27.10. – Dogodilo se na današnji dan – Snažan zemljotres pogodio je Banja Luku i napravio ogromnu materijalnu štetu. Rođen engleski istraživač James Cook. Umro američki muzičar Lou ReedNiccolo Paganini
Niccolo Paganini

1505. – Umro ruski vladar Ivan III Vasiljevič. Veliki knez moskovski od 1462. i “svih Rusa” ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara.

1553. – Na lomači kao heretik spaljen je španski ljekar i teolog Michael Servetus, koji je otkrio da krv cirkuliše u pluća iz desne srčane komore. Radio je uglavnom u Francuskoj, gdje je objavio spise “Christianismi Restitutio“, u kojima je odbacio kao apsurdnu hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, što je izazvalo gnjev i rimokatolika i protestanata. Na zahtjev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen je u Genevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i potom osuđen na smrt spaljivanjem, jer je njegovo učenje proglašeno heretičkim.

1662. – Engleski kralj Charles Drugi za 2,5 miliona livri prodao je Francuskoj luku Denkerk na obali La Mancha.

James Cook
James Cook

1728. – Rođen engleski istraživač James Cook, poznat kao Kapetan Kook, jedan od najvećih moreplovaca u historiji. Na osnovu svojih istraživanja napravio je mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih otoka, a 1893. objavljen je njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja. Ubili su ga 1779. stanovnici Havaja.

1782. – Rođen je italijanski muzičar Niccolo Paganini, virtuoz na violoni i kompozitor. Obilježio je violinsko majstorstvo i literaturu za taj instrument svih epoha. Vladao je violinom kao niko ni prije ni poslije njega i dosta je komponovao, uključujući pet violinskih koncerata, čuvena 24 kapriča za solo violinu, kamernu muziku. Od 1828. do 1834. je na vrhuncu slave, održava koncerte po glavnim europskim muzičkim središtima izazivajući svojim virtuozitetom, temperametnim sviranjem i magičnom pojavom oduševljenje pubilke. Svojim načinom sviranja znatno je utjecao na stil violinske muzike, a obogatio je i tehniku (sviranje na jednoj žici, kromatski glisando, pizzicato lijevom rukom itd.) Skladao je pretežno bravuozna dijela za solo violinu ili uz orkestar, komornu muziku i kompozicije za gitaru.

1806. – Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta poslije pobjede kod Jene nad Prusima zauzeo je Berlin.

Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte

1811. – Rođen je američki pronalazač Isaac Merritt Singer, koji je 1851. usavršio prvu šivaću mašinu za masovnu upotrebu.

1855. – Rođen je ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime. Različitim postupcima – hibridizacijom, selekcijom i kalemljenjem – odgajio je niz otpornih sorti trešanja, kajsija, vinove loze i višanja.

1858. – Rođen je američki državnik Theodore Roosevelt, predsjednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svjetsku silu od do tada izolacionističke Amerike. Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsjednik SAD, poslije ubistva predsjednika Williama McKinleyja 1901.  Proveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a posredovao je da se obustavi rusko-japanski rat 1906. godine i potpiše mirovni ugovor

Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt

1867. – Italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi počeo marš na Rim, pokušavajući da grad oslobodi papske vlasti.

1895. – Umro je francuski književnik Alexandre Dumas (sin).

1904. – Otvorena je prva podzemna željeznica u New Yorku.

1914. – Rođen je engleski pjesnik Dylan Thomas.

1918. – Britanske, francuske i italijanske snage u Prvom svjetskom ratu, poslije trodnevnih borbi slomile su habsburšku vojsku na italijanskom frontu. Austrougarska armija se raspala, jer su vojnici pobacali oružje i, siti rata, krenuli u zavičaj. Poslije primirja italijanske trupe se nisu zaustavile i rasulo neprijatelja su pretvorile u “najveću italijansku pobjedu”. Za samo nekoliko dana zarobljeno je 427.000 vojnika koji nisu pružali otpor.

1922. – Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Mussolinija italijanska vlada je podnijela ostavku.

1932. – Rođena je američka pjesnikinja Sylvia Plath.

zemljotres, Banja Luka
zemljotres, Banja Luka

1956. – Poslije plebiscita na kojem su stanovnici oblasti Sar glasali za priključenje Zapadnoj Njemačkoj, vlade u Bonu i Parizu sporazumom su definitivno riješile problem sporne teritorije. Sar je vraćen Njemačkoj, ali je do kraja 1959. ostao u privrednoj uniji sa Francuskom.

1969. – Snažan zemljotres pogodio je Banja Luku, te je veliki broj stambenih objekata bio je potpuno uništen. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi bilo je teže i lakše ozlijeđeno. Zemljotres je počeo u u 9:11 h, a seizmolozi su izmjerili jačinu – 9 stepeni Merkalijeve skale, dok hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.  Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, dok su velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave i administracije (152). Grad je ostao bez struje i vode. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i započela je brza urbanizacija.

Turkmenistan
Turkmenistan

1971. – Vlada Konga saopštila je da je naziv te afričke zemlje promijenjen u Republika Zair.

1973. – Mirovne snage UN-a stigle su u Kairo da bi obezbijedile liniju razdvajanja između egipatskih i izraelskih snaga.

1978. – Egipatski predsjednik Anvar el-Sadat i izraelski premijer Menahem Begin dobili Nobelovu nagradu za mir.

1979. – Nekadašnje britanske kolonije Saint Vincent i Grenada postale su nezavisne države.

1991. – Sovjetska republika Turkmenistan proglasila je nezavisnost od Rusije.

1993. –  U prisustvu diplomatskog kora i brojnih novinara, u palati UN-a u New Yorku sarajevskom listu Oslobođenje uručena Nagrada za međunarodno dostignuće u 1993. koju dodjeljuje INTERPRES, novinarska agencija trećeg svijeta. U obrazloženju ovog priznanja navodi se da su se novinari i ostalo osoblje ovog lista oduprli nastojanjima da budu podijeljeni po nacionalnoj pripadnosti i da Oslobođenje odslikava napore građana Sarajeva da se ne povinuju pritiscima i etničkoj mržnji.

1998. – Gerhard Schröder, lider SPD-a, preuzeo dužnost kancelara Njemačke, nakon što je Helmut Kohl izgubio izbore. Na parlamentarnim izborima 2005. Schröder je izgubio, a nova kancelarka postala je Angela Merkel iz CDU.

Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva

1999. – Naoružani napadači upali su u parlament Armenije u Erevanu i ubili devetoricu ljudi, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsjednika parlamenta Karena Demirkijana, dvojicu njegovih zamjenika i jednog ministra.

2000. – Zbog jake oluje ronilačka ekipa nije uspjela da uđe u podmornicu Kursk. Dan ranije su otkriveni dokazi da su 23 mornara preživjela prvu eksploziju zbog koje je ova ruska atomska podmornica potonula 12. augusta u Barencovom moru. Stručnjaci su procijenili da mornari nisu mogli živjeti duže od osam sati od početka ove katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.

2001. – Švedski dnevnik Expressen prenio je izjavu Christera Petterssona, koji je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Olofa Palmea 1986, da on zapravo jeste ubio premijera. Peterson je umro 29. septembra 2004. od posljedica moždanog udara.

2002. – Na predsjedničkim izborima u Brazilu pobijedio je Luiz Inacio Lula da Silva. Da Silva je prvi brazilski predsjednik ljevičarskog opredjeljenja i predstavnik radničke klase.

Lou Reed
Lou Reed

2004. – Umro je francuski književnik Pierre Béarn.

2004. – Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca saopštila je da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promjena u svijetu.

2013. – Umro je američki muzičar Lou Reed. Reed je od 1965. do 1970. godine bio frontmen grupe The Velvet Underground. Iako sastav nije postigao komercijalan uspjeh, s vremenom je postao jedna od nautjecajnijih grupa 20. vijeka. Grupa je 1996. primljena u Kuću slavnih rock’n’rolla. Od 1972. godine Reed je imao uspješnu solo karijeru s hitovima poput “Walk on the Wide Side”, “Perfect Day” te “Satellite of Love”, a do 2007. godine izdao je 20 solo studijskih albuma.  U svojoj je muzici otvoreno govorio o ovisnosti o drogama i alkoholu, a jedna od njegovih najpoznatijih pjesama zove se Heroin. Njegov posljednji album Lulu objavljen je 2011. u suradnji s Metallicom. Tokom karijere ostvario je brojne suradnje, među kojima i one s bendova Metric, Antony and the Johnsons, Gorillaz te Simple Minds. Lou Reed je rođen u Brooklynu 1942., a većinu djetinjstva proveo je na Long Islandu. Deklarirao se kao biseksualac, a kao tinejdžer bio je podvrgnut terapiji elektrošokovima. Godine 2008. oženio se umjetnicom Laurie Anderson.

2017. – Parlament Katalonije usvojio je deklaraciju o nezavisnosti od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i dva prazna listića. Ostali poslanici su prije glasanja napustili Parlament koji broji 135 poslaničkih mjesta.Posted by on 2020-10-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login