

1854. – Francuska i Velika Britanija okupirale su Grčku luku Pirej poslije objave blokade Grčke zbog pokušaja napada na Tursku.

1864. – Montana je postala savezna država u sklopu Sjedinjenih Američkih Država.

1865. – Predajom zadnje jedinice Konfederacije završio je Američki građanski rat.

1942. – U Londonu je potpisan britansko-sovjetski ugovor o punoj saradnji između dvije zemlje u Drugom svjetskom ratu i poslije okončanja rata.

1942. – Vojska Trećeg Reicha počela je napredovanje prema Staljingradu i Kavkazu, što je bio uvod u Staljingradsku bitku, ključnu vojnu operaciju Drugog svjetskog rata.

1955. – U Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu sa prvim sekretarom CK KPSS Nikitom Hruščovom. Nakon 1948. bila je to prva zvanična posjeta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji. Na kraju razgovora potpisana je Beogradska deklaracija kojom su normalizovani međudržavni odnosi.

1972. – U Moskvi je potpisan ugovor između SSSR-a i SAD-a o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja.

1976. – Umro je njemački filozof Martin Heidegger, jedan od najutjecajnijih filozofa 20. vijeka, profesor univerziteta u Freiburgu (“Bivstvovanje i vrijeme”, “Kant i problem metafizike”, “Šta je metafizika”, “Šta je to filozofija”, “Niče”, “O suštini istine”).

1979. – Izrael je vratio Egiptu sinajsko središte El Aris, okupirano u ratu 1967.

1986. – Europska unija prihvatila zastavu s 12 zvjezdica.

1997. – Australijski premijer John Howard izvinio se desetinama hiljada Aboridžina koji su u prošlosti, zbog politike asimilacije na silu uzeti od roditelja.

2004. – Vlada Sudana i pobunjenici sudanske Narodne oslobodilačke armije potpisali su u Keniji dogovor o podjeli vlasti i upravljanju u strateškim oblastima oko kojih su se borili.

2006. – Dragoje Paunović osuđen od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na teritoriji općine Rogatica u 1992. godini.

2011. – Osumnjičeni ratni zločinac Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji u mjestu Lazarevo nakon 15 godina skrivanja. Njega je  Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog masakra nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, opsade Sarajeva i drugih zločina širom BiH. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije prvostupanjskom je presudom 22. novembra 2017. Ratka Mladića osudio na kaznu doživotnoga zatvora, za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločin (po četiri tačke) koje je počinio u svojstvu najviše rangiranog generala u Vojsci Republike Srpske i u svrhu stvaranja Republike Srpske.

Posted by on 2023-05-26. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login