27.03. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, violončelista i dirigent Mstislav Leopoldovič Rostropovič, američki glumac i režiser Quentin Tarantino…

1595. – U bici od Clontibreta pobjeđuju irski pobunjenici protiv engleskih trupa.

1770. – Umro je italijanski slikar Giovanni Battista Tiepolo, posljednji veliki venecijanski majstor, jedan od najvećih dekorativnih umjetnika 18. vijeka.

1802. – Potpisan je Amijenski mirovni ugovor, kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Holandije). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1845. – Rođen je njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, koji je 1895. otkrio “X-zrake”, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. “X-zraci”, elektromagnetski talasi dužine od milionitog do milijarditog dijela centimetra, njemu u čast nazvani su “rendgenski zraci”. Primjenjuju se u medicini za dubinsko snimanje organa i za zračenja, ali pošto izazivaju štetne promjene u strukturi tkiva kroz koja prodiru, potiskuju ih druge metode liječenja i uspostavljanja dijagnoze. Koriste se i za identifikovanje hemijskih elemenata i za strukturnu analizu raznih supstanci.

1854. – Francuska je objavila rat Rusiji i stala na stranu Otomanskog carstva u Krimskom ratu koji je izbio krajem 1853. Sutradan je to učinila i Velika Britanija, koja je nastojala da suzbije ruske aspiracije na Balkan i Crno more. Rat protiv Rusije udruženi saveznici su vodili dvije godine na poluostrvu Krim, gdje su poslije krvavih borbi i velikih gubitaka uspjeli da osvoje ključni lučki grad Sevastopolj.

1927. – Rođen je ruski violončelista i dirigent Mstislav Leopoldovič Rostropovič, jedan od najvećih majstora violončela i fanatičan poklonik svog instrumenta, sugestivan i izrazito temperamentan interpretator punog tona u svim registrima. Bio je profesor konzervatorijuma u Moskvi i Lenjingradu, a 1975. je emigrirao u SAD.

1933. – Japan je objavio da istupa iz Društva naroda zbog toga što je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941. – U Beogradu u zoru u oficirskom puču svrgnut knez Pavle Karađorđević i na prijesto je doveden maloljetni kralj Petar Drugi Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova na čelu sa generalom Dušanom Simovićem. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane njemačke i italijanske zastave, cijepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole “Bolje rat, nego pakt” i “Bolje grob, nego rob”.

1945. – Nijemci u Drugom svjetskom ratu lansirali su posljednju raketu “V-2” na Veliku Britaniju. Projektil, ispaljen iz holandskog grada Hag, pao je na Orpington, jugoistočno od Londona. Od eksplozija raketa tog tipa tokom rata je poginulo 8.958 Britanaca.

1953. – U SSSR-u je pomilovan veliki broj političkih zatvorenika, što je nagovijestilo kraj “staljinističke ere”.

1958. – Nikita Hruščov postao premijer Sovjetskog Saveza.

1963. – Rođen je američki glumac i režiser Quentin Tarantino. Tarantinovi filmovi poznati su po oštrim dijalozima, slikovitom nasilju, iscjepkanoj kronologiji i opsesiji pop kulturom.  Autor filmoca: Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Kill Bill, Four rooms, From dusk till dawn…

1968. – Prilikom probnog leta avionom, kojim je sam upravljao, u blizini Moskve poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovjek koji je u aprilu 1961. svemirskom brodom “Vastok” obletio Zemlju.

1989. – Boris Jeljcin proglašava pobjedu na prvim slobodnim parlamentarnim izborima koji su se desili u Sovjetskom Savezu.

1992. – Posljednje jedinice Jugoslovenske narodne armije su bez incidenata napustile Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1993. – Predsjednik Kine postao je Jiang Zemin, generalni sekretar vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant armije. Takvo objedinjavanje ključnih funkcija ne pamti se od vremena Mao Ce Tunga, ali je stvarnu moć zadržao Jiangov pokrovitelj Deng Xiaoping.

2000. – Na ruskim predsjedničkim izborima, tijesnom većinom, pobijedio je Vladimir Putin.

2003. – U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene vođe “Zemunskog klana” Dušan Spasojević i Mile Luković, osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

2006. – Lidera “narandžaste revolucije” i predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka pobijedio na parlamentarnim izborima Viktor Janukovič, koji zastupa proruski blok.

2006. – Umro je slavni poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanisław Lem. Njegove najpoznatije knjige “Solaris”, “Povratak sa zvezda” i “Zvezdani dnevnik”.

Posted by on 2024-03-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login