27.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Mostaru je rođen bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić. Umro je njemački bakteriolog Robert Koch te indijski državnik Jawaharlal Nehru

1358. – Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I uručio je gradu Dubrovniku Višegradsku povelju kojom je Dubrovačka komuna dobila samoupravu, uz obavezu plaćanja godišnjeg danka i pružanja pomorske pomoći novom gospodaru.

1564. – Umro je švicarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestantizma u Ženevi (kalvinizam), koja je imala brojne pristalice u evropskim zemljama, posebno u Francuskoj (hugenoti) i izazvala velike društvene potrese. Njegovo djelo “Temelji hrišćanstva” postalo je priručnik protestantske teologije.

1679. – Engleski parlament usvojio je “Habeas Corpus Act”, zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja. Osnovni principi tog zakona ugrađeni su kasnije u ustav SAD.

1703. – Ruski car Petar Veliki osnovao je grad Sankt Peterburg.

1806. – Francuska vojska je ušla u Dubrovnik, čime je Dubrovačka Republika izgubila viševjekovnu nezavisnost, mada je formalno ukinuta 31. januara 1908. kada je pripojena Kraljevini Italiji.

1840. – Umro je italijanski violinista i kompozitor Niccolo Paganini.

1864. – Giuseppe Garibaldi započeo je napad na Siciliju u okviru borbe za ujedinjenje Italije.

1868. – U Mostaru je rođen bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista “Zora”, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

1878. – Rođena američka igračica irskog porijekla Isadora Duncan, začetnica modernog baletskog pravca u kojem dominira slobodni igrački pokret.

1910. – Umro je njemački bakteriolog Robert Koch, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1913. – Rođen je bosanskohercegovački književnik i prevodilac Enver Čolaković.

1937. – U San Franciscu otvoren je most Golden Gate.

1941. – Britanska mornarica, uz pomoć avijacije, potopila je u Drugom svjetskom ratu njemački ratni brod “Bismarck”. Poginulo je oko 2.300 ljudi.

1942. – Češki antifašist u Pragu ubio je Reinharda Heydricha, njemačkog protektora Češke i Moravske.

1962. – Rođen je bosanskohercegovački glumac Branko Đurić.

1964. – Umro je indijski državnik Jawaharlal Nehru, prvi premijer nezavisne Indije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja.

1988. – Sirijske trupe ušle su u južna predgrađa Bejruta i okončale trosedmične ulične borbe rivalskih šiitskih milicija.

1992. – Sarajevo: masakr na tržnici Markale. Granate ispaljene sa položaja Vojske RS ubile su civile koji su na tržnici pokušavali nabaviti sredstva i hranu..

1999. – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

2014. – Na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio je bivši komandant vojske Abdel Fatah el Sisi, koji je predvodio svrgavanje islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, jula 2013.

2015. – Vijeće sigurnosti UN usvojio je Rezoluciju 2222 kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreba protiv novinara, medijskih profesionalaca i povezanog osoblja u situaciji oružanih sukoba i pozivaju države da ispune obaveze u pogledu njihove zaštite.

Posted by on 2024-05-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login